Historisk hotellpärla i Göteborg

Göteborg står på önskelistan när det är dags för höstens minisemester. Men vilket hotell ska man boka… Vi fastnar för Hôtel Eggers, en historisk pärla mitt i stan. Perfekt läge – och vår fyrbente vän kan följa med.

Vi har kommit för att göra Göteborg. Det gör vi förstås – men hänger kvar på hotellet extra länge vid frukost och ändrar planerna på att ta en cocktail på stan innan middagen och återvänder till hotellet.Vi tar en Negroni och njuter av en parisiskt sekelskiftesstämning samtidigt som vi betraktar Göteborgslivet, spårvagnarna stannar precis utanför hotellet. En skicklig pianist förhöjer stämningen.

Atmosfären på Hôtel Eggers är – fantastisk.

Hôtel Eggers är ett av Sveriges äldsta hotell som ännu är i drift. Redan på 1850-talet bedrevs hotellverksamhet på Drottningtorget – på den plats där Eggers nu ligger. Man lever upp till sina gamla anor,  i bästa Belle Epoquestil med äkta mattor, stuckatur och kristallkronor. Vissa rum är större och lyxigare, andra lite mindre och intimare. Rummen ligger antingen mot det myllrande folklivet på torget eller mot den egna innergården.

– Här låg tidigare Jernvägshotellet, en första anhalt för de som kom till Göteborg med den nybyggda järnvägen. När Emil Eggers tog över på 1880-talet byggde han ut och skapade ett modernt hotell med all tänkbar komfort man då kunde önska sig då, berättar dagens hotelldirektör, Jessica Vialleton.

Vi hänger med på en historisk visningar av hotellet – och det bjuder verkligen på en spännande historia. Här träffades Anders Zorn, Bruno Liljefors och Karls Norström när de bildade Konstnärsförbundet i protest mot Konstakademin i Stockholm som de ansåg vara för konservativ. I de här kvarteren stannade också många av de svenskar som utvandrade till Amerika.

– Ättlingar, som senare besökt Sverige, har berättat att deras förfäder bodde just på Eggers de sista nätterna innan avfärden, berättar Jessica.

Hotellet har också varit en mötesplats för agenter och spioner… Före och efter revolutionen i Ryssland tog många ryska flyktingar sin tillfälliga tillflykt hit.

– Och under andra världskriget sägs det att Eggers var en viktig mötesplats för agenteroch spioner från de krigförande länderna, berättar Jessica.

I dag har man låtit tiden stanna  upp på hotellet – men ramat in den med dagens all tänkbara komfort.

–  Vår önskan är densamma som på Emils tid: att erbjuda en plats där man möts för den inspirerande miljöns skull.

Vi ger oss i alla fall iväg ut på stan, besöker Saluhallen, Fiskekyrkan och Nordstan – men återvänder  alltså till hotellet lite tidigare än tänkt för att hinna med en cocktail innan middagen. Här  serverar man klassisk mat men på ett modernt och medvetet sätt. Svenskt och franskt kombineras och menyerna anpassas efter vad säsongen har att erbjuda. Hedda, som är sommelier, ser till att gästerna serveras det vin som passar bäst till.

Vi föll alltså för miljön redan när vi bokade – och gör det än – men det finns ytterligare en anledning till att vi valde Eggers: Här finns en uttalad vilja att ta ansvar för miljön och man har ett socialt engagemang, med olika sponsringar  och insamlingar.

– För oss är det viktigt att inte bara fylla vårt hotell med en skön atmosfär, vi vill också försöka göra något för vår omvärld. Man kan inte göra allt, men alla kan göra något! )

Tips!
”Sköna Söndag” är ett  nytt paket för den som vill förlänga helgen eller för folk nära Göteborg som vill lämna barnen hemma och ro om varandra innan veckan börjar i lugn och ro. I paketet ingår en övernattning och frukostbuffé samt en matig charkbricka och en flaska vin som serveras i lobbyn eller på gästens rum.  

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.