Grekland 365 dagar om året – Hälsa & Wellness, Spa

HÄLSA & WELLNESS, SPA – TERMALBAD

Anamma Aristoteles motto: ”Sinnets energi är livets väsen”!

Den grekiske filosofen menade att välbefinnande inte bara handlar om fysisk hälsa – det är en övergripande känsla som även omfattar inre välbefinnande, kraft och skönhet. Med ett av världens skönaste klimat, en unik och varierande natur och med en av världens mest hälsosamma matkulturer, är Grekland det idealiska resmålet för den som söker såväl fysisk som psykisk hälsa.

Det finns 850 naturliga, termiska källor över hela Grekland och dess positiva effekter på hälsan är väl dokumenterade. Behandlingar med saltvatten, alger och lera reducerar stress och oro och förbättrar din mentala prestationsförmåga.

På ön Evia (eller Euboia) finns många naturliga källor. Här ligger staden Aidipsos som är en Greklands mest berömda kurorter. De helande egenskaperna hos Aidipsos varma källor har varit kända sedan antiken och omnämns till och med i Plutarkos, Strabos och Aristoteles skrifter.

Den charmiga lilla staden ligger på norra Evia och hit tar man sig enklast med färja från Arkitsa, i regionen Fthiotis, cirka 152 km från Aten. Om man kör motorvägen E75 eller tar bussen från Aten tar det cirka en timme och 40 minuter.

Evia är för övrigt Greklands näst största ö och östra Medelhavets tredje största ö.

Photo: GNTO/Y.Skoulas -Aidipsos
Läs Mer: Evia >>

Kamena Vourla, som ligger 178 kilometer norr om Aten, är en av Greklands mest berömda semesterorter och känd för sina termalkällor sedan århundraden. Vattnets höga halter av radon i vattnet anses ha haft en positiv inverkan på hälsan.

Foto: GNTO/M.Mandreka – Kamena
Läs mer: Termalkällor i Grekland >>

CYKLING
Att cykla i Grekland är ett sant nöje. Frihetskänslan som en cykelsemester ger, har skapat en alldeles egen resetrend.

Grekland har en lång tradition av cykling, Det finns omkring 80 cykelklubbar runt om i landet som är involverade i cykelsport, landsvägscykling såväl som BMX och mountainbike.

Det finns många cykelleder runt om i Grekland, några mycket krävande på grund av den kuperade terrängen, andre mindre ansträngande – men minst lika vackra.

Alla cyklister, tävlingscyklister såväl som motionärer, kommer att upptäcka att Grekland har en fantastisk landsbygd.

Här hittar du de bästa cykelupplevelserna:

ATTICA
Greklands huvudstad Aten bjuder på både höga berg och närheten till havet, och erbjuder många spännande och vackra upplevelser för en cyklist. Hoppa upp på cykeln och följ med på en förtrollande i Aten med omnejd – med historien som guide. Tack vare fina parker och cykelleder passar Aten utmärkt även för barn.

Läs mer: Cykling i Aten >>


Foto GNTO/Y.Skoulas Athenian Riviera Faliro.

THESSALONIKI
Thessaloniki har en lång tradition av cykling och här har man nyligen introducerat uthyrning av cyklar till en marginell avgift. Det ger både turister och invånare möjlighet till rekreation och är också ett praktiskt alternativ till att ta sig runt i staden,

Läs mer: Cykelupplevelser i Grekland >>


Foto: GNTO/K.Kouzouni-White Tower Thessaloniki

THESSALIEN
Regionen Thessalien känns som ett cykelparadis, här finns flera städer som är särskilt lämpade för cykling, som Volos och Trikala. Volos med sitt väl utbyggda vägnätverk passar utmärkt för en trevlig cykelsemester. I Trikala är cykelkulturen utbredd, här cyklar de flesta av stadens invånare, den är en naturlig del i det sociala livet likväl som i idrottssammanhang.


Foto GNTO/Y.Skoulas-Volos

I staden Karditsa finns ett omfattande nätverk av cykelvägar med en total längd på 14 kilometer som gör det enkelt att ta sig runt i staden med cykel.


Foto: GNTO/Y.Skoulas-Karditsa

Läs mer: Cykelupplevelser i Grekland >>

VANDRA
Varför inte upptäcka Greklands varierande landskap, avlägsna vikar och ruiner av gamla städer till fots? Grekland är helt enkelt optimalt för dem som vill vandra. Här finns omärkta rutter såväl som välorganiserade system av leder. Upptäck det ”orörda Grekland” och ta chansen att lära känna lokalbefolkningen på mindre orter längs vandringsleden.

