LIFESTYLE AWARDS: Världens 15 bästa restauranger

Lifestyle har provsmakat sig världen runt och kan nu presentera den ultimata listan för foodies, Världens 15 bästa restauranger. Molekylär gastronomi är något som fortfarande är frekvent förekommande på världens bästa restauranger, men det finns även krogar med på listan som anammar mer traditionella metoder. Bon appétit!

Daniel Krieger Banquette
Daniel Krieger Banquette

15. Le Bernardin, New York, USA

Den eleganta matsalen på Manhattan är stället i Nordamerika om skaldjur ä din tekopp. Le Bernardin började i Paris, men är sedan många år en amerikansk institution. Éric Ripert basar sedan 1994 i köket, och han gör det med den äran. Köket är starkt influerat av det klassiska franska köket. Men man serverar även en omtalad rätt som består av tunna skivor tonfisk med gåslever.

Blue Hill at Stone Barns Main Dining Room Jonathan Young Photographer
Blue Hill at Stone Barns 
Jonathan Young

14. Blue Hill at Stone Barns, USA

Utanför New York, i Hudson Valley, ligger denna restaurang som på relativt kort blivit en darrig bland foodies. Krogen är belägen vid the Stone Barns Center for Food and Agriculture, en gård som är i bruk året om.

Kocken Dan Barbers mål är att öka medvetenheten om effekten av de dagliga matvalen. Det som serveras på tallriken kommer antingen från gården eller närområdet.

Det finns ingen tryckt meny utan gästerna får välja hur många rätter de vill från något som kallas ”Grazing, Peking, Rotting”. Blue Hill at Stone Barns är så mycket mer än en ordinär restaurang. Den är ett ekosystem som skapar en direkt länk mellan jorden, köket och matsalen.

Terroir (South Regent 2012) - Braised artichoke barigoule and baby barracuda

13. Restaurant André, Singapore

Restaruant André firar 2015 fem år, vilket visar att det, om man besitter extraordinära kvalitéer, är möjligt att på så kort tid slå sig in i det yttersta skiktet av gourmet-krogar. Ägaren/kocken André Chang är redan beundrad världen över för sin skicklighet. Restaurangen serverar en åtta rättersmeny (förutom amuse bouches och dessert) som verkligen är en fröjd både för ögat och gommen. Chang, född i Taiwan, har arbetat för nouvelle cuisine-mästare som Pierre Gagnaire och bröderna Troisgrois. Chang har nyligen öppnat restauranger i Paris och Taipei.

Ny_landmark-restaurant-amber-03 sv

12. Amber, Hongkong, Kina

Elegant inredda restaurangen Amber ligger på sjunde våningen i Mandarin Oriental Landmark. Den holländsk-födde kocken Richard Ekkebus har fått sin skolning hos legender som Guy Savoy, Alain Passard och Gagnaire.
Hans rätter förenar franska tekniker med asiatiska skaldjur och världens bästa kött. Fisk anländer dagligen från fiskmarkarknaderna och vinkällaren rymmer 1100 buteljer. Amber har sedan man öppnade för tio år sedan blivit en riktig klassiker och Ekkebus utsågs nyligen till Asiens bästa kock.

Ny_Aqua_The Ritz-Carlton, Wolfsburg_credit Gary Schmid
11. Aqua, Wolfsburg, Tyskland

I närheten av Volkswagens bilfabrik ligger det Ritz-Carlton-hotell som hyser Aqua. Kocken Sven Elverfeld har under mer än 15 år byggt upp restaurangens renommé. Vissa av rätterna har tysk härkomst men inspirationen kan lika gärna komma från Asien eller Sydamerika. Gemensamt är att Elverfeld nästan hela tiden lyckas skapa något sensationellt nytt på tallriken.
Han sammanfattar sin filosofi, ”uppnå ditt mål med engagemang och kärlek för detaljer.”

Attica-Interior-2013-910. Attica, Melbourne, Australien

Restaurangen ligger på en oväntad plats, i en förort till Melbourne. Ändå reser kockar och matfantaster från hela världen hit för att ta del av kökschefen Ben Shewrys färdigheter. Sherry växte upp på landet i New Zealand och han säger sig vara mycket inspirerad av sin barndom. En paradrätt är känguru.
Restaurangen är känd för att ha sommelier som valt ut viner som perfekt ackompanjerar maträtterna.

Ny_The Test Kitchen interior 2 (HR)9. The Test Kitchen, Kapstaden, Sydafrika

Innan brittisk-födde Luke Dale Roberts slog sig ner i Kapstaden arbetade han på restauranger runt om i Europa och Asien. Och hans kokkonst har verkligen influenser från hela världen i fråga om ingredienser, smaker och tekniker. Hans rätter är verkligen skickligt utförda, och ser ut som små konstverk. The Test Kitchen serverar en à la carte-meny vid lunch och en fem- och nio rätters avsmakningsmeny på kvällen. Det öppna köket ger gästerna möjlighet att ta del av tiillagningsprocessen.

