Nordic Wellness firar 20 år


Magnus Wilhelmsson. Foto Fredrik Strömberg, Miami Advertising Agency.

Från det första gymmet i en liten källarlokal på Backaplan i Göteborg har man expanderat till att snart omfatta 160 träningsklubbar över hela landet. Nordic Wellness räknas idag som en av Sveriges största och starkaste träningskedjor. Lifestyle Wellness har träffat VD Magnus Wilhelmsson.

Av Joakim Hayenhjelm

Magnus Wilhelmsson har alltid haft ett intresse för sport och träning och har själv utövat bland annat boxning och löpning. I mitten på 90-talet drev Magnus tre stycken solotek med solarium. När han 1997 kunde överta en 840 kvadratmeter stor källarlokal på Backaplan i Göteborg så såg han chansen att ihop sitt intresse för träning med solarieverksamheten och startade sitt första gym. Idag har Nordic Wellness växt och blivit Sveriges största privatägda gymkedja.

– Tiden har gått vansinnigt fort. En klubb blev plötsligt två. Två klubbar blev tio. Tio klubbar blev 50 och så har det bara fortsatt, säger Nordic Wellness VD Magnus Wilhelmsson.

Vad har varit Nordic Wellness vision?
– Vi har hela tiden jobbat mycket med familjekonceptet. Vi ska erbjuda friskvård, träning och hälsa för alla. Vi har barndans, gruppträningar, bra gymavdelning och även en senioravdelning. ”Alla människor. Alla åldrar.” var en av våra första slogans. Och med tiden har vi utvecklat tre olika klubbkoncept för att bredda oss. Express är mindre klubbar för styrketräning och kondition med generösa öppetider. Exclusive är våra lyxigaste klubbar med 20-års gräns, dyrare materialval och service av högsta kvalitet. Family Fitness är gym med brett utbud av gym- och konditionsmaskiner, flera gruppträningssalar, sol- och relaxavdelning och i de flesta fall tillhandahåller de även barnpassning.

Snart finns det 160 Nordic Wellness-klubbar. Vad tror du är anledningen till att ni har varit så framgångsrika?
– Vi har haft en bra produkt och har varit med i matchen hela tiden känns det som. Vi är lokaletablerade och riktar oss mot folket. Vi har en bra bredd och erbjuder något för alla ålderskategorier, från barndans till träningsklasser för seniorer och pensionärer. Jag tror att det är det som har varit vår styrka. Det känns som vi har gjort en bra sak med vårt koncept – annars hade vi inte kunnat ta oss såhär långt. Det har också visat sig att det lönar sig för oss när vi jobbar med klubbkänslan. Människor kommer till oss och bastar, tränar, tar en kaffe och nätverkar. Man träffar folk på gymmet, kanske till och med någon som kan ge en ett jobb eller en framtida partner. Gymmet fyller en viktig funktion i samhället som man inte bör förbise.

Kan du nämna några milstolpar i företagets historia?
– Det har varit många milstolpar; när vi öppnade 5 klubbar, sedan 10 klubbar, och 50 klubbar var en rejäl milstolpe. 100 klubbar var verkligen en milstolpe. När vi hamnade på topp 20 av privata aktörer i världen. När vi nådde 100 000 medlemmar. När vi omsatte över en halv miljard kronor på ett år. Nu omsätter vi 730 miljoner. Det är dyrt att expandera, men vi har ändå haft okej siffror tack vare smarta drag.

Hur arbetar ni för att få folk motiverade att gå till gymmet?
– Vi gör vårt yttersta att motivera folk genom annonser och marknadsföring. Många behöver en spark i rumpan för att komma igång. Vi lägger runt 20 miljoner kronor på marknadsföring för att få människor att komma igång med sin träning. Vi har även ett belöningssystem för att motivera kunderna att träna mera. Som medlem hos oss får du poäng varje gång du går och tränar. Du kan jobba upp dig till en månatlig rabatt hos oss och på Intersport, och när du nåt upp till vissa nivåer får du saker, som till exempel en t-shirt eller väska. Ju mer du tränar, desto mer får du. Vi vill att du ska tycka att det är kul att vara aktiv.

Är det viktigt att ha pulsen på rådande trender och hur gör ni för att hålla er à jour?
– Du måste hålla dig uppdaterad och vara med och följa och trender för att vara aktuell. Vi tittar och läser av vad som kan vara nästa grej på vår stora branschmässa. Ibland kan man vara först med att satsa på en ny träningsform som man tror mycket på och ibland avvaktar man för att se om det blir populärt först.

Hur har träningstrenderna sett ut de senaste åren?
– Det kommer nya trender hela tiden, men Zumba, cykling, cirkelträning och yoga har väl varit de största trenderna. Yogan ligger till exempel väldigt mycket i tiden med tanke på det mentala – att man även ska må bra inombords. Det är en stark trend som växer. Vår Hot Yoga som utförs i 30-45 graders värme har redan hunnit bli populär.

Vad kan du berätta om ert senaste träningskoncept Yellow Circle?
– Det är ett koncept med inspiration från USA. Det är en ny form av cirkelträning på konditionsmaskiner som baseras på den egna pulsen för att man ska kunna mäta intensiteten i sin träning, och därmed anpassa den för att nå sina mål. Det är intensiva pass utvecklade med de som exempelvis bara har tid att träna på lunchen. Om man inte har en hel timme kan man därför välja att bara köra ett halvtimmespass, men intensivare, för att få ut mer av minuterna. Man får helt enkelt välja fritt vad man är sugen på och vad man vill lägga sin tid på.

Har sättet vi tränar på förändrats?
– Det har blivit större, bredare. Längre tillbaka var det mer källarlokal och baggy pants. Idag tränar både farmor och farfar och barnbarnen. Gruppen är bredare så man vänder sig mot en större publik. Fler har upptäckt att det är viktigt att träna för fetmans skull, för att stärka muskler och leder och så vidare. Man tappar även muskelmassa när man blir äldre.

– Jag skulle säga att man också är mer medveten idag rent allmänt och att man vet att man måste röra på sig och äta bra. Snabbmaten och frestelserna som finns där ute har ökat och man vill unna sig. Och ju mer man tränar desto mer kan man ju unna sig. Vi sitter också betydligt mer still framför våra skärmar idag än förr. Vi vill vara en motpol till det så att du mår bättre. Vi vill vara med och bidra till en bättre hälsa, både när det kommer till fetma och rent allmänt. 300-400 kronor i månaden är inte dyrt för att må bättre och kunna gå och träna närsomhelst i veckan.

Hur ser du ut på de här åren som varit sedan starten och vad är nästa steg för Nordic Wellness?
– Det har varit otroligt kul och stimulerande att bidra till den svenska folkhälsan och se att fler och fler människor ser fördelarna med träning och friskvård. Vi har haft ett gott koncept och en snygg och stark produkt som ligger bra i tiden. Det finns till och med de som säger att vi bokstavligen räddat livet på dem. Och vi kommer att fortsätta med vår expansion. Målet nu är att ha 200 klubbar i slutet av december 2020. Jag vill att alla ska ha nära till en Nordic Wellness-klubb.