Läs mer: Vandring >>

ALONNISOS
Ön Alonnisos är välsignad med ett vackert landskap, omgiven av en mängd mindre öar. Alonnisos är idealisk för dig som vill koppla av och njuta av friluftsliv, omgiven av pinjeträd, olivlundar och fruktträdgårdar. Ön är den mest avlägsna i ögruppen Norra Sporaderna, och här hittar man National Marine Park, som är fristad för sällsynta sjöfåglar, delfiner och Medelhavets munksäl, monachus monachus.

Läs mer: Alonnisos >>


Foto: GNTO/Y.Skoulas –Alonisos-Patitiri

BERGET OLYMPUS
Med närhet till både Aten och Thessaloniki (Greklands näst största stad), är området optimalt för den som gillar omväxlande aktiviteter. Förutom att vandra kan du prova på forsränning, jeepsafari och mountainbike. Även klättring är ett bra alternativ eftersom berget erbjuder variation både när det gäller svårighetsgrad och uthållighet.


Foto: GNTO/H.Kakarouhas-Mount Olympus

EPTÁLOFOS (DELPHI)
Den här vandringsleden ingår i ett internationellt system av rekommenderade leder. Utgå från byn Eptálofos och vandra hela vägen till fornlämningen Delphi, där oraklet en gång sägs ha huserat.


Foto: GNTO/C.Moustafelou-Central Greece Delphi

ARÁCHOVA
Aráchova är en bergsby som ligger så vacker vid foten av berget Parnassus i Viotia, i södra Grekland. Det är den mest kosmopolitiska vinterorten i Grekland, en stor favorit hos passionerade skidåkare och kändisar, liksom hos förstagångsbesökarna som vill koppla av i ett drömlikt bergslandskap med moderna turistfaciliteter.

Läs mer:  Arachova >>


Foto: GNTO/K.Vergas-Central Greece-Arachova

KARPENISI
Är du naturälskare? Söker du spänning och adrenalinkickar? Då är Karpenisi något för dig, det är det perfekta resmålet för naturnära upplevelser året runt. Så ta en tur till hjärtat av den grekiska naturen, besök raviner med imponerande vattenfall, tät skog och vilda forsar.

Läs mer: Karpenisi >>


Foto: GNTO/Compliments of P.Mourmas- Karpenisi

VANDRA I ARISTOTELES FOTSPÅR PÅ BERGET ATHOS, CHALKIDIKI 
Athos-berget med omnejd i Chalkidiki, bara 500 meter från kuststaden Olympia, bjuder sina besökare på en fantastisk mix av natur, kultur, historia och mat. Det lummig området, som är skyddat av Europeiska Konventionen Natura 2000, kantas av tusentals bokväxter och är hem åt över 400 olika arter av växter och örter. Dess sluttningar korsas av hundratals vandringsleder som alla mynnar ut i Aristotelian Walk, som är den viktigaste vandringsleden i Europa.


Foto: GNTO Archive-Aristotelian Wall

KLÄTTRING
Under Antiken erbjöd höga toppar såväl skydd som frihet, men även utmaningar för äventyrare som ville utforska jordens gränser. Klättring är en tradition i Grekland, som erbjuder många berg att ta sig an.

KALYMNOS (TOLVÖARNA I EGEISKA HAVET)
Redan på 1990-talet började ryktet om Kalymnos jätteklippor att spridas bland klättrare och allt sedan dess har människor från hela världen kommit hit. Det finns omkring 80 klättringsleder, all väl utmarkerade. Potentialen för nya leder och områden är också enorm. Åk hit i september, då är förutsättningarna som bäst.


Foto GNTO/N. Smalios-Kalymnos

Läs mer: Rock Climbing Kalymnos >>

PELOPONNESOS (SÖDRA GREKLAND)
När man pratar om klättring i Grekland, finns det en given utmaning att anta: Berget Taygetos. Du kan ta dig till toppen både genom klättrings- och vandringsleder. Om du väljer att klättra kan du till exempel göra det via en häftig ravin. I snitt tar det två till tre dagar att nå toppen.

Läs mer: Taygetos >>


Foto: GNTO/A. Bonetti- Taygetos

FÅGELSKÅDNING
I Grekland finns det flera platser för fågelskådning och det finns fågelskådartorn i alla viktiga fågelområden. I alla grekiska våtmarker av internationell betydelse finns också informationscentraler där du hittar information och uppdatering om vilka fåglar du kan se.

Elva stora grekiska våtmarker har fått utmärkelsen ”internationell betydelse” (Ramsar Wetlands) för bevarandet av arter och viktiga populationer, särskilt av fåglar som är utrotningshotade. De senaste åren har informationscentraler inrättats i de flesta av dessa våtmarker.


Foto: GNTO/H.Kakarouhas-Thrace, Evros River Delta

Läs mer: Evros Delta >>


Foto GNTO/H.Kakarouhas-Thrace, Dadia Forest

Läs mer: Dadia Forest >>

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.