MODEREPORTAGE: ÖZZ NÛJEN

Özz Nûjen är en modig man. Varje dag kavlar han upp ärmarna, tar ett djupt andetag och hoppar ner i isvaken, björngrottan eller vad man nu föredrar för metafor för det läskiga det faktiskt innebär att ställa sig framför folk och prata. Lägg sedan till att prata så att folk skrattar, skrattar och börjar tänka efter, ifrågasätta invanda mönster, samhälle, politik och roller.

Fotograf: Kristian Pohl
Stylist: Ia Greiff
Creative Director: Liv Lövendahl


Du är modig Özz!
– Nej, jag är inte modig. Jag är envis. Jag har en obändig vilja och det går inte att få bort den. Det finns de som är mer begåvade än jag, roligare än jag, men de har inte orkat stånga sig blodiga på samma sätt som jag. Jag vet att ibland är jag inte rolig, det händer, och då får jag bevis på det med en gång. Då gäller det att ta det med sig och lära sig något av det. Visst, det svider, men man kan inte göra mer än sitt bästa. Och lite till. Men ändå så händer det att vi inte räcker till, och då är det bara att kämpa vidare, för det är mödan värt. Det är det verkligen.

Har du alltid varit rolig?
–  Jag är orolig. En orolig själ som har nära till skratt. Det är hela saken. Ja, och sen att jag inte kan hålla tyst såklart. Jag ogillar oärlighet, det uppblåsta och makt som är oärlig. Jag vill sticka hål på det uppblåsta och då finns inget bättre sätt än att skratta åt det. Jag vill roa och oroa. Det är min uppgift. En av dem.

Din och Måns Möllers show Sveriges Historia, den nakna sanningen har gått för fulla hus sedan premiären och kritikerna är enade om dess briljans, hur kom det sig att ni valde just historia som tema?
– Jag och Måns är som folk är mest, vi var kanske inte jätteengagerade på historielektionerna i skolan, trots att det är ett viktigt ämne. Vi är där vi är idag på grund av det som hände igår. Vår show är egentligen en dubbellektion i historia. Fast vi har slängt in gapskratt och snittar på cirka 10 aha-upplevelser. Vi jobbar oss fram till nutid och tar avstamp i vikingatiden. Det är jättekul att så många vill komma och se oss, så många faktiskt att vi har nypremiär i höst igen. Det kommer fram folk till oss efter föreställningen och säger säger att de lärt sig mer på 80 minuter än de lärt sig på skolans historielektioner. Det är både roligt och oroligt såklart.

 

Ny_Ozz_2 Ny_Ozz_3Ny_Ozz_1 Ny_Ozz_4
Ny_Ozz_5b Ny_Ozz_6

Ny_Ozz_7b Ny_Ozz_8 Ny_Ozz_9

Ny_Ozz_11b Ny_Ozz_12

Ny_Ozz_15 Ny_Ozz_16 Ny_Ozz_17
Ny_Ozz_18 Ny_Ozz_19 Ny_Ozz_20
Ny_Ozz_21 Ny_Ozz_22 Ny_Ozz_23
Ny_Ozz_24