Njutning för alla sinnen

Staden Zürich i Schweiz flådigaste hotell, The Dolder Grand, bjuder på en av våra bästa spaupplevelser någonsin. Det är en unik, exklusiv viloplats för kropp och själ.

Av Joakim Hayenhjelm

Hotellet The Dolder Grand är ett av Zürichs landmärken med sina sagolika tinnar och torn med magnifika vyer över staden och sjön där det ligger innästlat i skogen uppe på ett berg. Vill man vara konventionell tar man taxin hela vägen upp till hotellets storslagna entré, men vi valde istället den mysiga kvartslånga färden upp för berget på den lilla bergbanan.

När vi stiger av på stationen, som ligger precis bredvid hotellet, lägger vi märke till tystnaden och lugnet som råder här uppe denna friska och soliga vårdag. Vi kunde inte bett om bättre förutsättningar för att komma i stämning inför ett lyxigt spabesök på detta välrenommerade femstjärniga hotell som är känt för sin historia och service.

Huvuddelen av The Dolder Grand byggdes 1899 och bjuder på en storslagen lyxkänsla med sin uppdaterade traditionella stil. Hela hotellet renoverades mellan åren 2005-2008 och nya svängda vingar i svart stål och glas adderades till den ursprungliga byggnaden, designade av den brittiske arkitekten Norman Foster. Mötet mellan det gamla och nya gifter sig väldigt väl. Hela hotellet präglas dock kanske främst av en oöverträffad konstsamling av museiklass som pryder såväl korridorer som gårdsplaner. Redan i receptionen möts man av Andy Warhols 11 meter stora ”Big Retrospective Painting” som hänger ovanför disken, och du hittar även konstverk från mästare som Salvador Dalí, Henry Moore, Joan Miró, Damien Hirst och Keith Haring med flera om du tar en rundvandring på hotellet.
The Dolder Grands spaavdelning breder ut sig på rymliga 4 000 kvadratmeter och imponerar med sin exklusiva moderna utformning. Det är den amerikanska spaexperten Sylvia Sepielli som ansvarat för interiören och spakonceptet med sin förfinade zen-lika känsla.

När vi kliver ut ur hissen möts vi av behaglig dov belysning, ljuddämpade väggar, lugn musik och ljuva dofter som försätter oss i ett avslappnat bekymmersfritt tillstånd på bara några sekunder. Personalen talar om för oss att det är mobilförbud, eller att man åtminstone ska ha telefonen på ljudlöst, när man klivit in på spaavdelningen – det tycker jag är fullt rimligt och något vi skriver under på för att varva ned och njuta ordentligt av vad detta spa har att erbjuda utan distraktioner.

Jag blir direkt imponerad när jag kommer in i omklädningsrummet – ett av de bästa jag någonsin upplevt. Det är inte bara utsökt designat i sin moderna avskalade stil och genuina materialval, utan här finns nämligen allt man någonsin kunnat önska sig. Inne i omklädningsrummen finns hårtork, förpackade gratiskammar samt flera olika hudvårds- och hårstylingprodukter. Duscharna är separata och tillhandahåller schampo, balsam och kroppstvål från svenska Kerstin Florian. Det finns även ett solarium och i korridoren står en station med färsk frukt, lite tidningar och karaffer med juice och vatten som man kan förse sig med. Dessa trevliga ”energistationer” återfinns dessutom på flera ställen på spaavdelningen märker vi senare.
Herrspat är huvudnumret; centrerat kring ett bord med tillhörande bänk där man kan sitta och umgås och dricka japanskt te medan man badar fötterna, finns möjligheter att hoppa in i ångbastu eller torrbastu, blixtsvalka sig efteråt i en tunna med iskallt vatten, samt bada i bubblande aromapooler och meditera på varma bäddar. Här är det tänkt att man ska vara näck, men det är inget måste. En exakt kopia av den här avdelningen återfinns även i anslutning till damernas omklädningsrum.

