DÄR FANTASIN BLIR TILL VERKLIGHET

Vit sand, palmer, kristallklart vatten, färgglada fiskar, vackra hajar och så många olika nyanser av blått du inte ens visste fanns. Finns de spektakulära vykortsvyerna från Maldiverna man sett på bilder sedan barnsben verkligen på riktigt? Den frågan ställde vi oss själva fyllda av förväntningar på flygplanet i riktning mot det mytomspunna semesterparadiset mitt i Indiska oceanen.

Av: Martin Hjelte

Maldiverna är beläget strax ovanför ekvatorn med cirka 1200 öar fördelat på 26 atoller. Världens plattaste land med en högsta punkt på cirka två meter över havsytan, sträcker sig över 80 mil långt och 12 mil brett. Inflygningen i morgonsolen över ö-gruppen är något otroligt. Nedanför oss passerar öar som alla omges av något som kan liknas vid turkosa glorior.

När vårt plan via Qatar landat på den lilla flygplatsen möts vi av en tropisk värme och ett myller av människor i rörelse. Den internationella flygplatsen är belägen på den lilla ön Hulhulé precis intill huvudstaden och tillika ön Malé som med sina cirka 100 000 tätt, tätt befolkade invånare inte skvallrar om vad som väntar oss. Här ryms lokalbefolkningen med bland annat regeringsbyggnader, skolor, sjukhus och landets viktigaste hamn.

Men vår slutdestination på denna resa är ön Baros som ligger i en annan riktning. En av Maldivernas äldsta semesteröar som sedan början av 1970-talet lockat nyfikna, romantiska semesterfirare som vill ha det lilla extra..

Vi tar oss ut från flygplatsen där vi välkomnas av Baros personal som tar hand om vårt bagage och leder oss till hamnen som huserar de olika hotellens båtar. Vi kliver ombord på den exklusiva båten där vi blir väl omhändertagna med bubblande dryck och svalkande handdukar för ansiktet. När båten sedan lämnar hamnen glömmer man omedelbart bort myllret från flygplatsen och tröttheten från den nyligen avslutade flygresan.

Efter tjugo minuters färd meddelar kaptenen att Baros nu är i sikte och på bryggan som nu närmar sig meter för meter står personalen och vinkar oss välkomna in i den stundande bubblan av avslappning och problemfrihet som Baros står för.

När incheckningen är snabbt avklarad över några munnar champagne, blir vi visade till vår villa som till synes svävar endast någon meter över vattenytan. På de 126 kvadratmetrarna ryms allt du förväntar dig – och lite till. Ett generöst badrum, en säng stor nog att rymma den familjen du (skönt nog) lämnade hemma då ön har en åldersgräns på 15 år, vinkyl, Bose-system och villans huvudnummer som är terrassen.

baros2

På terrassen hittar du solsäng, solstolar, utomhusdusch och en privat infinity pool om inte stegen rakt ner i naturens egna pool, Indiska oceanen, lockar för stunden. Här kan man sitta från tidig morgon till sen kväll enbart för att beundra naturens fantastiska skådespel reflekteras i poolen med havet och himlen som prisbelönta huvudrollsinnehavare.

baros3

Baros13

Villorna är alla smakfullt inredda och smälter in i den natursköna miljön med det traditionella och lokala materialvalet. Baros 7 olika villakategorier och 75 villor har alla självklart direkt närhet till det kristallklara vattnet. Vill man vill känna sanden mellan tårna när man stiger ut på morgonen är det någon av de 45 strandvillorna med sina exotiska utomhusbadrum som gäller men lockar fantasin om att bokstavligen bo på vattnet gäller någon av de 30 olika vattenvillorna med eller utan pool.

Baros11

Den mest exklusiva villan som erbjuds är Baros Residence vilken erbjuder 268 kvadratmeter och en privat upplevelse som ofta efterfrågas av välkända ansikten som vill få en frizon.  Till villan tillhör en dedikerad butler, 7*3 meters swimmingpool, tropisk trädgård och ett vardagsrum som även fungerar som målarateljé. En sak är dock säker, oavsett villakategori kommer du sent att vilja lämna bekvämligheten i samtliga villor. Det är något roomservice-vagnarnas ständiga skytteltrafik skvallrar om.

Baros10

För att skaka av oss flygmilen ytterligare bokas ett besök på spat in. I hjärtat av ön ligger anläggningen som för tankarna till Sydostasien med dess dofter, ljud och hjärtliga emottagande. På den välfyllda spamenyn hittar man kurer för sinnet och kroppens in- och utsida som i huvudsak hämtats från Asiens alla hörn.Baros7

Vi får dock hjälp i valet av Ron Mutuc, chef över spa-anläggningen på Baros,  som rekommenderar Baros signaturbehandling som är en fusion av hot stone, svensk och thailändsk massage med zonterapi.

