Grekland 365 dagar om året – Kulturresor

 

KULTURRESOR

Grekland – ett världsarv

Grekland har ett unikt kulturarv och beskrivs ofta som civilisationens vagga. Det märks inte minst på UNESCOs världsarvslista: Hela arton grekiska monument och plaster i Grekland har placerat sig på listan.

Ett världsarv utgörs av unika kultur- och naturmiljöer som anses vara av stor betydelse för mänskligheten. För att komma med på listan krävs det också att objektet i sig utmärker sig som ett exempel på mänsklig kreativ förmåga. Grekland har varit en genomfart för olika civilisationer, mycket på grund av sitt geografiska läge, och det har lämnat spår i såväl arkitektur som mat, konst och i det dagliga livet.

Enligt UNESCOs officiella hemsida:

”The monuments included on the World Heritage List are selected and approved on the basis of their value as the best examples of human creative genius. They exhibit an important interchange of human values and bear a unique or at least exceptional testimony to a cultural tradition or to a civilization which is living or has disappeared. They are directly linked to important stages in human history and for this reason they have outstanding universal significance and are a part of mankind’s common heritage.”

Foto:  GNTO/Athens Acropolis/ Y. Skoulas

Läs mer:  Grekland på Världsarvslistan

Monument

Utöver monument och arkeologiska utgrävningar från såväl antiken som det Bysantinska riket och senare, finns det förstås andra byggnader som är väl värda att besöka, byggnader som använts för olika ändamål: Broar, väderkvarnar, fontäner, krigsmonument och statyer och även offentliga byggnader och palats – som ibland används ännu idag. Listan över spännande besöksmål kan göras lång.

Foto: GNTO/Peloponnese, Ancient Olympia/ P.Matsouka

Läs mer:  Monument

Arkeologiska utgrävningar

Grekland är som en enda stor, spännande arkeologisk utgrävning. Här har människor bott sedan förhistorisk tid och de har lämnat spår efter sig överallt. De största arkeologiska utgrävningarna i Grekland lockar hundratusentals besökare från hela världen varje år. På nära håll kan de uppleva den västerländska civilisationens vagga, känna historiens mäktiga vingslag och fantisera om svunna tider. Hög standard på service och information vid utgrävningarna förhöjer varje upplevelse.

Foto: GNTO Archive, Heraklion, Knossos

Läs mer: arkeologiska utgrävningar i Grekland

Evenemang

Grekland är ett paradis för den kulturellt intresserade besökaren, det är en storslagen resa in i historian och konsten. Utbildningsresor, teaterbesök, festivaler, pilgrimsresor, besök vid arkeologiska utgrävningar, monument och museer eller utflykter in i natur och grekiska traditioner – det är bara några av de många upplevelser som Grekland har att erbjuda.

Foto: GNTO/Athens Odeon of Herodes Atticus/ Y. Skoulas

Läs mer: evenemang här

Museer

Grekisk kultur är en av världens mest symboliska. Bosättningarna från förhistorisk tid, den kulturella betydelsen, arvet från det Bysantinska riket och Greklands moderna historia  – alla sätter de igång fantasin.

Grekland är som en enda stor utställning, där då och nu pågår samtidigt. Besöker du en liten grekisk ö, kan du på nära håll se hur kulturen lever vidare; redskap och verktyg som används i vardagen är identiska med de du kan se på ett museum.

Foto: GNTO/Athens Archaeological Museum/ Y. Skoulas

Läs mer: museer här

Palats

Myt, tradition, historia och kultur spelar en betydande roll i Grekland. För varje land är det viktigt att visa sin historia för omvärlden och få människor att vilja veta mer. Liksom sina grannar runt Medelhavet har Grekland påverkats av andra kulturer under historiens gång och som har lämnat spår över hela landet – något för varje besökare att uppleva!

Foto: GNTO/Chania, Crete, Aptera Fortress/Y.Skoulas

Läs mer: palats i Grekland

Konferens och möten

Kultur, konst och vetenskap – det är Grekland i ett nötskal. I kombination med fantastiska naturupplevelser och utmärkt infrastruktur är Grekland perfekt för konferenser. De senaste åren har Grekland också välkomnat allt fler författare, vetenskapsmän och kulturpersoner till symposier, konferenser och utställningar – mycket tack vara Atens internationella flygplats, Eleftherios Venizelos. Den byggdes 2001 och är en av världens mest moderna.

Foto: GNTO/Athens Zappeion/ Y. Skoulas

Grekland ligger hjärtat av Medelhavet, nära andra många andra länder. Betydande internationella handelsmässor, som Thessaloniki International Fair, är evenemang vars höga kvalitet har gett dem en given plats på den internationella marknaden. Specialevenemang på teman som arkitektur, bygg, högteknologi, hållbar ekonomi och utveckling med mera hålls året om i många delar av landet, något som lockar yrkesverksamma från hela världen.

Läs mer: Konferens&möten

Gastronomi

Ett av de mest äkta kulturella inslagen i det land du besöker är – maten. Den unika smaken på ort och ställe berättar också  om dess kultur och historia. På samma gång är mat något som förenar människor – maten är vägen till våra hjärtan.

Det grekiska köket är så mycket mer än  “moussaka” och “souvlaki” och den berömda grekiska salladen  “choriatiki”. Den uppvisar en stor variation av smakfulla och hälsosamma rätter, det finns något för alla. Ett dussintal vetenskapliga studier har påvisat den positiva effekten som den balanserad grekiska kosten har på vår hälsa.

Foto: GNTO/Dakos, Cretan appetizer/ E. Baltatzis

Läs mer: grekisk gastronomi

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.