HAVETS LÄCKERHETER

LIFESTYLE HAR SEGLAT MED ETT AV VÄRLDENS MEST EXKLUSIVA KRYSSNINGSFARTYG OCH BESÖKT PÄRLOR SOM MONACO OCH PORTOFINO.

Kryssningsindustrin har formligen exploderat det senaste decenniet och många av fartygen liknar idag nöjesfält snarare än kryssningsfartyg. Tusentals personer, ändlösa köer, måttligt upphetsande bufféer och utflykter som liknar boskapsskötsel. Men det finns en annan värld som låter dig glömma allt du någonsin tänkt om kryssningar. En värld som kombinerar charmen med exklusiva boutiquehotell, njutningen hos stjärnkrogar och servicen som påminner om dina stammisställen där personalen vet vad du vill ha innan du ens klurat ut det själv. Seabourn är det amerikanska kryssningsbolaget i kategorin ”ultra luxury” som inte kompromissar på någon punkt.

Väl på plats i Barcelona där kryssningen avgår har det arrangerats övernattning på ett förstklassigt hotell och morgonen för avfärd står vår bokade chaufför punktligt och väntar och välkomnar oss in i bilens perfekt tempererade klimat, en fristad från den tryckande spanska sommarhettan.

När vi anländer till kryssningsterminalen försvinner väskorna snabbt i en process som hade gjort ficktjuvarna på de spanska turiststråken avundsjuka, vi blir dock försäkrade om att väskorna möter oss i sviten väl på båten. Just ordet svit är något som är väldigt viktigt i sammanhanget, båten Seabourn Odyssey har inga hytter utan endast sviter som alla 225 tillsammans rymmer 462 resenärer. Sviterna kommer i flera olika utföranden och storlekar men alla sviter inkluderar 24/7 room service. Och vi talar om generösa rum som alla innehåller vardagsrumsdel med soffa och tv, matbord, balkong och lyxiga badrum med dubbla handfat, separat dusch och badkar.

I vår svit möts vi, utöver av väskorna, av en kyld flaska champagne och färska frukter. Kort efter vår ankomst ringer dörrklockan och vi blir varmt välkomnade ombord av Barbara som presenterar sig som ansvarig för vår och hyttens service under kryssningens kommande två veckor. Barbara erbjuder sig att öppna vår flaska champagne och dukar sedan upp fruktfatet på balkongen som bjuder på utsikt över hamnen.

Några timmar senare ljuder båtens mistlur medan vi lättar ankaret och påbörjar resan över Medelhavet som kommer att ta oss genom den spanska, franska och italienska rivieran innan vi slutligen anländer i Grekland. 12 stopp på 13 dagar.

Hamnarna är väl uttänkta utifrån Seabourns etablerade internationella kontaktnät, erfarenheter av tidigare rutter och feedback från återkommande resenärer.

Varje dag finns möjligheten att ta del av föredraget om morgondagens hamn som täcker historik och vilka utflykter som erbjuds mot kostnad. Men det mest uppskattade bland gästerna är den initierade genomgången som erbjuds för de som vill utforska städerna och byarna på egen hand. Utflykter erbjuds i små grupper och innehåller allt mellan: guidade cykelturer, shopping, museer, Michelinkrogar och spa-dagar för att nämna några. Det går även att skräddarsy sina egna utflykter tillsammans med teamet av personal som jobbar med dessa aktiviteter. Båten har även ett samarbete med UNESCO som lyfter fram världsarven genom guidade turer på de rutter där detta är möjligt.

Efter några dagar på båten har vi börjat lära känna många av våra medresenärer och spekulationerna om att det endast är pensionärer på dessa kryssningar kan snabbt avfärdas, även om vissa av de ständigt återkommande Seabourn-gästerna vittnar om att det kan skifta en hel del beroende tidpunkt på året och rutt. På denna resa är det en salig blandning av nationaliteter och bakgrunder, men vad alla har gemensamt är att de ser kryssning som ett socialt sätt att resa. Man bjuder gärna in nya sällskap till middagsbordet eller bjuder på en drink i baren, som visserligen redan är betald då kryssningens all inclusive-koncept innefattar även dryck.