Baros4

Behandlingsrummen är väl lämpade för parbehandlingar och är inredda med varenda liten detalj i åtanke och är utrustade med ångbad och privata relaxområden utomhus med vattenfallsdusch och bad. Under behandlingarna lär de skickliga terapeuterna känna din kropp och dess problemområden för att vid nästa besök i spat kunna fördjupa sig i dessa. En utmärkt anledning för att boka in flera behandlingar under vistelsen!

Baros5

Baros tre restauranger Cayenne, Lime och The Lighthouse erbjuder tillsammans ett brett utbud för att tillfredsställa alla smaker. Vår första middag sker på Cayenne som för kvällen anordnar en maldivisk buffé med inslag från övriga Asien. Vi möts av den härliga restaurangpersonalen som förser oss med traditionell maldivisk dress i form av en sarong som vi även får behålla. Från det öppna köket serveras framförallt havets läckerheter som fångats av lokala fiskare men den som hellre äter mat från land har också stora valmöjligheter. Kvällen ackompanjeras av lokal musik och vi testar på olika lokala specialiteter som tonfiskcurry och kokosnötsris innan vi sätter kurs mot det dignande dessertbordet.

Lime är restaurangen som erbjuder mat från morgon till kväll. Varje morgon välkomnas man i entrén av frukostvärdinnan med dagens ”ögonöppnare” som är en shot råsaft innan man placeras vid bordet. Huvudattraktionen på den kontinentala frukostbuffén är fruktdisken som sköts av en tjej som serverar fräscha tallrikar med ett brett leende som lätt smittar av sig på gästerna. Under lunch- och middagstid på Lime finns ett stort utbud från hela världen som serveras á la carte. 

Det mest exklusiva och minnesvärda alternativet för den hungrige är The Lighthouse som är beläget på piren utanför Lime och Cayenne. Med ett tak i vitt spänt segel har den lätt igenkännbara restaurangen kommit att bli en ikon för Baros och blivit väl omtalad i Maldiverna för sin matlagning. Under vår middag här avnjuts bland annat en gudomligt god hummerbisque som tillagas vid bordet på dagens fångst, samtidigt som hajarna cirkulerar stillsamt nedanför oss i det upplysta vattnet. Gemensamt för alla tre restauranger är att personalen lär sig snabbt ditt namn och preferenser gällande dryck, mat och bordsplacering. Något som bara blir bättre ju längre vistelsen varar.

Efterfrågas en unik upplevelse finns ett antal destinationsmåltider. En intim frukost på sandbanken med endast dig och din partner, middag på ”Piano Deck” – ett trädäck mitt ute i oceanen eller en grillning under stjärnorna på stranden. Dessa upplevelser skräddarsys helt efter dina önskemål och planer.

Baros

Vi träffar Lisa Jakobsson som är chef över Baros kvalitetsäkring för gäster, drift och inte minst miljön, som varit vår kontakt och hjälpt oss med planeringen och alla frågor som kommit upp innan avfärden från Sverige. Det märks på Lisa att denna ö har en plats i hennes hjärta när hon berättar:

– Baros är väldigt speciellt för mig eftersom det är en så pass liten organisation men med så mycket erfarenhet. En resortö med mer än 40 år i bagaget och personal där en del har stannat i över 35 år. Det säger väldigt mycket om arbetsplatsen och passionen för ön märks bland all personal, oavsett yrke.

Ön har en väldigt involverad ägare, vilket gör att vi kan vara väldigt flexibla och verkligen skräddarsy uppleveleser för våra gäster, vilket ligger mig varmt om hjärtat. Lisa fortsätter:

– Hela personalstyrkan är som en stor familj och jag är otroligt stolt över dem alla, att lämna ön en dag kommer att vara som att lämna sin familj.

Något som är utmärkande med Baros är alla återkommande gäster och Lisa tror att mycket beror just på personalen:

– Jag tror att alla våra återkommande gäster uppskattar att de vet vad de kommer tillbaka till. Att de får återkomma till samma igenkännande människor, för lugn och ro och den personliga atmosfären.

Baros jobbar mycket med miljön och Lisa understryker vikten av att arbeta på ett hållbart sätt för att miljön ska må bra och att alla återkommande gäster också ska kunna känna igen sig när man en dag återvänder:

– Vi jobbar mycket med att minska svinn, sopor och rengör vårt vatten själva och har nyligen implementerat ett nytt projekt: en tygpåse som gäster kan ta med sig hem med batterier, sprayflaskor och annat man använt under vistelsen som inte kan återvinnas på Maldiverna.

Ett stort arbete är också att ta hand om vårt husrev och även att stärka revet med nya korallbord som gäster kan vara med och sponsra.

