Ny unik behandling av munsår

Thomas Antoni och Tomas Hammargren.

CleerPlus är en ny smart patenterad produkt för behandling av munsår, småsår och insektsbett. Det är en gel som håller såret rent och fritt från bakterier och virus och bildar en skyddande film över såret och som visat sig kunna halvera läkningstiden. Att man kan sminka över skyddsfilmen är en ytterligare bonus.

Av Joakim Hayenhjelm

Munsår är jobbigt och irriterar, svider och kanske inte är det mest estetiskt tilltalande. Den vanligaste orsaken till att man får munsår beror på en infektion av herpesvirus typ 1. Munsår är väldigt smittsamt och går inte att bota medan utbrotten har en tendens att ske vid de mest olämpliga tillfällena och kan hålla på i 12 dagar. Alla får inte symptom dock och därför vet tjugo procent av de drabbade inte om att de har herpes då de inte märker av några besvär. Man beräknar att så många som 70-75 procent av den vuxna befolkningen i Sverige bär på herpesvirus och att 94 000 människor går runt med ett aktivt munsår, dagligen. Trots detta är munsår ett ämne som är lite tabu och som många skäms över. Det finns olika produkter ute på marknaden i form av krämer och plåster som lindrar besvären, men inget som fungerar riktigt bra. Det fick vännerna och kollegorna Thomas Antoni och Tomas Hammargren att vilja ta fram en bättre lösning och så föddes idén till CleerPlus.

CleerPlus är en receptfri patenterad genomskinlig gel, bestående av endast tre ingredienser (etanol, cellulosa och naturlig mintolja), som bildar ett skyddande membran som påskyndar hudens naturliga läkningsprocess vid munsår, småsår och blåsor genom att hålla såret helt rent och hålla bakterier och smuts ute.

– Du applicerar gelen som en bubbla över såret. Alkoholen tränger ned i såret samtidigt som cellulosan i gelen bildar en mikrofilm som skyddar området och ger en bra fuktbalans. Gelen är vattenlöslig, men går utmärkt att sminka över med exempelvis ett läppstift eller concealer som är oljebaserade, förklarar Tomas Hammargren.

Skönhetsprofilen Johanna Herrstedt som är ambassadör för Cleerplus

Thomas Antoni menar att en av svårigheterna har varit att ta fram en gel som kan hålla en hög alkoholhalt.
– Alkohol på över 90 procent dödar alla bakterier och virus har inte en chans. Men desto högre alkoholhalten är, ju snabbare dunstar den också, säger han.

– Det har varit en lång resa. Efter ett par år av utvecklingsarbete så bildade Thomas och jag ett bolag 2013 tillsammans med Galenica AB, för att dokumentera CleerPlus. Det har tagit oss nästan fyra år att ta fram en färdig produkt som klarade av alla tester. Men nu är CleerPlus CE-märkt och godkänt som medicinskt hjälpmedel mot småsår, insektsbett och munsår och finns ute till försäljning på CleerPlus.com och Apoteket Hjärtat, säger Tomas Hammargren.

Initialt har fokus legat på CleerPlus effekt på specifikt munsår.
– Vanligtvis varar ett utbrott av munherpes i 10-12 dagar och våra konkurrenter kan korta ned den tiden med runt 10 %. Vad vi hör från våra kunder är att CleerPlus kan halvera läkningstiden. Om man applicerar gelen i ett tidigt skede när man känner att ett utbrott är på väg kan den även stoppa utbrottet. Det är ingen som har provat produkten och inte tyckt om den – betänk då att fler än 15 000 personer har testat CleerPlus hittills. Den fungerar verkligen, säger Thomas Antoni.

CleerPlus kan används av i princip alla.
– Biverkningar är sällsynta. Det finns vissa som kan vara allergiska mot mintoljan, men det är väldigt ovanligt. Annars kan CleerPlus användas av barn från 4 år och uppåt och även gravida. Gelen är helt ren och väldigt trygg som produkt, menar Thomas Antoni.

CleerPlus har en hållbarhet på tre år så man kan även praktiskt nog ha en tub liggandes i väskan så att man alltid är redo om ett munsår skulle vara på väg att bryta ut, även när man är ute och reser. CleerPlus är en smidig och enkel universalprodukt som faktiskt fungerar, både på munsår liksom spruckna nagelband, mindre skrapsår, sår efter rakning med mera.