Längre & fylligare 

Longer, thicker, fuller. Att få sina ögonfransar förlängda på salong har blivit alltmer populärt de senaste åren. Vi tog en pratstund med Thobias Johansson på salong Bangs som anses vara en av Sveriges främsta ögonfransförlängare. 

Av Joakim Hayenhjelm

De flesta kvinnor önskar milslånga, kolsvarta, separerade och fylliga ögonfransar. Men allt fler väljer idag att lägga ifrån sig mascaran och istället få fantastiska ögonfransar med hjälp av en ögonfransförläning på salong. Det går till som så att man fäster syntetiska fransar på vart och ett utav sina naturliga fransar. En behandling hos fransförlängningsproffset Thobias tar cirka 1,5 timme vid första besöket.

– De flesta av mina kunder vill ha ett naturligt resultat. Man vill se “sminkad ut”. Jag tycker själv att det är snyggare och det har blivit lite av min grej att göra sådana fransar. Min målgrupp är mest framgångsrika kvinnor mellan 30 och 50 som vill få beröm för sina fina fransar och inte för sina “lösfransar”. Men man kan få massor av olika resultat, jag jobbar med fransar i storlekar från 5-16 millimeter i flera olika böjningar och tjocklekar. Allt för att kunna få till kundens önskemål.

Hur tar man bäst hand om sina nya fransar?
– Man ska försöka att inte gnugga på fransarna då de sitter fast med lim som kan knäckas och då faller de av. Det bästa sättet att hålla rent fransarna är att bara skölja av dem försiktigt i duschen. Annars kan man göra som vanligt, bara vara lite försiktigare när man sminkar av sig och aldrig använda vattenfast mascara på fransarna.

Hur länge sitter fransarna kvar innan man behöver göra en påfyllning?
– Den naturliga växtfasen för dina egna fransar är cirka två månader. Det betyder alltså att efter två månader har du bytt ut alla dina egna fransar. Det gör att när man fäster lösfransarna så kommer du naturligt att tappa cirka hälften av fransarna på en månad, då är det ganska lagom att komma tillbaka och fylla på.
Vad har förändrats mest sedan du började jobba med fransförläningar för sju år sedan?
– Det skulle jag säga är efterfrågan. Jag har själv valt att inte göra så mycket reklam om mig själv de senaste tre åren på grund av att det är en otroligt stor efterfrågan och att jag nästan alltid är fullbokad. Man ser fler och fler märken på marknaden och även fler ställen som dyker upp i stan. I början visste knappt någon vad fransförlängning var, idag har ju nästan alla provat att förlänga fransarna någon gång.

Hur tror du att branschen kommer att utvecklas de närmsta åren om du fick sia om framtiden?
– När det kommer till tekniken ser jag inte att man kommer att kunna göra så mycket nytt. Det kommer säkert komma nya volymkurser och liknande, men jag tror att grundtekniken kommer att se likadan ut ett bra tag framöver. Däremot kommer reglerna för vilka som får utföra ögonfransförläningar att skärpas i Sverige, vilket jag tycker är bra. Man ska vara noga med att kolla upp vem man går till och även vilken utbildning personen har gått. Idag kan man till exempel ”gå en kurs” på Youtube och lära sig att göra fransar. Vi behöver striktare regler och fler seriösa ögonfransförlängare.