HIMMEL – VILKET ÄVENTYR!

 

AV LEIF HANSEN

VÄLKOMMEN OMBORD! VI TAR DIG MED PÅ VÄRLDENS VACKRASTE OCH MEST HISNANDE HELIKOPTER-RESOR.

 

NYA ZEELAND

Ingen Nya Zeeland-resa är komplett utan att man har avnjutit den natursköna helikopterturen till Milford Sound. Spänn fast säkerhetsbältet, luta dig tillbaka och upplev det mest dramatiska landskapet som Nya Zeeland har att erbjuda. Längs med resan får man uppleva de annars så svåråtkomliga dalgångarna som exempelvis Tutoko eller Harrison, vars sluttningar är täckta av tät regnskog. Det är en labyrint av dalgångar, häpnadsväckande bergslandskap och dånande vattenfall. Man flyger över Lake Wakatipu och andra frusna sjöar till den lamslående vackra skönheten Milford Sound. Landa på bergstoppar och fyll på champagne-ishinken med blå glaciär-is. Hovra över Mt. Tarawera vars topp sprängdes bort i ett kraftigt vulkanutbrott 1886. Fascineras av den väldiga kraft som bildades på platsen. Njut av suget i magen när piloten gör tajta manövrar med branta svängningar och girar i nästintill lodrätt läge vid det 600 meter höga vattenfallet Sutherland Falls. Jaga vågorna längs den isolerade och opolerade västkusten. Här ges också en unik möjlighet att skåda stora sälkolonier i dess naturliga miljö.

För Sagan om ringen-fans finns en flygning som tar dig till Isengard, över Misty Mountains, till Ford of Brunien och andra inspelningsplatser från Peter Jacksons filmatisering av J.R.R Tolkiens triologi.

www.flynz.co.nz

www.volcanicair.co.nz

VICTORIAFALLEN 

När David Livingstone först upptäckte och dokumenterade Victoriafallen myntade han uttrycke ”A sight so wonderful that angels must have gazed down on it in flight”. Delvis därför heter en av världens häftigaste helikopterturer: Flight of Angels. Detta är sannerligen en himmelsk upplevelse. Att se Victoriafallen från luften, samtidigt som rotorbladen tar dig exakt dit du vill, är en alldeles oöverträffad känsla. Victoriafallen är givetvis med på UNESCO:s världsarvslista. Fallen går även under namnet ”The smoke that thunders” då de dånar likt åska och slungar moln av vatten samt skum högt upp i luften. Detta kan vara synligt nästan fem mil bort och dånet av de enorma vattenmassorna är öronbedövande.

När helikoptern klättrat över till Zambezi-floden fortsätter turen till gränsen mellan Zambia och Zimbabwe samt Zambezi National Park. Även om det inte går att garantera är det högst sannolikt att du får se elefant, buffel, flodhäst, noshörning, giraff och krokodil.

Det bästa tiden att se fallen från luften är tidig morgon eller sen eftermiddag.

www.zambezihelicopters.com

HAWAII

Om man verkligen ska uppleva Hawaiis skönhet är helikopter det bästa möjliga sättet. Från luften kan du få se annars otillgängliga platser som är helt orörda och oförstörda av människan. Det är de geologiska aktiviteten som har gett upphov till öarnas frodiga och grönskande bergsregion. Hawaii är i dag hem för både inaktiva och aktiva vulkaner, av de aktiva är Kilauea-vulkanen en av de mest spektakulära. Helikoptern tar dig över kratrar, lavafält, kniv-vassa bergskammar med dimhöljda toppar som separerar dalarna, och vattenfall där kaskader av vatten forsar från höga klippor i regnskogen ner i porlande vattendrag. Utforska andlöst vackra dalgångar med färggrann vegetation i den exotiska Hanas-regnskogen, Heleakala-kratern och vidare till den grovskurna och fårade kustlinjen på den nordligaste delen av Maui.

www.bluehawaiian.com

www.islandhelicopters.com

 

SEYCHELLERNA

På mindre än en minut efter lyftet blir hela Mahé-ön synlig från helikoptern.

Det surrealistiska ölandskapet ligger för dina fötter, synen är bedövande vacker.