Ny_SALMONETE CON HOJAS DE ROBLE8. Arzak, San Sebastian, Spanien

Ferran Adrià och El Bulli var ju på allas läppar för några år sen, men innan El Bulli så fanns ju redan legendariska Arzak. Nu har Juan Mari Arzak fått hjälp i köket av andra generationen, dottern Elena Arzak-Espina. Hon beskriver sig själv som ”hårt arbetande”, precis som sin far, med andra ord. Restaurangens fasad må se traditionell ut, men det som kommer ut från köket är ofta sensationellt innovativt och icke sällan med influenser långt bortifrån även om den lokala regionen, och dess närhet till havet, hyllas.

Jardinière arlequin, merguez légumière7. L´Arpege, Paris, Frankrike

Det var många som tyckte att Alain Passard var galen när han 2001 bestämde sig för att ta bort kött från menyn, och bara servera grönsaker från sin biodynamiska farm utanför Paris. Idag inser vi att han var före sin tid. Välkänd är hans användning av rödbeta som substitut för biff, mästerliga användande av olika texturer och smaker som skapar sensationella rätter. Magnus Nilsson på fäviken är bara en av många kockar som inspirerats av Passard.

Ny_09 galar halwa-217B6. Gaggan, Bangkok, Thailand

Gaggan är en indisk restaurang, men inte som du är van vid. Kocken Gaggan Anand tar klassiska indiska rätter och tolkar dessa med influenser både från öst och väst.
Gagagan arbetade tidigare på El Bulli, vilket ju säger en hel del om hans färdigheter. Gaggan använder, precis som El Bulli, moderna tekniker. Flytande kväve används till exempel frekvent.
Matsalen är ganska nedtonad, perfekt för köket att glänsa med sina rätter.

Finished product of Waldorf salad on wooden bowl on top of another wooden bowl with celery yogurt and granola. Spoon with yogurt is supporting top bowl. Part of the winter 2014 menu at Eleven Madison Park, NY.

5. Eleven Madison Park, New York, USA

Eleven Madison Park har kreerat en perfekt kombination av utsökt mat och oklanderlig service. Restaurangen ägs av Daniel Humm och Will Guidar. Den senare sköter matsalen och den förre kockar i köket. Trots de kritvita dukarna på borden så finns det inget stelt här, tvärtom så andas menyn lekfullhet.
Europeisk med en New York-twist, så skulle man kunna karaktärisera köket.

Ny_Rock Spiders - Arañas de Roca4. Central, Lima, Peru

Kocken Virgilio Martinez har tagit peruansk kock-konst till en helt ny nivå. Många anser ju att restaurang-kulturen i Lima är världens just nu bästa.
Central avsmakningsmeny hämtar sina ingredienser från bergen, havet, öknen och djungeln. Annorlunda är bara förnamnet på vad som serveras. vad sägs om Cushuro, den kaviar-lika bakterien som man kan hitta i bergen efter en regnstorm. eller airampo, en kaktusfamilj som växer i Anderna. ing back to Inca times; and airampo, a bright magenta member of the cactus-family grown in the Andes. Martinez arbetade runt om i världen innan han 2009 återvände till Lima och öppnade Central som gjort att gourmeter från hela världen färdas till Peru.

Moeche and polenta © Paolo Terzi3. Osteria Francescana, Modena, Italien

Massimo Botturas senaste bok Lita aldrig på en mager italiensk kock har ju blivit en bestseller. Maten han serverar är djupt präglat av hans hemregion Emilia-Romagna. Naturligtvis används Parmigiano Reggiano flitigt. Klassiker som kommer ut från köket är exempelvis tagliatelle med ragu och risotto med kalvkött.
Restaurangen som har 20 år på nacken är även känd för sin spädgris med balsamvinäger. Matsalen har en räcka fantastiska konstverk, men den verkliga konsten serveras på tallrikarna.

Ny_El Celler de can Roca
2. El Celler De Can Roca, Girona, Spanien

Bröderna Rocas brilans är väl känd. År 2013 hade de premiär på El Somni, en teatralisk multisensorisk produktion som utforskade samarbetet mellan mat, musik och konst. 2014 gjorde teamet bakom restaurangen en restaurang-turné i USA och Latinamerika. Under tiden stängde restaurangen i Girona. El Celler De Can Roca har 55 platser och en måltid här är en gastronomisk utmaning på alla sätt och vis.

Ny_Noma2g1. Noma, Köpenhamn, Danmark

René Redzepi och hans team har ju ritat om den kulinariska kartan flera gånger om. Pop-up-restaurangen i Japan blev en jätte-succé med rätter inspirerade av det japanska köket. Nu, hemma igen, har blickarna åter vänts mot det nordiska köket och alla de råvaror som är så specifika för regionen. Redzepi fortsätter att utmana folks uppfattning om vad man kan förvänta sig av en gourmetrestaurang. Väldigt känt är hans idé att servera levande myror. Noma fortsätter att vara en av världens mest nyskapande restauranger.