Magiska Maldiverna!

 

AV LEIF HANSEN 

Använder man skor i paradiset? På Maldiverna är dessa i alla fall överflödiga. Välkommen till ö-riket mitt i Indiska oceanen där barfotalyx är en självklarhet.  

Vår jord tycks bara bli mindre och mindre. Vi reser till exotiska platser och tar del av främmande kulturer världen över; en långweekend till Marrakech, vin-resa i Italien, nattklubbsliv i New York. Men inget går upp emot en resa till paradiset i Indiska Oceanen där alla drömmar besannas. Det finns få resmål som imponerar på den resvane. Men bara ordet Maldiverna klingar så vackert och sätter genast fart på ens fantasi om något främmande långt borta, något sagolikt, exotiskt och romantiskt. Själva sinnebilden av paradiset i vårt kollektiva medvetande är misstänkt lik Maldiverna. Orörda stränder endast befolkade av svajande palmer.  

Öarna må se ut som fluglortar på världs-kartan, men låt dig inte förledas. De små öarna lockar med stora upplevelser. Packa ner Panama-hatten, lika fel som den känns i stan, lika rätt känns den här, och njut av paradiset! 

Maldiverna är beläget strax ovanför ekvatorn med cirka 1 200 öar fördelat på 26 atoller. Världens plattaste land med en högsta punkt på cirka två meter över havsytan, 

är 80 mil långt och tolv mil brett.  

Inflygningen i morgonsolen till den internationella flygplatsen på Malé är fantastisk. Man passerar öar med till synes elfenbensvit sand som alla omges av något som kan liknas vid turkosa glorior i den annars safir-blå Indiska oceanen.  

Från Malé fortsätter man med sjöflygplan vidare till Kunfunadhoo Island i Baa atollen. 

Fönsterplats rekommenderas, utsikten är minst sagt inbjudande med vyer som det är svårt att titta sig mätt på. Havet skiftar från smaragdgrönt till djupaste blått, man flyger över kritvita atoller omgärdade av levande koraller, undangömda stränder omgärdade av frodig vegetation i skiraste grönt. Vilar man blicken mot det klara havet har man god chans att skåda stora grupper av delfiner i formering med graciösa hopp över ytan.  

Första anhalten på vår odyssé är Soneva Fushi, som var Maldivernas första femstjärniga barfotalyxhotell när det öppnade 1995. Hotellet blev också måttstocken som alla andra sedan dess jämfört sig med. Det finns idag många imitatörer av Soneva resorten, men inga jämlikar, Sonevas resort är i en klass för sig. Det är inte för inte som drygt 70 procent av Sonevas besökare är återkommande gäster, så kallade Sonevians. 

När vi anländer, möts vi av vår butler Mr. Friday som står på piren leendes, barfota och iklädd vit linneskjorta som fladdrar i vinden. Han hälsar oss välkomna till paradiset och vi ombedes vi att ta av våra skor. Hotellet har, liksom sitt systerhotell som vi senare ska besöka, skapat konceptet ”No shoes no news”, för att gästerna verkligen ska kunna koppla bort omvärlden. Madonna, som tidigare besökt ön, har skrivit i gästboken att det kändes himmelskt att gå en hel vecka utan skor. Fungerade det för Madonna ska inte vi vara knussliga, tänker vi, och låter personalen magasinera våra skodon.  

En brittisk kvinna som vi träffar på ett cocktailparty samma kväll, berättar hur befriande det känns att gå utan skor hela tiden. ”Jag som alltid brukar ha med mig 20 par skor på semestern.” 

Det mest stressande under vistelsen på Soneva Fushi är att första kvällen välja bland de 20 olika alternativen på kuddmenyn. Men sen sover vi också sagolikt gott. 

På Soneva Fushi bor man i någon av de 65 spatiösa villorna inne i regnskogen. Villorna är underverk av komfort och lyx utan att man för den sakens skull behövt att göra avkall på Robinson Kruse-känslan. Det är som om man låtit Philippe Starck och Robinson Kruse samsas om ritningarna till ett tropiskt himmelrike på jorden. Det räckte tydligen inte med den häpnadsväckande vackra naturen, havet som skiftar i olika blå och turkosa nyanser, de svajande palmerna som ramar in den kritvita stranden. 

