JAGUAR I FÖRARSÄTET

TEXT: ANDY ROUND

Det stora varumärket med den stora katten har lanserat sin snabbaste modellen och återvänder till motorsporten. Även Bond-skurkar väljer Jaguar. Under de mörka dagarna av den brittiska biltillverkningen verkade det som otroligt att en bilmodell skulle bli en kassako för Jaguar. För ett företag som hade byggts på ett arv med den ikoniska E-Type och den kraftfulla XK120, den stora bilen med katten på motorhuven verkade vilse i öknen, klorna klippta, dess morrande tystat. Men vänta, vad är det spinner i den snabbaste filen? Åh, det är den nya SVR-versionen av Jaguar F-Type. Den ser ut som en SUV, men den har fått ett Jaguar-emblem. Den är den nyligen lanserade F-Pace.

Jaguar är tillbaka i förarsätet igen. Förra året markerade bolagets 80-årsdag och det fanns en hel del att fira. Oräkneliga utmärkelser för nyligen lanserade medelstora Jaguar XE, bilexperter kämpar för att hitta superlativ för F-Pace och även en fantastisk prestation av Jaguar C-X75 i James Bond-filmen SpectreI den koreograferade biljakten steg Jaguars värde gick genom taket. C-X75 konceptet körs inte bara av skurken med hög hastighet genom Rom på natten, men – viska det – den kanske även har stulit showen från Bonds Aston Martin DB10. När C-X75 visades för Bondregissören Sam Mendes blev han omedelbart såld, säger David Fairbairn på Jaguar Special Vehicle Operations. – Det är en aggressiv bil. Vi hade bara en C-X75, men jag visste att för filmen skulle vi behöva sju i cirka 12 veckor. Först sa vi ja till producenterna … och sedan fick vi det att fungera.SPECTRE driver Martin Ivanov to drive the Jaguar C-X75 in its first public appearance at the Lord Mayors Show on November 14th 2015 with Dominic Reid OBE Pagentmaster.

Sådant övermod har kommit att symbolisera en ny era av kraftfull energi för företaget. Ägaren Tata har satsat ordentligt sedan de köpte Jaguar Land Rover (JLR) från Ford 2008. Under det amerikanska bolagets ägande hade JLR hade aldrig gjort någon vinst. År 2014 gjorde företaget 3.8 miljarder dollar i vinst.

Visst finns det moln på himlen. Den kinesiska nedgången har drabbat försäljningen dramatiskt, men Tata har fortfarande åtagit sig att pumpa miljarder till biltillverkaren genom att utöka produktionsanläggningar. Det finns en ny fabrik i Storbritannien, nya anläggningar i Slovakien och Kina och naturligtvis har det varit de nya modellerna. Nyfödda Jaguar XE som utsågs till bästa medelstora familjebil 2015 av  brittiska The Times tar en en bit av marknaden från den starkt konkurrensutsatta BMW 3-serien och Mercedes C-klass. Tidigare i sa beskrev Tv-profilen Jeremy Clarkson det som ”känns märkbart dyrare än sina tyska konkurrenter … det känns som om du är på en flygande matta”.

Och allt detta är underbart, men Jaguars arv bygger på sportbilar med bra utseende, något som Tata väl förstår. Så, de gav oss den fantastiska F-Type. Och i mars lanserades Jaguar F-Type SVR, ett snyggt, vilt fem-liters kompressormatat V8-monster som är kapabel att nå 0-100 km/h på 3,7 sekunder – den snabbaste produktions-Jaguar som någonsin skapats. Men modellen som skakar om marknaden mest är årets Jaguar F-Pace, företagets första satsning i SUV-segmentet. Detta är en marknad packad med stora bestar från Bentleys Bentayga och Masterati Levante till Porsches Macan, men Jaguar-serien är den billigaste av dem alla, med tvåliters-modellen som har ett pris på strax under 50 000 dollar..

