LIFESTYLE AWARDS: SVERIGES 30 BÄSTA HOTELL

LIFESTYLE PRESENTERAR HÄRMED STOLT LISTAN ÖVER SVERIGES 30 BÄSTA HOTELL! LÄS LISTAN NOGGRANT INNAN DU ENS FUNDERAR PÅ ATT BOKA DIN NÄSTA HOTELL-VISTELSE.

Det händer tyvärr ganska ofta att vi återkommer hem från en resa och får frågan om det var mycket sevärdheter, konstutställningar och naturupplevelser och tvingas svara ”Uhm, vet inte riktigt, vi hängde mest på hotellet, liksom.”

Vad är det egentligen som lockar så mycket med att bo och vistas på hotell?

Är det King size-sängar med nymanglade lakan i egyptisk bomull, en armé av små spännande flaskor i badrummet, trafikstockning av alla room service-vagnarna, fluffiga morgonrockar och has-vänliga tofflor, minibar som bara måste utforskas innan du kan få ro i kroppen (om du nu skulle få cravings för Toblerone mitt i natten)? Eller är det känslan av att vara på en främmande, outforskad plats där du kanske, du vet aldrig, kanske stöter på ditt livs kärlek nere i hotellbaren över en Dry Martini? Eller är det den dignande frukostbuffén som får dig att belamra bordet med så mycket tallrikar, fat och skålar att du knappt kan säga vad det är för färg på bordsduken, ens under pistolhot. Ajöss stenåldersdieten som du så slaviskt följer, hello knaperstekta baconskivor och frasiga croissanter. Och du äter som om du aldrig sett mat tidigare i ditt liv. Oavsett vad som är den egentliga piece de resistance när det gäller varför vi så gärna parkerar våra väskor i lobbyn på ett hotell och luftar kreditkortet så får du här en noga utvald lista över de bästa hotellen inom rikets gränser.  Visst, det finns många fabulösa hotell utomlands, men dessa inhemska hotell kan du njuta av fullt ut utan malaria, jetlag och Forex-köer. Bara en sån sak.

STOCKHOLM
1. ETT HEMett-hem-utsida-44622-1ett-hem-20120511-44316_fire

Detta lilla hotell i välbesuttna Lärkstan på Östermalm var tidigare privatbostad. Ägarinnan Jeanette Mix:s vision om att skapa ett hotell med många skopor hemkänsla i kombination med inredaren Ilse Crawfords känsliga hand borgade för succé från dag 1. Hotellet har nästan blivit ihjälkramat av hotell-kännare från när och fjärran. Här blir man ofta på first name-basis med de övriga gästerna, så familjär är stämningen. Att träda in här är som att besöka en välsituerad kärvänlig släkting med ovanligt god smak både vad det gäller inredning, mat och dryck.

Ett Hem är själva kvintessensen av hur alla hotell borde vara. I en perfekt värld.

STOCKHOLM
2. GRAND HÔTELhi_lw1502_44138492_cadierbar

Det går liksom inte att kringgå denna La Grand Dame (ursäkta uttrycket) när det kommer till hotell. Läget är vykorts-vackert med Slottet och Gamla Stan i blickfånget. Mathias Dahlgrens två Michelin-beströdda restauranger är en given selling point liksom Verandan och Cadierbaren. Att Obama valde att bo här under sitt Stockholms-besök var ju ingen tillfällighet.

STOCKHOLM

3. NOBIS HOTELscreen-2016-09-29-kl-16-17-31

När detta hotell slog upp portarna för några år sedan var succén ett faktum, mycket tack vare den stilfulla inredningen och det internationella anslaget i service och bemötande. Naturligtvis gör A-läget på Norrmalmstorg (vem har inte spelat Monopol?) sitt till.

Den stora lobbyn med sin hisnande takhöjd är en tilltalande mötesplats.

HALMSTAD

4. HOTEL TYLÖSANDrum414_med_utsikt_hoteltylosand_fotopamela-se

Med den vidsträckta Tylösands-stranden precis utanför hotellet är detta natuligtvis en crowd pleaser sommartid. En viss Per Gessle äger ju stället och har inrett det med massvis med spännande konst.  Nästan överallt ifrån har man en betagande havsutsikt. Att dinera i gourmetrestaurangen Akvarell samtidigt som solen går ner är minnesvärt.

GÖTEBORG

5. AVALON

042-ds-avalon
Location , location, location. Avalon ligger mitt i hjärtat av Göteborg och det centrala läger borgar för närhet till shopping, kultur och nöjen. Detta designhotell har fått mycket uppmärksamhet för sin feng shui-certifiering där inredning, doft och ljud spelar en tor roll. Missa inte att besöka den härliga utomhuspoolen.

STOCKHOLM

6. HOTEL RIVALscreen-2016-09-29-kl-16-20-23

Hotellet som ägs av Benny Andersson med flera är inhyst i en gammal Art Déco-biograf vid Mariatorget. Närheten till det pulserande foklivet utanför entrén är tilltalande liksom den uppsluppna stämningen i hotellets restaurang och café.

