Juvelernas super-tsar

 

Av Andy Round

Legenden om Fabergé fortsätter ge resonans genom historien tack vare en berusande blandning av kunglig dekadens och rysk revolution. Andy Round faller under inflytande av världens mest berömda juvelerare och undrar om vi skulle kunna upptäcka ett kejserligt ägg, värt 33 miljoner US dollar, gömt i ett ton skrot.

Med sitt överdådiga arbete i guld och genomskinlig rosa emalj kan 1902 Rothschild Fabergé Clock Egg kanske vara en aning braskande som klocka, men det är ingen tvekan om uppfinningsrikedomen. Varje timme visar sig en liten ungtupp av diamanter inifrån ägget, flaxar med vingarna, nickar och flyttar näbben. Det är en automatiserad prestation som tar cirka 15 sekunder.

Kostnaden för denna prestation är ett facilt pris på 14,5 miljoner amerikanska dollar. Under 2007 såldes ägget på Christie’s auktionsfirmor i London för 8,9 miljoner pund. Den var då den dyraste Fabergé som någonsin sålts. Fram till år 2014.

Två år tidigare hade en amerikansk skrothandlare köpt diverse metaller för 14 000 dollar, inkluderande ett 8,2 cm stort verk av guld. Han hoppades kunna smälta ner det för att tjäna 500 dollar. Tyvärr hade han överskattat guldvärdet, så i desperation annonserade han i Google och skrev namnet på klockan ”Vacheron Constantin” samt ”ägg”.

Naturligtvis! Verket visade sig vara ett saknat Fabergé-ägg. Faktiskt det tredje kejserliga ägget som kejsar Alexander III hade gett till kejsarinnan Marie Feodorovna som påskpresent år 1887, och som efter den ryska revolutionen mystiskt försvunnit. Tills en dag:

– Killen var klädd i jeans, rutig skjorta och träningsskor, berättar Fabergé-experten Kieran McCarthy i Wartski juvelerarbutik i London till Reuters.

– Han gav mig några foton, och visst var det ägget – den Heliga Graal av konst och antikviteter. Historien är bortom fiktion och så underbar att den inte riktigt kan gottgöras.

Fram till att det hittades var ägget ett bland åtta som man antog hade förstörts i samband med revolutionen. Det värderades till 33 miljoner dollar, och försvann diskret i privat ägo.

Fabergé. Har ett namn någonsin varit så synonymt med dekadent lyx, och ändå förknippats med en mystisk historia?

Det sägs att Carl Fabergé strök runt sin ateljé varje dag och stannade ibland till hos en av sina hantverkare för att plocka upp en pjäs som i det närmaste var fullständig och därefter krossa den i bitar. ”Gör det bättre nästa gång”, kunde han ryta.

Fabergé var krävande, besatt och oerhört framgångsrik. När produktionen var som bäst år 1910 sysselsatte hans företag 1 500 personer och uppnådde årliga vinster på vad som idag skulle motsvara 175 miljoner amerikanska dollar. Enligt hans barnbarn Tatiana var han också en progressiv affärsman med sunda arbetsvillkor, bra löner, en matsal, företagsläkare och regelbundna hälsokontroller.

– Han reste aldrig med bagage utan föredrog att vid ankomsten köpa vad han behövde. Han var väldigt fokuserad och ägnade sig aldrig åt några onödiga handlingar eller yttringar, säger Tatiana.

När Tsar Alexander gav honom i uppdrag att skapa ett ägg för att ge sin hustru inför påsken 1885, skapade Fabergé det som kallas Hen Egg. Det såg ut som ett riktigt ägg med matt emalj, guldband, gyllene äggula och en minutiöst snidad gyllene höna inuti. Det var så förvånande att tsaren omgående bekräftade Fabergé som en ”leverantör till det kejserliga hovet”.

Sedan dess hade Fabergé varje år fullmakt att som påsktradition producera underbara ägg för den kungliga familjen. Förutom talrika tillbehör såsom ramar, stenskulpturer och cigarettetuier, skapades totalt 50 påskägg fram till 1918 och den ryska revolutionens mörka dagar, då Tsar Nikolaj II, hans hustru och fem barn slaktades.

Samma år flydde Fabergé Ryssland och avled i Lausanne två år senare på grund av brustet hjärta.

– Fabergé var före sin tid, han var en visionär vad gäller innovation, teknik och kvalitet, säger Mark Moehrke, chef för Chriesties Russian Works of Art i New York och London.

– Att hantera en pjäs är ett absolut privilegium. Det är upptäckten av hemligheter som tillför magi och romantik till Fabergé. Man vet aldrig vad som fortfarande kan finnas gömt i ett bankvalv eller i en garderob.

Under 2009 sålde Sotheby’s vad som beskrevs som det förlorade arvet efter storhertiginnan Maria Pavolovna. Sedan revolutionen svept genom Ryssland, tvingades HKH Maria Pavolovna kolla! storhertiginnan Vladimar, ge upp sina värdefulla ägodelar när svenskarna 1918 slöt diplomatiska förbindelser med Ryssland.

