Kockskola för de yngsta

Småkockarna är en matlagningsskola på Lidingö där barn utefter sina egna förutsättningar får bekanta sig med mat och på ett enkelt sätt lära sig att på egen hand laga goda och nyttiga maträtter utav närodlade och ekologiska råvaror. 


Av Joakim Hayenhjelm               Foto Gustav Kaiser

Madeleine Morne växte upp i Waterloo utanför Belgiens huvudstad Bryssel och har haft ett stort intresse för mat sedan barnsben. Hon har hela sitt liv jobbat med utveckling av mat, skapat nya recept och deltagit i olika kulinariska sammanhang både i Sverige och utomlands.

2014 startade hon upp Småkockarna – Sveriges första matlagningsskola som vänder sig till barnfamiljer med barn mellan 5-12 år. Vid sex tillfällen under lika många veckor får 16 barn, utan närvaro av föräldrar, lära sig att laga sin egen mat och sedan ta med sig den hem. Och på helgerna anordnas stora matlagningskalas för upp emot 24 stycken barn.

– Fortsättningskurser i form av nya utmaningar följer efter varje kurs. Till våren kommer dock en företagsutveckling att ske som kommer glädja våra mest vågade kockar, säger Madeleine.

Barnen får både lära sig att samarbeta och att vara självständiga för att öka sitt självförtroende. De får lära sig olika kockkunskaper, knivtekniker med mera samtidigt som deras nyfikenhet uppmuntras. Bland annat finns det vid varje matlagningstillfälle två färska örter som barnen får använda fritt i sin matlagning.

smakockarna_DSF2071

– Alla barn har behov och önskemål. På Småkockarna upplever barnen glädje men sprider även glädje. Alla är nyfikna på varandra, alla berömmer varandra. Genom samvaro med andra barn får vi kunskaper. Genom att utveckla sinnet för mat fyller vi på självförtroendebanken. Att sedan få uppskattning och kunna uppskatta andra stärker självförtroendet och det lägger vi stor vikt på här på småkockarna. Barn vill känna sig duktiga och sedda och på småkockarna förmedlar vi detta.

– Vi går runt och hjälper barnen i varje moment vid behov, vi låter barnen undersöka och provsmaka på maten under kursens gång. Det gör vi med mycket glädje och tålamod. Självklart lär sig barnen även att städa undan på sina bänkar och om tid finns även att fylla diskmaskinen. Det är vår önskan att föräldrarna sedan ska boosta sina barn genom att diskutera och förhoppningsvis berömma dem för sitt skapande.

Vad som lagas under lektionerna bestäms beroende på inspiration och säsong, men man utgår ifrån en råvara som det arbetas fram en god och hälsosam rätt ifrån. Inriktningen ligger främst på svensk mat, men hämtar även inspiration från internationella kök.

Småkockarna är lite av en dröm som har gått i uppfyllelse för Madeleine med tanke på hennes budskap om ”Goda vanor tidigt”, det vill säga nyttig, ekologisk och närodlad mat med inriktning på grönsaker.

smakockarna_DSF2170

– Anledningen till att jag startade skolan var att vi som föräldrar inte alltid hittar tiden att laga mat från grunden. Det blir ofta hel- eller halvfabrikat, och så var det även i mitt fall. Idag kämpar vi med att ändra på den trenden. Hos småkockarna visar vi att mat från grunden inte behöver vara svårt eller tidskrävande. Småkockarna gör det möjligt att laga mat från grunden som är nyttig, hälsosam och god. Vi vill väcka nyfikenheten hos barnen och förhoppningen är att de efter avslutad kurs gör goda och bra val i livet. Att jag har startat Sveriges första matlagningsskola för barn berikar både min och barnfamiljers vardag. Bara den här hösten undervisade vi 85 småkockar vilket det känns jättekul!

– Vi visar barnen att det går att laga god och nyttig mat utan varken socker eller vitt mjöl. Vi är dessutom väldigt sparsamma med salt. Barnen får även lära sig att jobba utan mått. Mått hindrar oss från att våga, och utan mått lockar vi fram den äkta kocken. Att laga mat ska inte vara krångligt. Det ska vara roligt, enkelt och gott!