KVINNAN BAKOM HERMÈS DOFTSUCCÉ

 

Christine Nagel

Christine Nagel är doftvärldens superstjärna, en levande ikon som med mod, svindlande passion och, icke att förglömma, en imponerande utbildning och kompetens tagit över rollen som Chefsparfymör i anrika huset Hermès. Möt henne i en exklusiv intervju där vi pratar frihet, inspiration och arbetet bakom succedofterna.

Av: Liv Lövendahl

Vad inspirerar dig?

Det är svårt att sammanfatta med några få ord. Men för att försöka hålla det kortfattat så är det tanken på en vacker känsla som vårt luktsinne förflyttar oss till. Det kräver mycket arbete för att nå fram hela vägen, men det är det värt. Det börjar alltid  med något som ligger mig varmt om hjärtat. En plats som berör mig, ett landskap som satt spår, ett minne som gör sig påmint, en tavla som förflyttar mig, skimrande färger på en sari i Cohin…

Vilken som av dessa saker kan fungera som startskottet för en ny doft. Idag är det utan tvekan hela Hermès värld och arv som inspirera mig mest. Det finns så mycket att hämta här och mängder av inspiration att ta av. Jag är glad och stolt över att få ta del av, och vara en del av Hermès tillgångar. 


Jag vet att du började din karriär som kemist, vad fick dig att vilja arbeta som parfymör?

Jag är född i Schweiz med en italiensk mamma och växte upp långt ifrån Grasse och parfymvärlden. Jag kom först i kontakt med parfymer när jag studerade växtkemi och mitt första arbete inom industrin var hos Firmenich. Det var så jag upptäckte parfymens mångfald på en molekylär nivå. Väl där fanns det ingen återvändo, jag längtade efter att bli färdig parfymör, att lära mig allt, experimentera och förfina min konst.
Det är framförallt två parfymörer som har haft stor inverkan på mitt karriärsval: till att börja med, Alberto Morillas. Jag såg hur han arbetade från mitt fönster en våning över hans laboratorium och hur han en gång bad två kvinnor dofta på parfymen han arbetade med – jag såg hur de log och visste hur de upplevde det, kände deras glädje. Det var i exakt det ögonblicket som jag förstod att det var det här jag ville arbeta med, att kunna skänka så mycket känslor till människor.
Senare, när jag arbetade med att sätta samman ett
kromatografi på Création Aromatique, så träffade jag Michel Almairac. Han blev min mentor och det var under hans översyn som jag skapade mina första parfymer.

Christine Nagels första parfym som chefparfymör för Hermès är Galop, en exklusiv doft som inspirerats av känslan hos en galopperande häst och en okoreograferad kvinnas dans.

Hur kom det sig att du valde just de här komponenterna som inspiration till din nya doft?

Hästen har en atlets kropp och en ballerinas fötter” som Pierre-Alexis (Hermès Creative Director, reds anm.) brukar säga.

Hästen är en levande paradox och förkroppsligar en energi och styrka som ger näring till en medveten närvaro hos oss människor. Det är samma känsla jag hittar i dans, när en kvinna rör sig till musik för sin egen skull, instinktivt, originellt och kraftfullt.


Kan du berätta hur en parfym blir till, från idé till färdig produkt?

Det börjar alltid med ett tomt ark. Känslan av tomhet som är lika härlig som skrämmande. Det är fruktansvärt spännande, och ett riktigt stort ansvar för mig som parfymör. Ett större ansvar än vad man kanske först inser, eftersom parfymer är det mest tillgängliga Hermès har att erbjuda. Vi har helt enkelt en plikt att skapa och representera.

Jag startar varje morgon med att lukta på de dofter jag arbetade med dagen innan. Sedan fortsätter dagen med ett mönster av skapande, luktande, skapande och luktande igen. Mina styrkor är definitivt mitt mod, min ärlighet och min expertis när det kommer till hur man når fram till och skapar olika dofter.

När jag skapade Galop hängav jag mig fullständigt åt Hermès fantastiska universum. Redan från dag ett stod varje dörr öppen och alla var väldigt öppna och generösa när jag behövde något för att utveckla mitt arbete och jag upptäckte allt hantverk som ryms inom Hermès och de enormt kompetenta hantverkarna.

För mig är Galop en hyllning till detta anrika hus. Det är viktigt för mig att det är en parfym, inte en an eau de parfum. Det betyder mycket. Men det viktigaste är ändå att husets inneboende värderingar visas fram och uttrycks i den här parfymen.

Du har tidigare berättat om din kreativa frihet hos Hermès, är det också din känsla av frihet som representeras av hästen och dansösen?

Ja, absolut, både frihet och tid! Den största skillnaden i mitt arbetet nuförtiden är att jag har fullständig kreativ frihet och gott om tid i min kreativa process. Alla beslut tas av mig tillsammans med ordföranden för Hermès Parfums Agnes de Villers. Vi skapar helt utan marknadsundersökningar och paneler som ska tycka till, något jag aldrig tidigare varit med om. Det skapar utrymme för den kreativa processen samtidigt som det naturligtvis också lägger ett mycket stort ansvar på parfymören. Det är ett  helt unikt sätt att arbeta i den här branschen, att inte behöva anpassa sig efter andras krav utan bara utgå från sina egna. Det är underbart att ha sådan fullständig kontroll över sin skapelse.

På det sätt jag arbetar nu, har jag ingen tidsram eller tidsgräns att anpassa mig efter. Jag presenterar mitt arbete när jag anser att det är klart och har fått mogna till perfektion. Det i sig är en enorm lyx, en lyx som ger utrymme för skönhet på riktigt. När jag arbetar för Hermès arbetar jag efter vad vi kallar ”The Hermés Time” vilket innebär ”Den tid det tar att skapa”.