Villa 11 är den största på Maldiverna med 9 rum, vinkällare, bar, bio, två poler, gym, spa och ett kök med tillhörande kock från Soneva. Det går alltså inte att säga nej till svärmor om hon skulle vilja komma på besök under semestern. Det är nästan som ett resort i resortet.  

Byggnadsstilen på Sonevas resort är ofta rustik, men med den omisskännliga touchen av raffinerad lyx. En Bose-stereo här, ett designbadkar där. En espressomaskin här, ett Frette-lakan där. Eko-resortet är lika tilltalande för det mänskliga betraktandet som för bevarandet av naturen. Att leva i samförstånd med naturen och att åsamka densamma så lite skada som möjligt är något som är lika självklart som att solen går upp varje morgon.  

När andan faller på kan man alltid välja att tillbringa dygnet i avskildhet i den egna villan, vid den egna poolen och på den privata stranden. Din Mr. eller Ms. Friday ser till att du aldrig behöver sakna något. Soneva är ett populärt vattenhål för celebriteter från hela världen vilket avspeglar sig i deras approach gentemot gästen. De finns där när du behöver dem, men avskildhet och lyxen att få vara ensam i  paradiset är en uppskattad service.Man känner sig hemma redan första dagen, fast det är mycket bättre än hemma, detta ens nya hem. Man förtränger gärna att det är ett tillfälligt hem. Uttrycket borta bra men hemma bäst är för länge sedan glömt. Utcheckningen får gärna dröja ett år eller två.  

I resortet ingår det välrenommerade och prisbelönta Six Senses Spa vilket nästintill är en garanti för yttre och inre välbefinnande. Man bör boka en behandling redan innan ankomst, i varje fall till den första dagen på sin vistelse då de holistiska behandlingarna är kraftigt beroendeframkallande. Man önskar sig minst en behandling per dag och hur man ska klara sig utan dem när man kommer hem är en fråga man helst inte vill ta i.  

Six Senses Spa vitkalkade anläggning med palmbladstak ligger mitt på ön och har fem behandlingsrum omgivna av porlande vatten och skugga från den omkringliggande grönskan. 

Alla behandlingar består av unika kombinationer designade för olika ändamål men de flesta med samma slutmål, att nå en tillfredställande känsla av ett gudomligt 

välbefinnande. Att uppleva Six Senses Spa är som att bli kroppsligt och själsligt renad. 

Den mest lockande aktiviteten är att luta sig tillbaka och njuta. Vill man aktivera sig på annat sätt finns en mångfald av angenäma saker att ta sig för. Lek skeppsbruten på en öde ö medans din privata kock förbereder din gourmet-lunch som sedan serveras intill den turkosa vattenlinjen på stranden.  

Gå en glasblåsarkurs (ja resortet inrymmer även ett glasbruk!) Upptäck hemliga surfställen på Baa och Noonu Atollerna (bästa säsongen är maj-september). Segla katamaran, vindsurfa, åk på island hopping, eller ta dykcertifikat. Den som söker en aktiv semester kommer inte att behöva sitta sysslolös. Är man fortfarande rastlös när dagen blivit kväll kan man mellan klockan 21:00 till 23:00 besöka öns observatorium och låta sig hänföras av stjärnhimlen genom Soneva Fushis teleskop. Sonevas in-house-astronom ställer vant in teleskopet åt dig så att du kan betrakta Saturnus ringar, eller räkna Jupiters månar. På grund av Kunfunadhoos avskilda läge och den extremt ringa ljus- och luftföroreningen, för att inte säga ingen, samt den klara molnfria himlen, gör det enkelt att se saker som vi inte kan göra från Europa.  

Är man mer cineast än astronomiskt intresserad rekommenderas Cinema Paradiso. Klockan 21.30 är det filmvisning på en jättelik duk på stranden. Här ligger man på solstolar med himlen som tak mumsandes på popcorn och tittandes på någon välspelad bagatell. Personal tillhandahåller givetvis cocktails, snacks och allt annat du önskar utöver biopopcornen. 

