PARADISÖ MED KUNGLIG GLANS

På den privata ön North Island på Seychellerna firade såväl de engelska kungligheterna Kate & William sin smekmånad liksom Madeleine & Chris.

Använder man skor i paradiset? På Seychellerna är dessa i alla fall överflödiga. Välkommen till ö-riket mitt i Indiska oceanen där barfotalyx är en självklarhet. Seychellerna är en ögrupp bestående av 115 öar. Huvudön Mahe och de närliggande öarna Praslin och La Digue består av granit och de yttre öarna i den storslagna skärgården är av korall. Bortsett från barfotaliv på någon av Seychellernas otaliga och ljuvliga stränder erbjuds bland annat segling, trekking, ske, dykning, golf och en mängd fantastiska utflyktsmål.

Seychellerna har otroligt många vackra öar med  prisbelönta resorts, det kan verkligen vara svårt att välja. Men när det kommer till North Island så finns det inte någon plats på jorden som kan mäta sig i fråga om skönhet och banbrytande koncept. North Island är så mycket mer än ett exklusivt strandresort. Under utvecklingen av North Island var grund idéen att skapa en plats lik Noaks ark där man värnar om Seychellernas sköra och hotade fauna. Man bevarar naturens ursprung. En plats för återhämtning och pånyttfödelse för djur och natur, men även för människan. Resultatet är en unik upplevelse som berör långt efter det att man har kommit hem. Denna tillflyktsort erbjuder onekligen det bästa inom service, boende, spa, gastronomi och aktiviteter. I sann ekologisk anda har man vid byggandet inte använt en enda spik och till stor del använt nedfallna träd från ön, ändå är resultatet fullkomligt häpnadsväckande. Philippe Starck-toaletter, Sori Yanagi-pallar, jacuzzi i balinesisk marmor och annat designgodis kryddar anrättningen. Hantverkare flögs in från bland annat Bali och Sydafrika för att tillsammans förverkliga visionen om den ultimata Robinson Kruse-upplevelsen.

Utan fingertoppskänsla hade det hela kunnat bli pretentiöst och stelt, men North Islands inredning är verkligen chic, avslappnad, bekväm och naturlig. Det finns ett överflöd av sköna sittgrupper att sträcka ut sig i som exempelvis sacco-säckarna i sanden på West Beachs Sunset Bar eller den generöst tilltagna liggsoffan på Honeymoon Beach, en 300 meter lång paradis-strand som endast ett par åt gången kan frekventera. Ett ”velvet rope” framför stigen som leder till stranden markerar om det är upptaget.Med helikopter tar du dig bekvämast till detta avskilda paradis. Från Mahe tar det ungefär 20 minuter med helikopter, en drömlik färd med vyer som det är svårt att titta sig mätt på. Vid den lilla helikopterlandningsbanan står din värd brunbränd, barfota med linneskjorta som fladdrar lätt i vinden och hälsar dig välkommen. Du blir eskorterad till loungen där du ombeds att lämna ifrån dig dina skor, du är nu invigd i Robinson Kruse-familjen. En läskande passionsfruktjuice ger försmak av vad som väntar. Innan ankomst får man fylla i ett formulär med önskemål om mat och dryck. På North Island existerar inga måsten, allt är möjligt och det enda som begränsar är ens egen fantasi. Man bestämmer själv hur dagens måltider ska se ut, var de ska intas och vid vilket tid på dygnet. Köksmästaren kommer gärna med menyförslag och vinrekommendationer. Det finns en välfylld vinkällare med årgångsviner och champagne till gästens förfogande.