GOTLAND

7. FABRIKEN FURILLENscreen-2016-09-29-kl-16-21-04

På nordöstra Gotland ligger halvön Furillen där hotellet med samma namn huserar sedan ett antal år. Landskapet är ytterst särpräglat med gamla industribyggnader och spektakulära naturscenerier. Det eko-vänliga hotellet, skapat av fotografen Johan Hellström, är ett hotell som inte liknar något annat och det sätter sina positiva spår hos besökaren.

STOCKHOLM

8. RADISSON BLU STRAND HOTELL

screen-2016-09-29-kl-16-22-41
Hotellet som invigdes 1912 inför OS i Stockholm har ett utsökt läge med utsikt över Strandvägen och Nybrovikens vatten. Den välkända Tornsviten har en hänförande utsikt över huvudstaden från den privata terrassen. Restaurangen Herr Julius c(o Strand Hotell serverar utsökta rätter baserade på svenska och internationella influenser.

STOCKHOLM

9. HAYMARKET BY SCANDICfasad

Före detta PUB-varuhuset vid Hötorget har genomgått en metamorfos och blivit ett tjusigt art déco-hotell .Hela hotellet andas stil och klass och servicen som man som gäst möter är av världsklass. Jazzbaren Americain och restaurangen Paul´s har redan fått många stamgäster. Detta hotell har fått konkurrenterna att sova dåligt om natten. Något som man definitivt inte gör på Haymarket.

STOCKHOLM

10.  BERNS HOTELscreen-2016-09-29-kl-16-24-08

Ett litet boutiquehotell som blivit en riktig favorit bland Stockholms-besökare. Här har bland andra Bill Gates, Dalai Lama och Rihanna checkat in. Frukostbuffén i den pampiga salongen går inte av för hackor.

STOCKHOLM

11. HOTEL DIPLOMATdiplomatview-over-water-from-double-room-deluxe-kopia

Fashionabla Diplomat erbjuder en stilfull och elegant hotellupplevelse långt utöver det vanliga. Läget på Strandvägen, Stockholms paradgata numero uno, bidrar naturligtvis till den exklusiva känslan. Här lever folk det goda livet. På Dippan står livet liksom stilla, världsliga angelägenheter bekommer en liksom inte.

BÅSTAD

12. HOTEL SKANSENscreen-2016-09-29-kl-16-27-19

Naturligtvis är det societetsvimlet som drar till Båstad. Men även off season är ett besök på Sand värt att rekommendera. Slå dig ner vid brasan i Tennispaviljongen med en kupa cognac efter en vindpinad promenad vid havet och njut av stillheten.

MALMÖ

13. CLARION HOTEL & CONGRESS MALMÖ LIVEscreen-2016-09-29-kl-16-28-24

85 meter över marken ståtar nya Clarion Hotel & Congress  Malmö Live (minst sagt långt namn). Ät i Marcus Samuelsons restaurang, mingla i hotellets Clarion Living Room där det bjuds på musik, design och konst. Eller gå ner till klassiska Ribersborg-stranden och ta ett dopp.

MÖLLE

14. HOTEL KULLABERGmathari

Hotellet ligger så nära vattnet att det nästan doppar tårna i det. Etablissemanget är minst sagt anrikt, från 1875, och har renoverats med varsam hand. Hotellrummen är inredda efter olika teman, från Hemingway till Marco Polo. Hotellet ordnar uppskattade aktiviteter såsom vinprovningar och matlagningskurser. Ett besök på Hotel Kullaberg är en verklig lisa för själen!

STOCKHOLM

15. SCANDIC HOTEL ANGLAISscreen-2016-09-29-kl-16-29-25

Mycket gynnsamt läge precis vid Stureplan. Hotellet är en naturlig samlingspunkt oavsett om det är för en AW eller en god natts sömn på krypavstånd från stans bästa nattklubbar.

GÖTEBORG

16. GOTHIA TOWERSscreen-2016-09-29-kl-16-29-53

Det som vi faller i farstun för här, ursäkta hotell-lobbyn, är ”hotellet i hotellet” Upper House. Och då särskilt Grand Executive Suite på 158 kvadrat i två plan med spektakulär utsikt över Lilla London från sina panoramafönster.

ÅRE

17. COPPERHILL MOUNTAIN LODGEscreen-2016-09-29-kl-16-30-12

Detta året runt öppna designhotell ligger uppe på ett berg, något som ger fantastiska vyer.  Den amerikanske arkitekten (som även ritat Bill Gates jättehus) har inte särskilt förvånande inspirerats av mountain lodger. Gästerna uppskattar säkert att det är ski in/ski out till Åres gigantiska skidbackar. Och att man efter en dag i pisten kan tina upp i hotellets omtalade spa-anläggning.

STOCKHOLM

18.  HOTEL KUNGSTRÄDGÅRDENscreen-2016-09-29-kl-16-30-50

 

Detta relativt nyöppnade hotell har 98 omsorgsfullt dekorerade rum som går i gustaviansk stil. Innergården är ett måste att besöka liksom restaurangen Makalös där rätterna sannerligen gör själ för restaurangens namn.