Under svindlande 91 år förblev de undangömda tills de dök upp på auktionshus för värdering. När försäljningen av dessa suggestiva minnessaker var över hade man uppnått häpnadsväckande 7 070 000 pund. Bland objekten fanns ett par Fabergé manschettknappar sålda för 103 250 pund och ett Fabergé cigarettetui för 612 250 pund.

Darin Bloomquist är Sotheby’s Fabergé-specialist. Hans första jobb på auktionshuset under 2004 var med försäljningen av Malcolm Forbes samling av nio Fabergé-ägg. Detta var historiens största privatägda samling ägg, och den såldes privat till den ryske oljemagnaten Viktor Vekselberg utan att han någonsin såg auktionssalen.

Affärsmannen beskrev försäljningen som en unik möjlighet att återlämna sitt lands mest vördade skatter. Priset har aldrig offentliggjorts, men insiders säger att samlingen uppnått mer än 100 miljoner amerikanska dollar.

– Ja, det var en märklig start på min karriär på Sotheby’s, skrattar Blomquist och fortsätter:

– Jag minns att jag satte mig ner och ägnade mig åt dessa objekt, och blev alldeles yr av deras små detaljer. Fotografier gör dem inte rättvisa.

En viss pjäs, Kröningsägget, framlagd av Tsar Nicholai II till sin hustru under påsken 1897, skulle på den tiden ha varit det dyraste konsthantverket att säljas på auktion om man hade beaktat den övre gränsen av förhandserbjudandet, som uppskattades från 18 miljoner till 24 miljoner dollar.

Med ett gitter av diamantbeklädda kejserliga örnar, inspirerade av det kejserliga parets hermelinskrudar, innehåller ägget en liten kopia av det tränaren/coach Alexandra tog till kröningen, korrekt i varje detalj.

Idag är dessa extraordinära skapelser inrymda i Shuvalovsky Palats i St Petersburg, ett mästerverk i rokoko som Vekselberg renoverat till en kostnad av 40 miljoner US dollar. Förutom det kejserliga ägget, har Vekselberg en kollektion med 4 000 verk från Fabergés verkstäder.

– Fabergé tänkte inte enbart på hur många juveler han kunde klämma in i ytans design. Det handlade om uppfinningsrikedom och att skjuta undan hinder från sina hantverkare. Utbudet, omfattningen och hans stora fantasi är anmärkningsvärda, säger Bloomquist.

Specialisterna tror att upp till 220 000 föremål kan ha skapats av Fabergé, inklusive ringar, klockor, halsband, cigarettetuier, ramar och snidade djur – exempelvis en hård stenskulptur av Kung Edward VIIs terrier Caesar med skrytkragen ”Jag tillhör kungen”.

Hur många kända objekt som alltjämt existerar är en ständig källa till spekulation.

– Många viktiga verk överlevde inte revolutionen eftersom de människor som försökte fly endast tog med sig ädelstenar och inte hela objekt, säger Toby Faber i sin bok Fabergé Eggs.

Till och med vid avrättningen av den kejserliga familjen överlevde några av barnen den första rundan av klumpiga skyttar, eftersom de hade mer än 1,3 kg pärlor insydda i kläderna. Bajonetter och skott mot huvudet förseglade deras öden.

Mot bakgrunden av en sådan tragedi fortsätter Romanovs romantik och Fabergés legend att ge resonans vid auktionerna. Christie’s Moehrke minns försäljningen av en kejserlig snusdosa för 1,4 miljoner US dollar. Endast 19 dosor gjordes, så de är mer sällsynta än äggen. Nicholai II sålde nämnda snusdosa till den turkiska ambassadören i Ryssland, och innan dess hade den aldrig dykt upp på auktionsmarknaden. När man tänker på objekt som dessa, inser man att romantiken runt Fabergé alltid kommer att bestå.

Och det är inte bara för den som har en extra miljon att spendera. Fabergé förblir universell. Under 2014 var Montreal Museum of Fine Arts i Kanada värd för en “Fabulous Fabergé”-utställning med 240 konstföremål, däribland fyra Imperial Eggs. Mer än 250 000 människor besökte museet under endast fyra månader.

– Juvelernas symboliska betydelse och artisteri utövar fortfarande en fascination, från ”dollarprinsessor” från förr till de nya tsarer som samlar in dem, säger Nathalie Bondil, museets chefsintendent.

www.faberge.com; www.christies.com; www.sothebys.com

Fabergé idag

Namnet Fabergé har haft en blandad historia sedan Carl Fabergé flydde Ryssland 1918. En parfym såldes under varumärket Fabergé från 1937, och bytte ofta ägare tills Pallinghurst Resources återförenade familjen med namnet. Fabergé nylanserades 2009. Genom att hylla Fabergés geni och vägledas av hans barnbarnsbarn beskrivs han som ”genomsyrad av poesi, artisteri och raffinerade skönhetsideal som möjliggjorts genom oöverträffade hantverk”.