En av båtens absolut mest häpnadsväckande egenskaper är dess rymlighet och det faktum att båten aldrig känns full. Något som är unikt i denna kryssningskategori är två saker, den höga ration mellan passagerare och utrymme samt personal. Även under ”sea day”, då båten inte går i hamn och alla passagerare är ombord, finns det ett stort urval av solbäddar och platser runt de sju pooler och jacuzzis som finns spridda över båten.

Seabourn har länge varit känt för sin höga kvalitet på maten ombord. Tom Goetter, Odysseys chefkock, visar oss runt i ett av båtens kök och trots, eller kanske tack vare, sina 29 år, lyser den tyska kockens entusiasm och passion väldigt starkt. Han talar om allt från vikten av råvaror, att kollegorna är som en familj och processer där hela köket från diskare till servitör är involverade och otroligt viktiga. Under ett av stoppen i Italien besöker han en lokal marknad tidigt på morgonen tillsammans med ett antal passagerare under en kostnadsfri utflykt där han hittar gorgonzola som får honom att ändra dagens lunchmeny. Några timmar senare står det ett långt bord med 10 olika rätter med den italienska osten i huvudrollen. Han vidhåller att man som kock på en båt av denna kaliber måste vara flexibel beroende på rutt, säsong och önskemål från passagerare.

Restaurangerna ombord har olika teman och skepnader. Beroende på vilket humör man är på kan man välja fritt mellan båtens fem olika restauranger. Seabourn har ett nära samarbete med kocken bakom världsberömda French Laundry, Per Se och andra stjärnprydda krogar, Thomas Keller. En av restaurangerna är prydd med stjärnkockens namn, The Grill by Thomas Keller, och är den enda restaurangen som kräver bokning i förhand. Även om båtens alla restauranger håller otroligt hög kvalitet på både service och mat får man här en helt ny nivå av

kulinarisk upplevelse. Vinlistan och rekommendationerna är komponerade av French Laundrys sommelier Eric Johnson. Även om man inte gärna vill längta sig bort från båten så färdas man i sinnena till en intim lyxkrog på Manhattan. Då platserna är begränsade får man endast boka två gånger per kryssning, något som rekommenderas varmt!

Underhållningen ombord är varierad och kvällstid erbjuds musikakter med olika teman. Seabourn erbjuder även initierade föreläsningar, kurser i hantverk, matlagning och en kostnadsfri aktivitetsdag med kajaker, trampbåtar och galnare aktiviteter som bananbåt och däck som dras av en motorbåt. Detta uppskattades av alla åldrar men framförallt av de yngre passagerarna.

Båtens rutter skiftar hela tiden efter säsong och efterfrågan. Vår rutt inkluderar Rosas, Sete, Sanary-Sur-Mer, Monte Carlo, San Remo, Portofino, Livorno (Florens och Pisa), Civitavecchia( Rom), Amalfi, Monemvasia, Ermoupoli och Aten. Trots det intensiva schemat blir det aldrig stressigt eller känns påtvingat att aktivera sig. Att varje morgon vakna upp i sin svit i en ny stad med nya äventyr framför fötterna är en fantastisk känsla som snabbt ger mersmak. Endast i en av alla tolv hamnar väljer vi att stanna ombord på båten, dagen tillbringas i spa-

avdelningen ombord som erbjuder allt från manikyr, pedikyr, yogaklasser till frisörer. Underbart är bara förnamnet.

När Odyssey lägger ankar, tretton dagar efter avfärd, i Aten har resan nått sitt slutmål. Innan resan fick man höra en del tvivlare som menade: ”Blir det inte tråkigt?”. Jo, visst blev det tråkigt, men först när när vi stiger av båten och tvingas inse att obegränsad champagne och caviar tydligen inte är vardag utanför båtens trygga famn.

Skribent: Martin Hjelte