RÄTTVIK

19. ÅKERBLADS HOTELLscreen-2016-09-29-kl-16-31-59

På denna ombyggda lantgård från 1400-talet kan du njuta av en utpräglad dala-atmosfär.

Detta hotell har sen urminnes tider varit i familjen Åkerblads ägo och det märks av den härligt familjära stämningen som är oemotståndlig. De natursköna omgivningarna med Siljan som riktmärke är väl värda att utforska.  Rummen är personligt och mysigt inredda. Restaurangen serverar rätter gjorda på lokalproducerade råvaror. Det smakar himmelskt gott!

STOCKHOLM

20. MISS CLARAscreen-2016-09-29-kl-16-31-23

Ambitionen har varit att skapa ett urbant hotell av högsta svenska standard, och man måste säga att de har lyckats med bedriften. Särskilt lockande i Art Nouveau-byggnaden, som fått ny skrud invändigt av Gert Wingårdh, är Urban OM Stockholm, en ny lovvärd satsning inom wellness.


GÖTEBORG

21. SÄRÖHUSscreen-2016-09-29-kl-16-32-52

Med Göteborg på lagom avstånd finner du denna hotellpärla. Njut av att somna och vakna upp precis vid havet. Skäm bort dig med en välgörande behandling på detta spa-hotell innan det är dags för ett efterlängtat besök i gourmetrestaurangen.

STOCKHOLM

22. LYDMAR HOTELscreen-2016-09-29-kl-16-33-33

Detta coola hotells epicentrum är naturligtvis restaurangen som är inredd som en combo av vardagsrum och bibliotek. Här hänger man gärna länge och låter sig trakteras av mat och dryck. Menyn är såväl fransk- som USA-influerad. Hotellrummen är läckert inredda. Sommartid lockar den spatiösa terrassen med utsikt över Strömmen liksom uteserveringen utanför entrén där det bjuds på artistuppträdanden.

VÄXJÖ

23. PM & VÄNNER HOTELscreen-2016-09-29-kl-16-34-35

2014 öppnade detta självutnämnda ”gastrohotell” som erbjuder rum i olika stilkategorier, men som främst alltså vill profilera sig som gourmetdestination. Restaurangens matfilosofi bygger på tre hörnstenar, ”Skog, äng och sjö” och det som serveras med bravur har småländsk prägel.

YSTAD

24. YSTAD SALTSJÖBADspaokt2014_8

Flera restaurangen i Stockholm och Göteborg ingår i den lilla koncern som även äger detta hotell som fått en ny inredning som inspirerats av Newport på andra sidan pölen.Man har även adderat en restaurang och även utvecklat verksamheten på den stora terrassen.

LUND

25. GRAND HOTELscreen-2016-09-29-kl-16-36-46

Detta hotell från 1899 är uppfört med fransk slottsarkitektur från renässansen som förebild. ”Tradition och förnyelse” är hotellets ledord och något man minst sagt lyckats med. Restaurangen har genom åren haft flera namnkunniga krögare och är än i dag värd ett besök.

STOCKHOLM

26. CLARION HOTEL AMARANTENscreen-2016-09-29-kl-16-38-35

Nyrenoverade Hotel Amaranten har bibehållit sin 60-tals-vibe kombinerat med en klar samtidskänsla. Hotellrummen går i sobra färger med bland annat mässingsdetaljer. Särskilt spännande är den nya USA-inspirerade baren Tap Room.

STOCKHOLM

27. HOTEL SKEPPSHOLMEN004-ds-skepsholmen-kopie

 

I en byggnad från 1699 på på  Skeppsholmen har välrenommerade arkitektkontoret CKR mejslat fram ett modernt, sparsmakat designhotell. Det vatten-nära läget skänker ro. Ta chansen att spela tennis på banan som ligger precis utanför hotellet.

STOCKHOLM

28. HOTEL Jscreen-2016-09-29-kl-16-40-02

I Nacka Strand utanför Stockholms innerstad ligger detta Newport-präglade hotell som ger en fabulös skärgårds-känsla. Missa naturligtvis inte ett besök på restaurang J som sommartid är ett andningshål för stockholmare och turister. med sitt perfekta läge i hamnen.

STOCKHOLM

29. HOTELL STALLMÄSTAREGÅRDENscreen-2016-09-29-kl-16-39-49

Med Kungliga Hagaparken och den glittrande Brunnsviken som närmaste grannar är detta hotell som öppnade år 2000 en given favorit hos bland annat bröllopspar som vill skapa ett oförglömligt minne. Restaurangen är ju sedan decennier en klassiker med sina Tore Wretman-inspirerade rätter.

GÖTEBORG

30. DORSIA HOTELscreen-2016-09-29-kl-16-41-15

Härligt dekadent med en air av Paris på 1920-talet känns Dorsia med sina svulstiga möbler och tunga möbler. Det känns som att Josephine Baker när som helst ska kliva in genom entrén. Det känns verkligen som att förflyttas till en annan plats och tid när man bor här.  Au revoir!