Förväntningarna på North Island överträffas gång på gång, allt är perfekt, oklanderligt och fullt av underbara överraskningar. Den privata 450 kvadratmeter stora villan med egen pool, trädgård och butler är i en klass för sig. Vid ingången står den fyrhjulsdrivna golfbilen parkerad, som man med gott samvete kan åka runt med eftersom den är eldriven.     Butlerknappen på telefonen är som en modern version av Aladdins lampa. Man trycker på knappen och så vips är alla önskningar uppfyllda. Som till exempel en egen strand pyn- tad med facklor och levande ljus, hummer och champagne uppdukat under en stjärnklar himmel. En nybakad chokladkaka klockan två på natten. All smutstvätt tvättad och inslagen i silkespapper, eller varför inte en mysig hemmakväll med en egen kock som tillreder kulinariska rätter i köket. Uttrycket borta bra men hemma bäst är för längesedan glömt. När butlern har bäddat upp sängen, draperat de enorma panoramafönstren, tänt doftljus, ställt fram San Pellegrino på sängbordet samt önskat dig en god natt är det dags att välja vilka toner man vill somna till. Varför inte Aretha Franklin, spår nr 1876 i musikbiblioteket.                  

Utvilad och lycklig vaknar man till doften av nybakat bröd och ljudet av en varsam hand som förbereder frukosten i köket.          

Morgonrock och tofflor hänger en armlängd från sängen och badet är upptappat. Soundtracket från det stora blå ger en föraning om det kommande förmiddagsdyket. För den som inte redan innehar dykcertifikat så ingår givetvis ett sådant (PADI). Bilen som toppar hela fyrtio kilometer i timmen är packad med surfingbräda, en butelj med färskpressad passionsfruktjuice och solskydd. Det är otroligt kul att åka igenom djungeln, men man måste vara lite uppmärksam där skylten varning för jättesköldpadda råder. Jättesköldpaddorna lever fritt på ön korsar ofta de kurviga små vägarna. När man anländer till dykcentet så är allt du behöver inför dagens dyk redan framplockat. Utrustningen är den senaste och storleken passar som om den vore din egen. Revet utanför är en nationalpark och dess invånare är därför inte speciellt skygga. Din privata dykinstruktör tar dig till revets utkant. Där under ytan väntar ett landskap av korallskog, färgglada anemoner likt en blommande sommaräng, stim av rockor som majestätiskt svävar fram, det är nästintill en religiös upplevelse. Vill man föreviga dyket är det bara att be dykinstruktören att ta med UV-kamera och avporträttera dig tillsammans med Nemo. Nästa gudomliga ögonblick väntar dig efter dyket. Att uppleva North Islands spa är nästan som att bli kroppsligt och själsligt renad, så nära gud man kan komma på en liten ö i Indiska oceanen. Spa-byggnaden ligger likt ett tempel på en höjd inbäddad i grönska med fantastisk utsikt över det turkosskimrande havet. För den late går det utmärkt att åka med golfbilen ända fram. Även denna får då en behandling, tvätt och batteriladdning.


På trappan vid ingången står stora ljuslyktor, i en vackert handsmiden balinesisk kruka har man tänt rökelser som doftar Ylang ylang. Inredningen går i turkos, trä och sandsten. De gigantiska fönstrena som vetter mot havet är oftast vidöppna så att havsbrisen långsamt kan smeka bort dagens hetta. Det turkosa havet ändrar färg vid skymning till djupaste blått och stranden blänker som silver i skenet från de sista solstrålarna för dagen. Varje spabesök inleds med en kopp te och fotmassage, först tvättas fötterna rena i ett fotbad med vita lotusblommor. Den holistiska spamenyn är gedigen och inbjudande. Man finner behandlingar med inspiration från många delar av världen, mycket tack vare spa-terapeuternas bakgrund som Thailand, Sydafrika och Bali. Ett spabesök är ett måste på North Island. Efter en behandling känner man sig pånyttfödd, tacksam och otroligt ödmjuk inför denna underbara plats.                  

Ordet stress existerar inte på kreol (det lokala språket på Seychellerna). Detta är en underbar insikt att ta med sig hem. Hur otroligt North island är i verkligheten går helt enkelt inte att beskriva med ord, men en sak är dock säker. Det kommer garanterat att för all framtid förändra ditt sätt att se på hotell och resort.New IPTC


New IPTC