Det största rummet på spaavdelningen utgörs av gemensamma Aqua Zone med en 25 meter lång svängd pool, en jacuzzi rustika vita kalkstensväggar och stora glaspartier som vetter ut mot terrassen – där majoriteten av spabesökarna den här dagen ligger och solar sig med pauser för uppfriskande dopp i de små terrasspoolerna; en jacuzzi flankerad av en kallvattenpool samt en het pool med 39 gradigt vatten. Kroppen får sig en liten chock när man växlar mellan de olika poolerna – på ett härligt sätt!

I direkt anslutning till poolrummet finns det varma bäddar att vila på i japansk stil där man sjunker ned bland små svarta stenar – mysigt. I samma rum finns  också en större ångbastu och ett vackert snöparadis där man kan kyla ned sig ordentligt med riktig snö.

Allt är väl utformat och väl igenomtänkt; från de vackra rummen och de skiftande temperaturerna mellan pooler och bastur, till servicen, vatten- och fruktstationerna och skåpen i omklädningsrummen som använder smidiga kort istället för nycklar. I anslutning till receptionen finns även ett gym med de senaste maskinerna och instruktörer, ett bibliotek, ett spiralformat meditationsrum täckt i 9 000 små mosaikspeglar från golv till det kupolformade taket, en exklusiv frisörsalong med bättre öppettider än de nere på stan, ett spacafé och juicebar som även serverar lättare hälsoluncher, samt 18 behandlingsrum och två spasviter. Man har även ett samarbete med specialister från Aestetic Health Medical Network som kan ge råd och behandlingar inom en rad olika områden som anti-age behandlingar, kosmetisk dermatologi, laserbehandlingar och plastikkirurgiska behandlingar.

Om du besöker The Dolder Grands spa är en spabehandling ett måste. De utförs med produkter från antingen La Prairie, Kerstin Florian eller 100 % ekologiska Amala. Det vill säga det bästa utav det bästa när det kommer till hudvård. Spamenyn utgör ett brett spektrum av behandlingar från ansiktsbehandlingar, manikyr och kroppsbehandlingar till massage. Filosofin som man följer kallar man för The Dolder Life Balance och allt som erbjuds på spaavdelningen delas in i kategorierna Relax, Beauty, Vitality och Detox. Tanken är att du oavsett nuvarande livssituation ska du kunna hitta rätt balans för att uppnå god fysisk och mental hälsa och avkoppling. Det finns även dagsprogram som är speciellt utformade för att hjälpa dig med just det.

Vi testade ”Hydraheaven” efter en kort konsultation med spachefen Nadine Aubry. Det är en av The Dolder Grands signaturbehandlingar, framtagen i samarbete med Kerstin Florian. Det är en avslappnande behandling som kan få den mest spända journalist på fall och bli helt lugn och lealös visade det sig. Min manlige terapeut tog hand om mig på bästa sätt. Jag älskade den 90 minuter långa behandlingen som började med ett fotbad och fotskrubb innan jag fick lägga mig på den unika vattenbädden för en helkroppsinsmörjning med en fuktgivande lotion. Att ligga på vattenbädden kan liknas vid en riktigt lös vattensäng där man sjunker ned och får en känsla av att man svävar – väldigt avkopplande. Den härliga upplevelsen rundades av med en kortare ansiktsbehandling, och en skalp-, fot- och meridianmassage. Magi för kropp och själ.

Det finns så många olika sätt att koppla av på The Dolder Grands spa att de har gjort det till en konstform. Faktiskt till den grad att vi inte kunde motstå att unna oss ett återbesök redan dagen efter i samband med den mest fantastiska brunchen som vi avnjöt i hotellets matsal. Uppmärksamheten på detaljer är oöverträffad och utan undantag var personalen på The Dolder Grand ytterst professionella, vänliga och hjälpsamma under vårt besök. Något vi värderar högt. The Dolder Grand spelar i en mycket exklusiv liga och förtjänar mer än ett besök. Vi längtar ivrigt till vårt nästa.