“HANTVERKET BAKOM EN ANTIK KAKELUGN ÄR HELT FANTASTISKT”

Antik kakelugn i vitt.
Antik kakelugn i vitt.

VISST ÄR DET NÅGOT ALLDELES SPECIELLT MED EN SPRAKANDE BJÖRKVEDSBRASA I EN ANTIK KAKELUGN? CHRISTIAN NOSSBRING OCH HANS KOLLEGOR PÅ NORRKÖPINGS KAKEUGNSMAKERI ÄR SPECIALISERADE PÅ ATT RENOVERA, BEVARA OCH SÄTTA KAKELUGNAR FRÅN FÖRR.

Text Ulrika Rudö

Berätta om Norrköpings Kakelugnsmakeri!
— Vi är specialiserade på antika kakelugnar och eldstäder som behöver renoveras. Våra kakelugnsmakare har bred kunskap och lång erfarenhet av yrket och vi erbjuder lösningar med allt för kakelugnen, som till exempel skorstensrenoveringar.
Vår utställning med antika kakelugnar är Sveriges största. Den äldsta kakelugn vi har är tillverkad för hand i mitten av 1700-talet, och de mer moderna är tillverkade under första hälften av 1900-talet.

 

Kakelugnsmakare Christian Nossbring.

Vad är det som är så bra med antika kakelugnar?
— Först och främst är hantverket bakom en antik kakelugn helt ljuvligt. Gamla kakelugnar fungerar lika bra än idag och många har en nyttoverkningsgrad på över 90 procent. En antik kakelugn placeras vanligtvis i ett äldre hus eller lägenhet där man önskar återfå husets ursprungliga atmosfär.
Varför ska man välja en antik kakelugn?
— Varje antik kakelugn är unik och finns oftast endast i ett exemplar. De välsorterade kakelugnsmakerierna har oftast 100-300 olika antika kakelugnar i lager att välja på medan de nytillverkade bara finns i begränsade modeller. Många anser även att de nytillverkade kakelugnarna har tappat lite av känslan som finns i det gamla hantverket.
Vad är det du tycker om med kakelugnar?
— Kakelugnen kan kombineras med både antik och modern möblering. Kakelugnar värmde tidigare upp varje rum och effekten som extraelement under kalla vinternätter är alltjämt unik. Att komma ner på morgonen och känna den behagliga värmen från en antik kakelugn är något alla borde få uppleva!

 

Enkel kakelugn från förr.

—————————————
Så här sätts en antik kakelugn
Kakelugnsmakaren börjar längst ner, med ett fundament, och murar sig sedan upp i ett komplext system med fem rökkanaler. Själva kakelplattorna får inte komma i närheten av elden, och därför fylls de med lerbruk och tegel innan de muras upp skiftesvis ihop med kanalsystemet. Det som man betraktar som själva kakelugnen, det vill säga de vackra kakelplattorna med dekor, har egentligen bara med utseendet att göra. Det som gör att kakelugnen håller värmen så bra är rökkanalerna inuti.
—————————