Ur dyksynpunkt är resortet en fantastisk utgångspunkt till några fascinerande dykplatser som exempelvis Hanifaru Bay, cirka 20 minuters båttur från resortet. Hem för ett av världens största bestånd av mantor där har man har varit med om att se 200 stycken av dessa magiska mantor vid ett och samma dyktillfälle (säsongen varar mellan juni och november). Man häpnas över den stora skugga som tornar upp sig och verkar komma mot en, mantorna kan mäta fem och en halv meter mellan ”vingspetsarna”. De glider värdigt fram och har ett oblygt intresse av vem man är. Man känner sig iakttagen av en varelse som är medveten om samspelet och kanske också samhörigheten. En vacker tyst undervattensbalett utspelas, sikten är som man önskar, närmast kristallklar. Det är ett andaktsfullt tillfälle, en upplevelse som inte ges på så många ställen på vår planet längre. 

Man behöver inte ta båt för att uppleva kristallklart vatten, korallskog, marina däggdjur och de hundratals fiskarterna som simmar i det 29-gradiga havet (vattnet håller en temperatur på mellan 28 till 30 grader beroende på säsong). Husrevet sträcker sig runt ön man når det några tiotals meter från land vilket bäddar för många spontana snorkeläventyr direkt från villan eller någon av pirerna. 

Artrikedomen i det kristallklara havet är enorm, revhajar, färgglada papegojfiskar, rockor, havssköldpaddor, muränor, delfiner och många andra fascinerande undervattensinnevånare simmar oberört och ibland nyfiket bredvid och runt dig. Solstrålar lyser upp den marina faunan likt en strålkastare och scenen är deras. Du är åskådare som får beskåda något sällsynt i världen. Det är fridfullt, fängslande och alldeles alldeles underbart. Man blir överraskad av havets mångfald gång på gång. 

Bortsett från att man erbjuds ”private dining in-suite”, som är tillgängligt dygnets alla timmar finns det en mängd fantastiska platser att ha romantiska middagar på med egen kock och serveringspersonal. Dessa destinationsmåltider skräddarsys helt efter ens önskemål och planer. 

Ett uppdukat bord med ljus på stranden i solnedgången, bbq på en sandbank mitt i atollen under stjärnorna, eller vid en privat filmvisning på stranden. 

Oavsett destination är lyktor och facklor smakfullt arrangerat kring det linnedukstäckta bordet. Kocken står strax bakom en och levererar skaldjurstallrikar, utsökta fiskrätter med örter och grönsaker som odlats i resortets biodynamiska trädgård. Man stoppar tårna i den kvällssvala sanden, en ljum bris smeker håret och njuter av den kulinariska anrättningen. Det numera urvattnade begreppet ”magiskt” får här en äkta mening.  

Givetvis finns också ett antal restauranger att välja mellan med ett utbud på allt du kan tänkas vara sugen på (Sushi? Gåslever? Hummer? Entrecôte? Pizza? Päronparfait?). Maten är förträfflig och kockarna kan sina reduktioner lika väl som de på Arpège. Det finns självklart en sommelier till hands som kan hjälpa dig att botanisera bland de ädla dryckerna i vinkällaren. Om du väljer att äta organiskt här, man stoltserar med mycket självhushållning i fråga om grönsaker, i en vecka , mår du säkert bättre i ett år.  

På restaurangen Out of the Blue avlöser de Michelin-stjärnprydda kockar varandra. 

Är man ett Kenji Gyoten-fan och hade tänkt att boka bord på hans tre-stjärniga restaurang Sushi Gyoten i Fukuoka får man snällt ställa sig på väntelistan och hoppas att få bord om tolv månader. Här erbjuder dock Soneva Fushi en genväg, Kenji Gyoten gästspelar nämligen i höst och i början av nästa år på soneva Fushi. 

För den som behöver ett litet snack mellan måltiderna finns det ett dygnet-runt-öppet glassrum med 60 olika glass och sorbet sorter, ett ost- och charkuterirum, och sist men inte minst ett chokladrum (med namnet So Guilty). Det sistnämnda är en riktig Willy Wonka fantasi, med ett hav av handgjorda praliner, chokladtryfflar i mängder, skålar med chokladmousse, längder av petit-fourer, höga chokladtårtor, muffins i massor och mjölkchoklad på fat efter fat. Här rekommenderas inte att öppna svängdörren om man lider av dålig karaktär.  

Vår nästa anhalt ligger en timmes båtfärd norrut, Noonu Atollen och ön Medhufaru. 

