HANTVERKSMÄSSIGA KÖK SOM INGEN ANNANS

Mitt i storstan, i en lägenhet signerad tidigt 1900-tal, står det här kärleksfullt inredda lantköket från Himlekök. Familjen bytte sitt gamla arbetskök från åttiotalet mot ett tidstypiskt kök i gammal stil, och resultatet är något alldeles speciellt.
Mitt i storstan, i en lägenhet signerad tidigt 1900-tal, står det här kärleksfullt inredda lantköket från Himlekök. Familjen bytte sitt gamla arbetskök från åttiotalet mot ett tidstypiskt kök i gammal stil, och resultatet är något alldeles speciellt.

MÅNGA DRÖMMER OM ETT SKRÄDDARSYTT OCH MÅTTANPASSAT KÖK. MED EN DESIGN SOM INGEN ANNANS, I EN KVALITET SOM HÅLLER I GENERATIONER. PÅ HIMLEKÖK I LILLA TRÄSLÖVSLÄGE PÅ VÄSTKUSTEN TILLVERKAR VIKTOR OCH HANS SNICKARE KÖK SOM DE GJORDES FÖRR. VARJE KÖK SKAPAS FÖR VARJE KUND OCH SIGNERAS AV DEN ANSVARIGE SNICKAREN FÖRE LEVERANS.

— VI TILLVERKAR PERSONLIGA KÖK TILL ETT PRIS SOM MAN FAKTISKT KAN HA RÅD MED, SÄGER VD VIKTOR SKOGLUND.

Text Ulrika Lindgren Foto Mikael Pilstrand m. fl.

— Köket är gjort i klassisk 1920-talsstil med bland annat innanförliggande luckor och utanpåliggande sockel. Köket är platsmålat i klassisk Stockholmsvit. För att utnyttja ytorna optimalt har vi också arbetat med olika bänkskåpsdjup så att passagerna blev tillräckligt stora, berättar Viktor Skoglund på Himlekök.

Drömmer du om ett kök som ingen annans? Ett kök som du designat själv, in i minsta detalj, med personligt utvalda detaljer i allt från bänkskiva och blandare till luckornas och lådornas utformning?
Du är inte ensam. Att vilja ha det unika, det där som bara finns i ett enda exemplar och som är skräddarsytt för just dig, är något som allt fler efterfrågar.
– Det finns en stark längtan bort från slit och släng, bort från det massproducerade. Vi i branschen märker tydligt att det många söker det utvalda och personliga. Det ska vara hög kvalitet i gedigna material och ett hantverk som håller i generationer, berättar Viktor Skoglund på Himlekök.
Allt fler besökare hittar hit, till det lilla snickeriet i Träslövsläge på västkusten och de sammanlagt sexton snickare och köksformgivare som utgör Himlekök. Med åren har snickeriet växt: idag finns också ett fint showroom i två våningar på platsen, med kök i alla möjliga storlekar och stilar och också annat finsnickeri, som badrum, grovkök, klädförvaring, skjutdörrar och annan inredning. Konceptet har väckt intresse – att snickra kök och annan inredning för hand, som det gjordes förr, och det till ett pris som man faktiskt kan ha råd med.

Varmt, ombonat och originellt, med känsla av tider som flytt. Så ville familjen ha sitt nya kök. Nu står det här charmiga köket från Himlekök färdigt hemma i villan, alldeles vid havet på Särö några mil utanför Göteborg.

– Många gånger är de gedigna kvalitetsköken så dyra att bara en snäv målgrupp har möjlighet att köpa dem. När vi startade Himlekök var vår dröm och passion att kunna erbjuda de här fantastiska köken till många. Och det har vi lyckats med, tack vare att vi är ett litet företag med en effektiv produktion. Som ett exempel jobbar vi helt utan återförsäljare, all försäljning sker direkt från oss här från snickeriet i Träslövsläge.
Showroomet är öppet sex dagar i veckan och mycket välbesökt. Många besökare kommer från västkusten, men också från övriga Sverige.

Viktor berättar:
– Tanken med showroomet är att visa vad vi och våra snickare kan skapa, och ge idéer och inspiration. Men vi har inga standardkök i sortimentet. Varje beställning är skräddarsydd efter kundens önskemål och våra kök tillverkas i alla stilar: Klassiska och moderna, personligt nyskapande och tidlöst eleganta. Den röda tråden i vår verksamhet är inte stilen i de enstaka köken utan själva filosofin bakom vårt koncept: Att tillverka unika kök med grund i den svenska hantverkstraditionen.
Just det personliga bemötandet i kontakten med kunderna är vad Viktor och hans kollegor brinner för. Själva hjärtat i verksamheten är de åtta erfarna möbelsnickarna som bygger kundernas inredning från början till slut. Varje projekt har en huvudansvarig snickare, som är med i alla delar av processen, från att beställa virket till att handmåla luckorna i önskad färg. När köket sedan är färdigt signeras det av snickaren innan det levereras till kunden.
– Vår kvalitetssäkring är att vi alltid meddelar kunderna när vi börjar tillverka, garanterar exakt leveransdag och ser till att en och samma snickare bygger hela köket från början till slut. Eller som vi brukar säga: Hos oss får du alltid din egen personliga möbelsnickare!
Vad är det som är så bra med ett unikt, snickeritillverkade kök?
– Att man kan få det precis som man vill ha det, utan kompromisser, är kanske det viktigaste. Många kunder längtar till exempel efter det gedigna, som massivt trä i lådor och skåp, och det är svårt att hitta i masstillverkade kök. Själv tycker jag att det är suveränt att kunna anpassa köken på en millimeterskala så att det inte finns några onödiga passbitar och ”tomma” ytor. I många äldre hus är väggarna inte helt raka och vinklarna inte alltid 90 grader, och då kan vi skräddarsy köket för platsen. Vi kan också erbjuda spännande lösningar vad gäller lådor och luckor, både vad gäller storlekar och utföranden. Sist men inte minst ger det en alldeles unik och personlig känsla i hemmet att ha ett kök som är som ingen annans. Det blir ju så snyggt!
Hur går det till om man vill beställa ett kök från er?
– Många kunder kommer hit för ett personligt möte, och då sätter vi oss ned och lär känna varandra lite. Om det är långt för kunden att resa går det lika bra att ”mötas” på mejl eller via skype, så det är inte nödvändigt att träffas. Kunden berättar vad han eller hon har tänkt sig och vi bollar olika idéer. Därefter gör vi ett hembesök, då vi tittar hur allt ser ut på plats och tar alla mått. Och därefter tar vi tillsammans med kunden fram ritningar till köket.
Kontakten mellan kunden och Himlekök är tät under hela processen.
– Tillverkningstiden är ganska lång eftersom allt tillverkas och målas från grunden, runt sex månader brukar vi vilja ha på oss för att skapa ett kök. Många kunder kommer hit och besöker oss under tillverkningen för att se hur allt tar form, berättar Viktor, och tillägger att just den möjligheten, att kunna träffa kunderna och ha en personlig relation, är anledningen till att han tycker så mycket om att arbeta just på Himlekök.
– Det är en väldigt speciell känsla att följa en kund hela vägen från idé till färdigt kök. Att kunna hjälpa till med detaljerna, så att det blir precis som kunden vill ha det, och sedan se det färdiga köket på plats. Det är roligt att se att folk blir så glada över det vi skapat. Det värmer faktiskt hjärtat varje dag.
—————————