OH, MOTHER

AV JOAKIM HAYENHIELM

RESTAURANGEN MOTHER UTGÖR ETT NATURLIGT VATTENHÅL I STOCKHOLM MED SITT CENTRALA LÄGE OCH 500 SITTPLATSER. HÄR SERVERAS FRÄSCH, HÄLSOSAM MAT UTAN ATT DET TUMMAS PÅ SMAKERNA, FRÅN TIDIG MORGON TILL SEN KVÄLL.

Tidigare i år öppnade välrenommerade krögartrion Melker Andersson, Danyel Couet och Jonas Svensson den nya storsatsningen Mother i det nybyggda Mästerhuset på Mäster Samuelsgatan mitt i centrala Stockholm.

På Mother är det ”balansen i livet” som står i fokus. Idén har varit en restaurang som bjuder på riktigt god mat av hög kvalitet, men som är sundare än vad restaurangmat i allmänhet brukar vara, och samtidigt ägna omtanke åt moder jord.

– Att få ta matlagning med gastronomiska ambitioner ett steg längre, där miljö och människa ges utrymme, kommer inte en dag för sent, säger restaurangchefen Martin Wall som tidigare jobbat på Moderna Museets restaurang, Hornstulls restauranger och Rosendals Trädgård.
Tanken är att restaurangen ska vara en naturlig mötesplats för de som ofta går ut och äter och vill ha en rolig kväll på krogen samtidigt som man får i sig nyttigt mat. Men vad som är nyttigt och hälsosamt är lite upp till gästen själv. Man väljer maträtt utefter hur mättande och balanserad den är.
Alla rätterna kryddas även med en specifik ”booster”, det vill säga en ingrediens som lyfter de andra ingredienserna och förstärker deras stimulerande och välgörande egenskaper. Exempel på sådana boosters är chili, vitlök, ingefära och kakao.
– Vi talar fortfarande om njutning och en gastronomisk kvalitet, men vi tror att den idag omfattar mer än smak och presentation. Att tillfredsställelsen till och med kan bli större om maten är mer balanserad. Kvällen blir ju inte trevligare av att man går hem med en känsla av att ha ätit för mycket av sådant kroppen inte behöver. Medvetenheten om sin kropp och vad den behöver måste inte stå i konflikt med att gå ut, äta och dricka gott och träffa vännerna, säger Danyel Couet.Trots sin storlek består Mother av en sammanhängande enhet med endast nivåskillnader och skiljeväggar som delar upp utrymmet. Samma meny gäller över hela restaurangen och maten beställs innovativt genom surfplattor direkt där man sitter och serveras sedan vid borden. Man kan närsomhelst beställa in fler rätter eller drycker och på menyn kan man få mer information om maten och dryckerna. Notan finns sammanräknad i surfplattan och det går att betala via en app direkt i telefonen om man vill och kvittot skickas då automatiskt till den mailadress som man har uppgivit. Köket är öppet och löper nästan längs med hela långsidan av lokalen, men är uppdelat i olika stationer där man kan följa kockarna när de skickligt tillagar rätterna från grunden.

Fire är Mothers Öppna grill. Rôti är långsamt stekt kött. Steam bjuder främst på ångad fisk och skaldjur med grönsaker. Bowl är de smakrika buljongernas kök. Chrispy Wok skapar spänstiga grönsaksrätter som kan kombineras med fisk eller kött. Wrapped Up gör fräscha wraps i nya smakkombinationer. Greens är hem för sallader och grönsaksrätter. Sweets skapar desserter och bakverk, men utan raffinerat socker. Socker är faktiskt bannlyst helt och hållet på Mother. Istället använder man sig av naturlig sötning som exempelvis agave, honung eller kokossocker. Majoriteten av rätterna är även laktos- och glutenfria och skulle de inte vara det skrivs det ut på menyerna; istället för tvärtom som är brukligt. När vi besökte restaurangen under invigningen hade vi en mycket angenäm afton. Personalen var väldigt tillmötesgående och svarade på våra många frågor samtidigt som de serverade oss smakprov på bland annat en twist på caesarsallad med grönkål, ekologisk rôtigrillad kyckling och sojabönor; en wrap på chiabröd fylld med bland annat råmarinerad lax, gurka, avokado, chili och lime som balanserar fräschet och hetta perfekt; en tofuwok; lamrostbiff; samt korngräsglass sötad med stevia och en banankaka i botten till dessert.

Allt var väldigt smarrigt. Mitt sällskap hann bara nämna att hon var vegan innan hon blev serverad en specialtillagad wok som enligt utsago var mycket god. I baren finns självklart ekologiskt odlat vin och ekologiskt bryggt öl, liksom nypressade juicer. Vi var tvungna att smaka på en Pepperinha – en cocktail innehållande cachaca, lime, agave och muddlad paprika! En spännande och oväntat god drink som vi absolut kan rekommendera. Mother är tänkt att vara Stockholms nya mötesplats. Öppettiderna sträcker sig från morgon till kväll sju dagar i veckan för alltifrån frukost, lunch, fika, middag och afterwork. Det centrala läget till trots och tack vare de 500 sittplatserna kommer man heller inte behöva boka bord, utan kan trilla in direkt från gatan närsomhelst för ett balanserat mål mat eller exempelvis slå sig ned och arbeta med en färskpressad juice bredvid sig i den öppna och moderna lokalen. Det finns även ett enskilt rum, ett så kallad chambre séparee, att boka för sällskapet som vill sitta avskilt.

Sammanfattningsvis kan man säga att Mother i grunden handlar om omtanken och omsorgen kring gästen, även efter att man lämnat restaurangen.

Ny_20160110-Mother-275 Ny_20160110-Mother-278 Ny_20160110-Mother-322 Ny_20160110-Mother-339 Ny_20160110-Mother-425 Ny_20160111-Mother-019 Ny_20160111-Mother-095 Ny_20160111-Mother-179 Ny_20160111-Mother-181 Ny_20160111-Mother-190 Ny_20160111-Mother-208 Ny_20160111-Mother-215 Ny_20160111-Mother-237 Ny_20160111-Mother-257 Ny_20160111-Mother-271 Ny_20160111-Mother-343 Ny_20160111-Mother-395