Soneva Jani är det senaste tillskottet i Soneva-portföljen och slog upp portarna i december 2016. Resortet består av 25 villor, en på land och 24 som står på pålar ute i havet. De flesta vattenvillorna nås via bryggor, men de allra största (på mellan 1 200 och 1 400 kvadratmeter) står för sig själva ute i lagunen och kan endast nås med båt. Villorna har en sagolik utsikt över den smaragdgröna lagunen och är bestyckade med allsköns designgodis samt IPads och AppleTV. Man höjer inte på ögonbrynen när man får höra att Will Smith och andra celebriteter har skrivit in sig i gästboken. 

Liksom på systerhotellet finns här spabehandlingar som man aldrig vill ska ta slut och en otrolig serviceanda och vänlighet från personalen. Det berättas om en gäst som vaknade klockan fyra på natten av att han var fruktansvärt sugen på två skopor vaniljglass. Gick det att ordna? En kvart efter att han lagt på luren hade han sin glass. 

En annan gäst ringde receptionen efter midnatt och undrade om det fanns någon som kunde komma och spela backgammon med honom. Hans fru hade nämligen somnat ifrån backgammonpartiet. No problemas, personalen letade upp sin allra bästa backgammonspelare. 

Det känns som om man är barn på nytt när man paddlar ut till hängmattan som sitter fäst i pålar mitt ute i havet, och gång på gång, under hysteriska skratt, ramlar i det varma vattnet. Eller när man svishar nerför vattenrutschkanan från villans övervåning ner i lagunen. När kändes livet så senast?  

Tunna linneskjortor, en svalkande bris från havet, Miles Davis sordinerade trumpet, klirrande isbitar i ett kristallglas, en svalkande dusch under bar himmel, plocka snäckskal på stranden. Meditation, yoga och en massagebehandling i spaavdelningen, frukost i den egna villan, förmiddagen ägnas åt att i det kristallklara vattnet utforska korallrevet, vilket känns som att befinna sig i Hitta Nemo med alla färggranna fiskar som nyfiket betraktar dig.  

Efter en sushi-lunch och ett glas spritzer är det dags för en siesta på stranden eller på ditt eget soldäck. Varför inte en tennismatch inne i regnskogen innan det är dags för sunset dolphin cruise med kanapéer, ett kallt glas bubbel i handen och en vy från främre däck som en filmsekvens ur ”Det stora blå” med delfinerna som gör akrobatiska hopp över den stilla havsytan med den blå kvällshimmeln som kuliss. 

Sedan svåra val. Ska man äta kvällsmat i den egna villan, vedugnsbakad pizza på restaurangen So Fresh, eller ska man avnjuta en middag på Directors cut? Menyn på den sistnämnda är internationell japansk fusion och allt det vegetariska kommer från den egna trädgården som angränsar restaurangen. Anläggningen har en egen ”tyst” utomhusbiograf som har filmvisning varje kväll klockan 20:30. Den gigantiska filmduken är uppspänd på pålar en bit ut i lagunen och för att inte ljudförorena så förses filmtittare med trådlösa hörlurar. 

Föredrar man kvällen i enskildhet bokar man Zuhairs Beach, en annan angenäm och avslappnad aktivitet tidig kväll när den maldiviska himlen färgas av den stundande solnedgångens rika färgpalett. Zuhairs Beach är en egen ö strax norr om Medhufaru, sparsamt bebyggt med bara det nödvändigaste. Man får med sig en kock som tillagar en tre rätters pop-up-middag som serveras på stranden under skenet av månen och facklor som är uppsatta längs strandlinjen. 

Efter en fantastisk dag i paradiset väntar sedan den inbjudande sängen vid vilken det finns en liten knapp som man inte kan låta bli att pröva. Den tänder inte ljuset utan öppnar taket ovanför sängen. Med ett knapptryck skjuts mittpartiet på taket åt sidan och blottar den klara stjärnhimmelen, magiskt…   

Utcheckningen känns som att ta farväl av en kär vän. Det är lite sorgligt men där finns också en förtröstan och en förväntan för man vet att man kommer tillbaka. Den här rogivande och sagolika tillflyktsorten från vardagens verklighet är som ett himmelskt gömställe. 

Det mest besvärliga eller obekväma som man kan stöta på under vistelsen är att parera kondensdropparna från champagneglaset. 

