KAMPEN MOT VATTNET!

Trots att Sverige har ett av världens bästa vatten köper svenskarna fortfarande tunga flaskor för dyra pengar som är dåliga för miljön. I en ny reklamfilm uppmärksammar SodaStream problemet tillsammans med Game of Thrones-stjärnorna Thor Björnsson som spelar the Mountain och Hanna Waddingham som spelar Septa Unella. Allt för att
uppmana konsumenter att dricka mer kranvatten och värna om miljön, istället för att köpa vatten på flaska.

En studie som utförts av Ipsos på uppdrag av SodaStream visar att Sverige är ett av de länder som har procentuellt flest aktiva användare av kolsyremaskiner i världen. De främsta anledningarna till att köpa en maskin är för att spara pengar samt att undvika krångel med att bära, förvara och panta flaskor. Att alltid kunna ha kolsyrat vatten tillgängligt i hemmet är också en stor anledningarna. Hela 16 procent av de svenskar som inte redan äger en kolsyremaskin anger eliminering av pantflaskor och hjälpa till att värna om miljön som den främsta anledningen till att köpa en.

I SodaStreams nya reklamfilm jobbar företaget tillsammans med skådespelarna Thor Björnson, som spelar the Mountain och Hannah Waddingham, som spelar Septa Unella, båda från succéserien Game of Thrones. Reklamfilmen baseras på en scen ur serien som går ut på att Septa följer efter en kvinna genom hela staden och ropar ”shame”, som straff för att kvinnan har syndat. SodaStream, som förespråkar användning av kranvatten snarare än plastflaskor som är skadliga för miljön, drar nu det hela till sin spets genom att göra om den välkända scenen. I den omgjorda reklamfilmen följer istället Septa efter en man och ropar ”shame”, som straff för att mannen har köpt buteljerat vatten på flaska.

– Vi har fantastiskt kranvatten här i Norden och att ta vara på det istället för att köpa vatten på flaska är det miljövänliga, ekonomiska och naturliga alternativet. Filmen ”Shame or Glory” har ett humoristisk och smart sätt att få konsumenter att tala om det faktum att de enorma mängder plast som slängs förorenar och tar död på vår planet. Vi tror att när det kommer till att uppmana folk att bryta mönster och värna mer om miljön är det viktigt att våga sticka ut, säger Michele Fitzwilliams, nordisk marknadsdirektör på SodaStream.

Även de båda Game of Thrones-stjärnorna tydliggör att arbetet med den nya reklamfilmen engagerar dem även på ett personligt plan.

– Kranvatten har alltid vart mitt förstahandsval och jag har använt min SodaStream för att göra kolsyrat vatten hemma ända sedan jag var liten. Jag uppmanar alla att göra samma sak. Det är en skam att folk fortfarande köper vatten på flaska som är skadligt för miljön. Med SodaStream kan du dra nytta av vårt fantastiska kranvatten som vi faktiskt har, säger Thor Björnson.

– Jag är mycket stolt över att arbeta med ett varumärke som påverkar konsumenter att ta bättre beslut i sin vardag och främjar en sund och hållbar livsstil, säger Hannah Waddingham.