KRISTALLKLART

AV NATHALIE WÄNBLAD

Gediget hantverk med tidlös utstrålning. I över 50 år har Krebs tillverkat kristallkronor. Det lilla familjeföretaget har i mångt om mycket kommit att påverka såväl formspråk som hantverket kring kristallkronor.  Ljusstrålarna speglar sig i den kristallklara ytan. De gnistrande reflektionerna för tankarna till Versailles Spegelsal, Östermalmsvåningar med dyrbara mattor och forna tiders elegans. För vad är väl egentligen en kristallkrona? Den kan ju vara tråkig, dammig, dötrist eller alldeles, alldeles underbar. Det är inte för inte som det heter kristallkrona, den är trots allt kronan på verket.

ny_tomask
Tomas Krebs, VD för Krebs Stockholm.

– Du köper inte en kristallkrona för att du behöver mer ljus i vardagsrummet, utan du köper den för att det ska vara vackert. Det absolut viktigaste när du väljer en kristallkrona är att du ska tycka att den är vacker, och det är du som ska tycka det, det är ganska enkelt, faktiskt, ler Tomas Krebs, VD för Krebs Stockholm.

Krebs har ägnat sig åt kristallkronor och dess komponenter sedan 50-talet. I dag sprider deras kronor sitt eleganta ljus i såväl hippa klädbutiker som i statsministerns bostad. Resan till framgången började dock för längesedan, i krigets Tyskland.

– Min far kom hit som krigsflykting från Tyskland, före kriget i en barntransport. I sin ungdomstid kom han sedan i kontakt med ett företag som gjorde kristallkronor, eller var i den branschen, han arbetade där i några år och lärde sig på så sätt marknaden, berättar Tomas Krebs.

Men det var först 1954, efter en vistelse i Argentina, som Hans J. Krebs kom att starta det som i dag är Krebs Stockholm. Till en början tillverkade företaget egna kristallkronor men gled med tiden över åt att istället distribuera kronornas olika komponenter så som stommar och kristall. Vid den här tidpunkten var det svårt att få tag på kristall i Sverige men utbudet var desto större i Tyskland. Engelskan var inte heller särskilt utbredd så tack vare sin tyska fick Hans J. Krebs en affärsmässig fördel och kunde därmed knyta till sig goda kontakter. En av dessa kontakter kom inte bara att bli viktig för Krebs utan även för kristallindustrin överlag.

ny_l_028477– Min pappa hade i början av 60-talet en kund, Moderna Armatur, som hemskt gärna ville ha bra prismor till sina kristallkronor. Min pappa visste då att hans tyska kontakt hade en österrikisk kontakt som gjorde bra pärlor till smycken, kontakten hette Swarovski. Han frågade därför om inte de kunde prova att göra prismor också. De gjorde tre prismor, små åttkantiga i en storlek på 14 mm. De prövade sedan att tillverka dem och sålde hur mycket som helst. Kvalitén var så mycket bättre än allt annat på marknaden. Så ja, på det sättet började Swarowski tillverka prismor till kristallkronor. Det här är väl det mest spännande min pappa gjorde, skrattar Tomas Krebs.

Krebs kom sedan under några år att ha ensamrätt på Swarovskikristaller i Norden och säljer dem fortfarande. I dag använder de dock inte Swarovskikristall i sina kronor då de skulle bli alldeles för dyra. Swarovski må ha den absolut bästa tekniska kvalitén på sina prismor men de är också tillverkade i maskin. Efter att Tomas Krebs tog över rodret från sin pappa har han styrt företaget mot en mer hantverksmässig tillverkning och känsla.

– Jag har velat ha hantverk och har varit petig med detaljerna. Vi försöker få in så mycket hantverk som möjligt i kristallkronorna. Det har varit min drivkraft, att få göra bra grejer. Jag har varit väldigt dålig på en sak, att fokusera på förtjänster och vinster genom att inte massproducera eller förenkla. Någonstans tycker jag, rent mänskligt, att det måste finnas ett värde i det man gör, man måste kunna vara stolt över sina produkter, säger han.

I dag är det Tomas Krebs som står för det mesta av Krebs design. Vid några tillfällen har de tagit in externa designers, bland annat svärsonen Thomas Krebs, för att designa lampor eller kronor. Krebs har även tagit fram kristallkronor till Casino Cosmopol, Hotell Kungsträdgården och Grand Hôtels Veranda. På Hotell Kungsträdgården hänger dock den i särklass största, kronan är över 3,4 meter hög ned en vikt på 450 kilo.

– Jag vet att det var någon som frågade om hur många kristaller det var i den kronan. Och det här är någonting som jag tycker är lite viktig, ibland ställs den frågan i ett försök att avgöra om det är en bra kristallkrona. Jag hävdar med emfas att det inte är avgörande. Vi pratar därför inte om antal kristaller. När jag designar en krona så sitter jag inte heller och funderar på om den kommer att kosta 10 000 eller 20 000 kronor utan jag gör en snygg kristallkrona.

Vad som skiljer en bra kristallkrona från en mindre bra beror sedan helt på konsumenten menar Tomas Krebs. Det avgörande är om kunden är ute efter teknisk perfektion, exempelvis Swarovskis prismor, eller om det är hantverket i sig som lockar.

– I många år snöade jag in på att försöka förklara kristallkronor, det här hantverksmässiga. Om detaljerna, om hur man bockade och böjde, fixade och grejade. Men det är så få som har någon relation till hantverk i dag. Det beror på om man uppskattar hantverk för vad hantverk är, det är ju egentligen ofullkomligheter, det finns spår av hantverkaren i produkten, den är helt enkelt tillverkad mer eller mindre med kärlek. Jag tror därför att du måste gå ganska mycket på känsla när du gör en sådan bedömning. För någonstans, om det är viktigt med detaljer så ser du dem, om inte, ja, då spelar det inte heller någon roll.

De klara prismorna dignar från de stora kronorna, ljusstrålarna tindrar och gnistrar likt ett enda stort strasstäcke. Tomas Krebs har ställt sig vid den kristallkrona han själv är mest förtjust i, dock har den inte blivit kundernas favorit konstaterar han leende. Den relativt lilla kronan har ett spännande uttryck med influenser från den gustavianska tiden. 

– Det är ganska intressant det här med ädla traditioner och hur det ska vara, förr i tiden var det enskilda hantverkare som gjorde kristallkronorna och de gjorde ju precis som de ville. Det antika får vara inspiration men sedan gör jag min egen tolkning. Det var inte alltid snyggare förr, säger han med en liten blinkning.

Läs mer om Krebs kristallkronor

ny_sandra-binder-barockny_l_028468