Vår sista incheckning på den här resan sker på Soneva in Aqua, en lyxyacht eller en luxuös flytande villa, som skepparen uttrycker det. Ombord på yachten förstår man vad skepparen menar, det är ett flytande femstjärnigt hotell där du och ditt sällskap är de enda gästerna. 

Skeppet är specialbyggt och det finns bara i ett exemplar. Det tog mer än fem år att bygga och fartyget togs i bruk för första gången i november 2015. Linjerna på båten för tankarna till en modern variant av en kinesisk djonk.  

Denna yacht är till för dig som vill ha avskildhet, frihet, utan att för den delen göra avkall på lyx eller några som helst finesser. Det finns sex kojplatser (eller lite riktigare beskrivet två stycken stora dubbelsängar och en mindre) – perfekt för en familj, två par, eller ett par med smak för enskildhet. Man kan checka in på fartyget via Soneva Fushi eller chartra ett sjöflygplan och möta upp Soneva in Aqua på valfri plats i någon atoll och kryssa runt därifrån. Skulle man behöva avbryta semestern med ett brådskande jobbärende behöver man inte lämna skeppet, ombord finns en kontorsdel med dator, skrivare, wifi och andra nödvändigheter. 

På båten finns fem besättningsmän, kock, spa-terapeut, skeppare, däcksman och din Mr Friday som inte helt felaktigt går att jämföra med anden i Alladins lampa – vad du önskar skall du få. Kocken har i förväg förhört sig om dina mat-önskemål och inhandlat därefter. Det är trerätters till lunch och middag, fantastiska anrättningar som ytterligare förhöjs av att man sitter under en klarblå himmel, på ett kristallklart hav i en atoll på Maldiverna.  

Koppla upp din favoritmusik till yachtens Bose-högtalarsystem, lägg dig bekvämt till rätta bland mjuka kuddar i en av dagbäddarna på lovartsidan i den sköna brisen eller i hajnätet några meter upp från havsytan och spana efter delfiner. Ta en drink i baren, spela ett parti backgammon på brädspelet midskepps, koppla av i biblioteket, slappa i jacuzzin på fördäck, eller varför inte avnjuta en massage på övre däck. Ankra vid en öde ö, ta på snorkelutrustningen och ta ett skutt ner i det lockande klara och varma havet. Du får garanterat snabbt sällskap av intresserade medborgare från havspopulationen. Den marina världen här fortsätter ständigt att överraska med nya upplevelser.  

När det känns dags att krypa till kojs, finns det några alternativ. Vill man sova utomhus under stjärnorna bäddas en bekväm och inbjudande sängplats upp på fördäck. Fördäcket rymmer även en egen utomhus-biograf om du skulle tröttna på att blicka upp mot stjärnorna. 

Föredrar man egen hytt så finns det en akterhytt med en dubbelsäng och ytterligare en sängplats bredvid två väl tilltagna fönster som vetter rakt akteröver.  

Förhytten är den största av de två sovgemaken och beskrivs kanske bättre som en sängkammare med tanke på storleken. I det ena av de två badrummen i förhytten 

finns en liten obetydlig, men smått magisk knapp, när man trycker på den avslöjas en tidigare dold del av hytten. Durken framför den generöst tilltagna dubbelsängen skjuts åt sidan och där under uppenbarar sig ett spa-badkar med glasbotten så att man kan titta på fiskarna, eller fiskarna på dig. En typisk detalj som superskurken Ernst Stavro Blofeld i Bondfilmerna definitivt skulle haft installerat på sin yacht.  

Vid utcheckning blir vi avsläppta där vi började vår Soneva expedition, Soneva Fushi.  

Innan det är dags att kliva på det lilla sjöflygplanet som ska ta oss vidare till Malé och den internationella flygplatsen träffar vi Eva och Sonu Shivdasani (grundarna och ägarna av Soneva resorts; Sonu+Eva=Soneva) som har en egen villa på ön. De berättar om Soneva Secret, ett nytt Soneva resort i södra delen av Maldiverna som planeras att invigas i slutet av 2021. Sonu avslöjar också att de planerar ett projekt nära den japanska ön Okinawa. Vi återkommer och berättar mer när vi har fått invigningsdatum för dessa spännande projekt.