MÖNSTER FRÅN MEDELHAVET

Marie Börjesson och Anders Olsson har alltid älskat Italien. Naturen och passionen, maten och kryddorna, färgerna och dofterna! Den kärleken är bakgrunden till ”deras” märke Touch Mel, med mönster och motiv med känsla av Medelhavet. Materialet är tålig och hållbar melamin.

 

Det hände för två år sedan. Italienfrälsta paret Marie och Anders var på en av sina många semestrar i landet. Den här gången gick resan till Gardasjön i norr och till de många små byarna som ligger som ett pärlband på sjöns östra sida. Här, inne i en vineria i byn Bardolino, blev de serverade ur en skål med ett slående vackert utseende. Typiskt medelhavsmönster, med känsla av klassiskt lergods. Det var bara det att materialet inte var lergods utan istället melamin.

— Det var som en aha-upplevelse. Samma fantastiska mönster och känsla av Italien som vi båda älskar. Men i tålig melamin, som är lättskött och tåligt och också stödjer våra värderingar kring hållbara material, berättar Marie.

Paret fick en idé: De här vackra produkterna ville de ta till Sverige! De kontaktade tillverkarna Serafino Zani i Lumezzane i Lombardiet och idag har märket Touch Mel väckt uppmärksamhet i hela Skandinavien. Marie och Anders är inte bara exklusiva distributörer med sitt företag seahagen.se utan ger också input till kollektionerna i ett nära samarbete med Serafino Zani.

Ni föll för mönstren den där dagen när ni såg Touch Mels produkter första gången. Berätta!

— De kändes som Italien självt — som en stor och välkomnande kram! Färger och dofter att älska och njutning som förlänger livet. Många av mönstren hämtar mycket inspiration från Medelhavet. Vi tror att de är så uppskattade eftersom de kopplas ihop med ledig tid, god mat och njutning…. Men alla får förstås sina egna associationer med mönstren.

Vad tycker du mest om med Touch Mel?

— Jag älskar det faktum att jag kan njuta av att duka vackert på bordet utan att behöva handdiska och vara rädd att saker ska gå sönder om barnen hjälper till. Mattallrikarna är tyngre och mer gedigna än andra melamintallrikar vi sett och det ger en genuin och äkta känsla. De större faten och skålarna är dock lättare att hantera än lerskålar i samma storlek eftersom de inte väger lika mycket. Det underlättar. Sedan så vågar jag personligen mer färg på bordet, ibland livar jag upp med en mönstrad salladsskål upptill vårt vanliga porslin och ibland blir det full färgprakt i hela dukningen. Det ger helt andra energier att äta från ett färgglatt bord.

Några nyheter inför sommaren?

— Min egen favorit är serien Santorini — den är som klippt och skuren för den svenska sommaren med sina blå blomrankor på vit bakgrund. Midsommardukningen är liksom redan klar! En annan älskling är York Floreale, en serie i härliga gröna toner som passar in överallt. Det stora Monsterabladsfatet passar perfekt som detalj på vardagsrumsbordet. Sedan har vi även Memento Synth, som är italienska vinglas, karaffer och dricksglas i akryl. De ser ut precis som handblåsta glas och är supersnygga att ställa upp i blandade färger och servera svalkande drycker i på terrassen.