Klassiska lyxur för alla

För alla som drömmer om en klassisk klocka med mycket hög kvalitet men inte nödvändigtvis har en skattkista att ösa ur, är Frederique Constant svaret. Filosofin bakom märket stavas  ”accessible luxury”.

Frederique Constant är en relativt ung tillverkare av exklusiva klockor, baserad i Genève. Men på bara några tiotal år har man etablerat sig som ett mycket prisvärt alternativ för den som är ute efter en kvalitetsklocka. Filosofin bygger på grundarnas, det äkta paret Peter och Aletta Stas, och deras passion för genuina ”Swiss made”-tillverkade ur – som de vill ska vara överkomliga i pris. Deras slogan ¨Live your passion¨ ska omfatta alla.


Märket grundades 1988, och redan från början förutspådde de den mekaniska klockans uppsving, efter den långvariga kvartskrisen. 1994 utvecklade Frederique Constant också sin första Heart Beat-klocka som en hyllning till det mekaniska urverket;  Heart Beat syftar till att man visar klockans “hjärta”, det vill säga urverket, genom urtavlan.

Tillverkningen av klockorna sker i egen fabrik i Plan-les-Quates i Genève, och man har producerat en rad avancerade komplikationer in-house, till och med ett eget tourbillon-verk. ,

Alla klockor monteras också för hand här och kvalitetskontrollen är minutiös. Även materialval och den klassiska designen är viktiga delar för varumärkets framgång. I dag är Frederique Constant uppköpt av Citizen, men ledning, utveckling, design och tillverkningen kommer fortsatt att vara kvar i Schweiz.

Bland de mest uppmärksammade nyheterna i år märks ”The Flyback Chronograph”; ett av de svåraste urverken att konstruera och montera, här snyggt inramad i en klassisk Frederique Constant-urtavla. Kalibern, FC-760 , är – förstås – helt och hållet tillverkad in-house, från konstruktion och design till tillverkning och montering.

När Frederique Constant presenterade sin första smartwatch 2015 blev den en omedelbar succé, och i år har man lanserat en smartwatch för damer: ”The Horological Smartwatch for Ladies”. En till synes konventionell klocka, med en vacker urtavla dekorerad med guillochémotiv av hjärtan, men som även håller reda på sin bärarinnas fysiska aktivitet, sömn, inkommande samtal, mejl och mess – och dessutom bjuder på tips för en hälsosam livsstil.

Peter och Aletta Stas, grundare av Frederique Constant. Namnet är en kombination av deras respektive far- och morföräldrars förnamn.


Fabriken i Plan-les-Quates, Genève.


Frederique Constants urmakare är utbildade vid de främsta urmakarskolorna i Genève och La Chaux-de-Fonds.


Frederique Constant producerar en rad avancerade komplikationer in-house.


En av Frederique Constants  viktigaste nyheter 2017: En smartwatch för damer.


Nya The Flyback Chronograph. Kalibern, FC-760 är helt och hållet tillverkad in-house.

Accessible luxury
Filosofin bakom Frederique är att exklusiva klockor till överkomliga i priser.
Kvartzsklockor från 6 000 kronor.
Automatiska klockor från 8 500 kronor.
Klockor med urverk tillverkade in-house från 30 000 kronor.