Men eftersom detta är samma företag som tog över världen med Range Rover Evoque, får du en hel del bil för pengarna. F-Pace V6 S, till exempel, erbjuder 0-100 km/h på 5,5 sekunder, fyrhjulsdrift och med bekvämt utrymme för fem personer. När F-Pace avslöjades för allmänheten på Frankfurt Motor Show kördes den i världens största 360-graders loop. Uppvisningen kändes som en passande klimax till renässansen skapad av Tata. Det kändes också som en passande hyllning till Jaguar-legenden, en legend som bygger på innovation, stil och fart daterat tillbaka till 1922 när en 21-årig William Lyons grundade ett motorcykelsidvagns-företag i Storbritannien.ny_jag_fpace_cold_test_image_290715_05ny_jag_fpace_la_image_181115_12

1945 döptes hans företag om till Jaguar och Lyons första riktiga sportbil SS100 erbjöd en förödande kombination av bra utseende och prestanda. Tre år senare var Lyons nya XK120 stjärnan på 1948 Motor Show och dess moderna tvåsitsiga stil och racerbilsprestanda var oemotståndlig för Hollywoods A-lista. – Beställningarna strömmade in och XK120 ledde Storbritanniens avgörande efterkrigsexportsatsning. Omkring 60% exporterades till USA, skriver Jaguar-historikern Philip Porter.

XK etablerade snabbt Jaguars racingreferenser och företaget erövrade stora segrar i Le Mans 24-timmarslopp 1951 och 1953. Den nyligen lanserade D-typ, som beskrivs som ett “flygplan på hjul”, byggde på detta arv och vann både 1956 och 1957, medan Mark 2 blev en av de mest älskade vägmodellerna – antingen kördes den av flyende gangstrar i brittiska filmer eller av åldrande detektiver i 1990-talets dramer. Men det var E-type som verkligen fångade världens fantasi. Den lanserades 1961, den erbjuder en häpnadsväckande skulptural form som var superdrömmen hos en generation. Fortfarande får jättemotorhuven trafiken att stanna.

Från slutet av 1960-talet hade Jaguar blivit fast förankrad som statussymbolsvalet med XJ-modellen och dess variationer – XJ6 till Super V8 – lika populärt som en bankirs bonus och en favorit bland presidenter, premiärministrar och kungligheter. I en värld av sportbilar, har Jaguar XJ220 uppnått rekordet för den snabbaste produktionsbilen och grand tour XR-serien blev en favorit hos coupé-älskande playboys världen över.

Nu under Tata är företaget inne i en spännande period. Förutom nya modeller, återvänder Jaguar till motorsportvärlden. I höst deltar Jaguar  i tredje säsongen för i mästerskapet för eldrivna bilar, i Formel E.

Flytten anger tonen för Jaguar framtid – Elfordon kommer absolut spela en roll i Jaguars framtida produktportfölj och Formel E kommer att ge oss en unik möjlighet att främja vår utveckling av elektrifierings-teknik, säger Nick Rogers, Jaguar Group Engineering Director.

– Jag tror att under de kommande fem åren kommer vi att se fler förändringar i bilvärlden än under de senaste tre decennierna. Framtiden handlar om att mer hållbar tillverkning, elektrifiering och lättviktsteknologier blir allt viktigare.

Låt oss hoppas det. F-Pace är en härlig nyhet men en fullt elektrisk C-X75 skulle vara en dröm för även den mest krävande Bond-skurk.ny_e-type_coupe_heritage_01_6751 ny_e-type_coupe_heritage_02_6754

ny_jag_cx75_bond_car_image_231015_11

HInx's Jaguar chases Bond's Aston, which gets stuck behind a Fiat in Via Plauto
HInx’s Jaguar chases Bond’s Aston, which gets stuck behind a Fiat in Via Plauto

Jaguar Land Rover takes part in the Lord Mayors Show November 14th, 2015, leading with the C-X75 as featured in SPECTRE

ny_jag_e-type_replacement_panels_image_111115_06 ny_jag_e-type_replacement_panels_image_111115_07 ny_jag_f-type_r_coup__polaris_image_201113_11

ny_jag_fpace_la_image_181115_01
ny_jag_ftype_16my_awd_r_glacier_white_image_191114_01 ny_jag_ftype_16my_awd_r_storm_grey_image_191114_03
ny_jag_ftype_16my_awd_r_storm_grey_image_191114_05sv
ny_jag_ftype_svr_coupe_studio_image_270116_02 ny_jag_goodwood_fos_image_300615_32 ny_jag_heritage_challenge_group_image_240415_01 ny_jag_heritage_challenge_mk1_image_240415_02 ny_jag_xe_heritage_dtype_1955_image_050914_05 ny_jag_xe_heritage_xj13_1966__image_050914_11 ny_jag_xe_s_image_021215