Den tropiska grönskan med uråldriga jätteträd, de bländvita stränderna inramande av stora granitformationer, det klarblå havet som skiftar i turkos, de fantastiska korallreven som kringgärdar öarna och som här och var höjer sig nära ytan. Havssköldpaddor guppar som bojar i det tropikvarma vattnet och valhaj är en syn som från ovan minst sagt är imponerande. De majestätiska varelserna rör sig graciöst framåt samtidigt som helikopterturen  tar en vidare till St. Anne, Silhouette, Praslin, La Digue och Anse Source d ´Argent som nog är den mest berömda och mest fotograferade stranden i världen – känd bland annat från Bacardi-reklamen.

Från luften avslöjas undangömda vikar, avskilda stränder, vajande kokospalmer och fantastiska bergsformationer, obestridligen en av de vackraste platserna på jorden.

www.zilair.com

 

 

GRAND CANYON

Det eroderade ökenlandskapet i nordvästra Arizona, USA, är sedan 1979 med på UNESCO:s lista över världsarv. Colorado-floden har under lång tid grävt sig ner i berggrunden och bildat världens största kanjon. Landskapet är som gjort för lekfulla och äventyrliga helikopterturer. Grand Canyon är nästan 45 mil lång, mellan en halv och 2,5 kilometer bred och upp till 1,6 kilometer djup.

Börja turen med en flygning över det pittoreska Pandersosa Pine-landskapet i Kaibab National Forest. Flyg därefter djupare in i  hjärtat av kanjonen och bege dig till mer undangömda platser. Eller gör ett 30-minuters svep genom The Dragon Corridor. Det är både en outsägbart vacker naturupplevelse och samtidigt en härlig adrenalinruch! Utöka exkursionen och flyg till den mäktiga Hoover Dam eller Death Valley och avsluta med en nattflygning högt ovanför neon-Meckat Las Vegas.

www.maverickhelicopter.com

AUSTRALIEN

Stora Barriärrevet är världens största levande organism, den sträcker sig över ett område på ungefär 2000 kilometer (man kan faktiskt se det hela från rymden).

Det är vad man skulle kunna kalla för ett av naturens många underverk och togs 1981 upp på UNESCO:s världsarvslista. Det är inte ett sammanhängande rev, utan består av tusentals öar, atoller, korallrev och laguner som ligger utspridda från Fraser Island nordliga udde ända till Papa Nya Guineas södra kust. Starta turen från Cairns, lämna de vita stränderna bakom dig och styr mot horisonten, sväva sakta över havssköldpaddor, gigantiska rockor och hajar. Efter en upplevelse ovan ytan ges tillfälle att närmare besöka havets biologiska mångfald.

Mitt ute i revet finns en ponton som har en undervattensteater, där du kan sitta och bekvämt beundra fiskarna genom en gigantisk glasruta, eller kliv ombord på en liten ubåt från pontonen och få en guidad tur under vattnet utan att bli det minsta blöt. Givetvis erbjuds också snorkling och dykning.

www.gbrhelicopters.com.au

BRITISH COLUMBIA

Det här äventyret är antagligen det mest spännande och gripande sättet att upptäcka British Columbias skönhet. Din hovrande magiska matta är nyckeln till äventyret.

Flyg till späckhuggarna och följ dem i de fridfulla vattnen Johnstone Strait mellan Vancouver Island och fastlandet. Stanna och ät lunch på någon av de vita sandstränderna vid Stilla havet.

Nästa lyft tar dig över omåttligt många vykortsvärdiga platser, hem för grizzlybjörnar, älgar, pumor och andra praktfulla djur. Du kommer till ställen som få besökt, upptäck Paint Pot, Silverthrone och Twin Lakes, platser som kommer att etsa sig fast i ditt minne för evigt.

Ingenstans i världen är kombinationen av terräng, väder, temperatur och snöförhållanden så idealisk för heli-skiing som i de talrika och obefolkade bergskedjorna i British Columbia. Det här är stället dit 95 % av alla heli-ski-åkare i världen åker för att hitta sitt puderparadis. Dessutom är det stort nog för att alla ska få åtnjuta friheten att skära sina egna repor i helt ospårad pudersnö.

www.nimmobay.com