SCANDINAVIAN HOMES – INREDNING & INSPIRATION

Ljuset har äntligen hittat våra breddgrader och solens obarmhärtiga strålar avslöjar daterade kuddar och illa valda plädar. Vi tog tag i saken och kontaktade fenomenet Scandinavian Homes, till vardags Jesper Laursen, för att ta reda på hur man får till ett vackert, stilrent och personligt hem.

Av: Kerstin Eriksson

Hur startade Scandinavian Homes? 

pressbild
Ansiktet bakom Scandinavian Homes, Jesper Laursen.

Först som ett sätt för mig själv att samla inredningsinspiration på ett och samma ställe, men i takt med att antalet följare ökade insåg jag att det kunde bli någonting större. Jag sade upp mig från mäklarbyrån jag arbetade på och drog igång Scandinavian Homes i företagsform. Idag jobbar jag mer än heltid och har stora planer för framtiden.

Vad kan man som amatörinredare göra för att få en mer stilren look, vad ska man tänka på?

Jag tycker mycket handlar om att vara konsekvent. Att mixa olika stilar är absolut görbart, men kräver stor kunskap och mycket erfarenhet. Därför rekommenderar jag att tidigt ta reda på vilken stil man gillar, och sedan låta sig inspireras av andra. För att lyckas med den skandinaviska stilen krävs det att man lyckas kombinera det stilrena och simpla med en känsla av hemtrevnad och värme. Här gäller det att försöka använda sig av naturmaterial som sten, läder och trä. Gröna växter förgyller alla hem och adderar färg till det annars nedtonade, plädar och andra textilier mjukar upp det annars hårda.

Vilka trender gäller just nu inom inredning?

2015 var året då allt fler vågade frångå det vita och satsade mer på grått och pasteller. 2016 fortsätter i samma spår och färgerna blir mörkare och dovare. Trenderna går också mot mer personliga hem; där man genom sitt sätt att bo visar vem man är och vad man har upplevt.

WEB07
Att satsa på designklassiker är ofta en bra investering. Kvaliteten är god och de står sig över mode och trender. Här i form av stolar från Thonet och Eames.
WEB16 (1)
Vitt, grått och nyanser av blått; trivsamt och lågmält för sovrummet. Mässing kommer fortsatt starkt och passar fint med den skandinaviska stilen.
fröding
Rumsavdelare i glas med svarta, enkla stommar och matchande dörrar.
WEB31
På bilden ser vi den klassiska och tidlösa stolen Wasilly designad av Marcel Breuers.

WEB24

WEB12 (1)
Kombination av grått, marmor och mässing. Modernt, elegant och stilrent.
WEB17
Accentfärgernas tid är förbi. Satsa istället på ton-i-ton och jobba med naturnära och harmoniska färger.