Lisa rekommenderar självklart oss att utforska husrevet som är ett av Maldivernas bästa och halvvägs mellan vattenvillorna och restaurangerna blir vi välkomnade till öns PADI-certifierade dykcenter av Ronny van Dorp, vår instruktör för dagen. Här kan alla utmana sina dykkunskaper oavsett kunskapsnivå. Vi har ingen tidigare erfarenhet av dykning men blir väl omhändertagna och lugnade under den teoretiska genomgången. Med utrustningen på kliver vi tillsammans med vår instruktör i det varma vattnet från strandkanten och börjar försiktigt att utforska ö-livet under ytan. Här öppnas en helt ny värld upp och en känsla av att tiden står still infinner sig.

Baros8

Det tar inte många simtag innan vi möts av det första färgglada fiskstimmet som för tankarna till en välkänd Pixar-film om en viss försvunnen clownfisk.. Meter för meter rör vi oss genom husrevet. Här lever fiskar och koraller jämsides stora sköldpaddor, snälla hajar och fascinerande stingrockor. Husrevet börjar endast 20 meter från land vilket bäddar för många spontana snorkeläventyr direkt från villan under vistelsen. Faktumet att ön även har ett dedikerat marincenter med kunniga marinbiologer på plats gör att man kan lätt kan utbilda gästerna om det rika livet under ytan, korallernas hälsa eller identifiera en sköldpadda du kanske lyckats fånga på bild.

Baros Maldives_WS Canoe_HR

Vill man hålla sig aktiv på land erbjuds varje morgon kostnadsfria yogaklasser på stranden, privata klasser på ”Piano Deck” eller sandbanken samt ett fullt utrustat gym.

Baros6

Att Baros är en romantisk destination råder ingen som helst tvivel om. Under vår vistelse har vi en otrolig förmån att få träffa ett svenskt bröllopspar på ön. Viktoria och Runno Allikivi träffades under universitetstiden i Göteborg för 10 år sedan. Paret förlovade sig efter några år men har skjutit på bröllopet.

– Runno jobbar mycket i USA och jag jobbar i både Sverige och Norge så det blir väldigt mycket resor fram och tillbaka. Men vi försöker hitta tid för varandra, berättar Viktoria när jag tillsammans med Lisa träffar bröllopsparet i Sails Bar i skuggan av palmerna.

– Vi har alltid pratat om bröllop men det kräver så mycket planering och samordning med inte minst släkt och jobb vilket har gjort mig nervös. Därför har vi skjutit på bröllopet år efter år.

Men under sommaren bestämde sig paret att det var dags för förändring och skickade in papper och fick datum för en borgerlig vigsel i Göteborgs Rådhus utan vänner och familjens vetskap.

Vi kände spontant att ”nu gör vi det”! När dagen för vigseln kom improviserade vi med kläder i 50-talsstil och lät en av Runnos vänner ställa upp som vittne i sista sekunden.

Två timmar senare satt Viktoria och Runno på Landvetters startbana i ett plan mot Maldiverna där den mer ceremoniella vigseln skulle äga rum.

– Här på plats improviserade vi också det med bröllopskläderna, Runno köpte ett par shorts och espadrillos i butiken och Baros personal ordnade en fantastisk brudbukett och hårdekoration som lyfte min klänning. Vi researchade hotell noggrant på Maldiverna och är otroligt glada att vi valet blev Baros.

Det märks under samtalet att bröllopsparet under vistelsen, precis som vi, kommit nära Lisa som fick äran att agera brudtärna under vigseln.

– Det var väldigt speciellt och rörande och kändes mig verkligen delaktig i något starkt och vackert, berättar Lisa som fortsätter:

– Jag ser ju mycket par på smekmånad här, men deras kemi och hur roligt de hade tillsammas var helt fantastiskt. Det kändes som att man var en del av familjen, mycket för att de vara så varma och kärleksfulla mot mig med. Tillsammans tyckte jag att de verkligen symboliserade vad kärlek ska vara. Lättsam, varm och trygg. De gjorde inte livet mer komplicerat än vad det behöver vara.

– När vi ser tillbaka på bröllopet blev det som om vi hade planerat det in i minsta detalj, vilket inte alls var fallet. Ett par dagar efter ceremonin ringde vi våra föräldrar och avslöjade att vi gift oss i hemlighet som blev otroligt glada för vår skull, avslutar ett strålande glatt bröllopspar.

Precis så som Lisa beskriver Runno och Viktorias kärlek kan man även beskriva känslan Baros förmedlar. Lättsam, varm och trygg. När båten lämnar bryggan, vi några dagar tidigare anlände till, står samma personer som under veckan kommit att bli en utökad familj och vinkar. Tyvärr inser vi att vinkandet denna gång är ett farväl. Men när Baros nu meter för meter försvinner bakom oss kan vi dock med säkerhet konstatera att bilderna från vykorten finns på riktigt!