KRAFTEN I ETT LÄPPSTIFT

Ett perfekt rött läppstift förtjänar en plats i alla kvinnors sminkväskor, men att använda läppstift och smink har inte alltid varit helt okontroversiellt. October Stockholm vill lyfta kvinnor, samtidigt som de bidrar till välgörenhet, och de gör det med hjälp av läppstiftets kraft.

Kvinnor har målat sina läppar röda ända sedan antika Egypten och Madeleine Marsh, författare till boken ”Compacts and Cosmetics”, menar att rött läppstift handlar om kvinnlig styrka mer än något annat. Till exempel var tillgången på smink dåligt under andra världskriget, men de läppstift som ändå tillverkades fick namn som ”Fighting Red!” och ”Patriot Red!”. Och enligt Marsh bar även Suffragetterna knallrött läppstift när de marscherade på gatorna i New York 1912 för att demonstrera för kvinnors rösträtt. Efter århundraden av att män begränsat kvinnors användande av läppstift av moraliska och religiösa grunder hade nu röda läppar blivit en riktig symbol för kvinnligt uppror.

Någon mer som har uppmärksammat sminket och läppstiftets styrka är frisören och makeupartisten Nina Holmgren, grundaren av October Stockholm som både gör ett statement och gör skillnad med sina lyxiga läppstift. Inspirationen bakom namnet kommer från det faktum att bröstcancer uppmärksammas extra mycket runtom i världen under oktober månad. För varje läppstift som säljs skänker October Stockholm en krona till Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj, året runt.

– Vi har ett extra stort hjärta i oktober, men jag kan tycka att vi mår precis likadant i augusti och april också. Och anledningen till att just läppstiftet blev startskottet beror på att det är något som mest vi kvinnor använder och att jag tycker att det är rätt mycket power i ett rött läppstift. Jag har märkt att smink och hår har en stor betydelse i många människors liv. Oavsett om jag jobbat i London, på Malta eller runtom i Sverige så har jag märkt att alla, oavsett ursprung, har samma typ av problem och att om man bara får lite mascara eller läppstift på sig så kan det göra väldigt gott. När man ser bra ut mår man också bättre och får ett bättre självförtroende.

Vad kännetecknar ett riktigt bra läppstift enligt dig?
– Hållbarhet, att det ska sitta kvar länge och inte kladda på glas, samtidigt som det ska ha en mjukhet och även återfukta. Det är inte minst viktigt under torra årstider som denna. Att läppstiftet även har en fantastisk fyllighet i färgen är grundläggande. Våra läppstift är mjukgörande och kommer i åtta olika nyanser som lämnar en fin matt yta på läpparna. Konsistensen är slät och ger ett jämnt lager som stannar kvar länge utan att ge avtryck.  

Har du något tips för att få läppstiftet att hålla extra länge?
– Det är något jag gör själv, och det är att applicera rätt mycket läppstift på läpparna och sedan badda av överflödet med papper – det gör att det sitter så pass bra att det inte kladdar av sig på dryckesglas.

Vilken nyans kör du på dina läppar i vinter?
– Vår senaste höstnyans, Warm wine, som är inspirerad av rödvin. Vi har skannat av den exakta färgen av ett specifikt Amarone-vin. I hår är det mycket röda på toner på hösten så vi ville plocka upp de djupröda färgerna och applicera det i ett läppstift.

Ni har nu även lanserat en mascara, vad kan du berätta om den?
Lash Tint Volume Mascara heter den och ger fantastisk volym och längd till fransarna. Den har väldigt svarta pigment, kolpigment. Det som gör mascaran unik är att den är semi-permanent och tonar fransarna gradvis i 14 dagar.

Av Joakim Hayenhjelm

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.