PERSONLIGT MED KATY PERRY

Varje gång jag träffar Katy Perry, (född Katheryn Elizabeth Hudson) slås jag av hur liten och skör hon verkar. Hennes ögon är stora och känslosamma. Hon ger intrycket av att vara ledsen, även om hon är ett riktigt kraftpaket och skicklig på att marknadsföra tragedi och drama i form av platina-färgade försäljningsrekord.

Av: Martin Sompter / The Interview People

Hennes Twitter-konto har i runda svängar 70 miljoner följare, en Katy Perry-nation mestadels bestående av tonårsflickor knappt halvvägs mot hennes 31 år. Ändå kämpar dessa unga tjejer med precis de frågor Katy tar upp i sina texter, självkänsla och bekräftelse. De växer i takt med Katys växande självförtroende.GettyImages-170754043

Vad du än gör, gör inte misstaget att tro på bilden av en vilsen  liten flicka. Hon är en rebell och har vetat vart hon är på väg ett ganska bra tag. Katys föräldrar var predikanter i den Amerikanska ”born- again Christian evangelical” och hennes ungdomsår var ett dygnet runt Jesus-läger där till och med Smurfarna ansågs vara ett för vågat tv-program. Hennes tidiga musikår präglades av Gospel och kristen rock. Vem hade kunnat ana att Katy skulle bli en av sin tids mest säljande artister? Två artister har haft fem låtar från samma album på Billbords topplista: Michael Jackson med Thriller och Katy Perry med Teenage Dream. Hennes fans finns över hela världen och Katy är noga med att behålla närheten till dem oavsett om de är i Japan, USA eller Sverige.

När vi slår oss ner kommer jag på mig själv med att återigen tänka på hur skör hon verkar. Lika skör som hon är stark och tuff. Trots ett flertal förhållanden i rampljuset, har hon aldrig låtit sig definieras av dem. Inte ens det tragikomiska (och kortvariga) äktenskapet med Russell Brand som fick henne att svaja ett tag, har fått henne att lämna sin raka bana- framåt, uppåt.

Kate och Russel träffades 2009 och gifte sig arton månader senare. Ett indiskt sagobröllop, komplett med elefanter och en papegoja som spådde dem båda. Papegojan spådde henne enorma framgångar. Papegojan hade som synes rätt. Den spådde hennes också ett långt och lyckligt äktenskap. Nu blev det inte med Russel, men ändå… Skilsmässan visade sig bli en utdragen och smutsig historia. Den skedde under inspelningen av dokumentären Part of Me, och filmkamerorna fångade tårar och besvikelse. Hon verkade knäckt, men bevisade återigen sin styrka när teamet filmar henne snyftande backstage för att sedan samla sig, torka tårarna och gå ut på scenen i Rio där tiotusentals fans ville se henne Kiss a Girl och spraka som ett Firework.

Idag är Katy lyckligare än någonsin. Vi har alla sett henne spendera allt mer tid med Orlando Bloom och det har till och med ryktats om äktenskapsplaner…

När jag träffar henne idag är hon osminkad och klädd i träningsbyxor och en bedövande utstrålning. Naturligtvis är hon vackrare än någonsin.

Katy, är det svårt att ha en relation med en man som är lika framgångsrik som du du?

Så är det nog. Jag har alltid velat ha allt, framgång och en lyckad relation. Men en modern kvinna behöver verkligen allt stöd hon kan få när det kommer till att få allt att gå ihop. Karriär, relationer, allt behöver finnas, men man måste jobba på det. Sen är det viktigt att komma ihåg att det är inte två halvor som bildar en helhet, det är två helheter som bildar en helhet.

GettyImages-532988308Sliter ditt turnerande på livet i övrigt?

Turnéerna är mycket viktiga för mig. Det något jag är skyldig min fans. Jag är medveten om att jag får leva det liv jag lever enbart på grund av dem. Jag har alltid varit ambitiös och kämpat för det här sedan jag var nio år gammal. Det är inget jag är villig att kompromissa med. Jag har alltid behållit fokus och prioriterat mitt arbete. Om jag ska fortsätta vara den jag var född till att vara måste jag fortsätta på samma spår. Den som inte accepterar det, eller vill få mig att bli någon jag inte är har ingen plats i mitt liv. Det betyder inte att jag alltid kommer att vara på turné, men det betyder att att det är en stor del av mitt liv.

Känner du något ansvar gentemot dina fans?

Jag vill bara att folk ska trivas med att vara sig själva och att de inte behöver känna att de behöver någon typ av accessoar för att vara den de är. Det är därför jag överhuvudtaget tillät de mindre smickrande delarna av filmen Part of Me vara med. Det är viktigt att alla får se att jag inte är mer än en tjej med drömmar. Varken mer eller mindre. Visst, jag har jobbat hårt för att nå hit. Jag vill visa att man inte behöver födas in i den här världen för att lyckas. Man behöver inte vissa materiella tillgångar för att visa man är. Jag är rädd att folk har en bild av att jag är perfekt. Hela tiden. Så är inte fallet.

GettyImages-170754038Du är känd för din enorma scennärvaro och stil. Har du allt vetat att du skulle bli framgångsrik?

Japp. Jag har alltid vetat det. Det handlar om ostoppbar ambition helt enkelt. Det här är vad jag gör. Ingen och ingenting kan stoppa mig. Jag har alltid varit likadan. Min kreativitet stoppas inte av motgångar. All besvikelse, sorg eller problem stöps om och hamnar i mina sånger.

Är du fortfarande religiös?

Jag har inte vänt mig emot allt jag växte upp med. Min moralkompass är intakt. Jag fattar mina beslut baserat på integritet och respekt. Innan frågade alltid journalister hur jag kunde gå från att sjunga Gospel till I Kissed a Girl. Men jag har alltid varit en öppen person. Till och med när jag växte upp i en starkt troende miljö ställde jag frågor. Jag har aldrig varit trångsynt på något sätt. Då var mitt landskap lite svart och vitt, sen hittade jag färglådan!

Du har haft en del problem i dina relationer, tänker du något alls på att bli mamma?

Jag känner att jag fortfarande håller på att växa upp. När jag blir mamma så vill vara just mamma och fokusera på det.

När du var gift med to Russell Brand, påverkades ditt liv mycket av att han är nykter alkoholist och narkoman? Jag menar, du är och har varit känd som lite av en partyprinsessa…

Nej, jag kan inte påstå att det påverkades av att han hade problem tidigare. Jag gillar att gå ut och fira saker, ta en cocktail eller två eller tre, men bara när det passar sig. Om jag är ute på turné har jag ett ansvar till mina fans som har köpt biljett och sett fram emot en fantastiskt show. Människor söker ofta svar och försöker hitta orsaker, men min filosofi handlar om att att bara se framåt, inte bakåt.

Har du talat med Brand överhuvudtaget sedan skilsmässan?

Han har inte talat med mig sen han smsade mig och sa att han ansökt om skilsmässa. Jag vill inte prata om honom.

Du verkar vara i en synnerligen stark fas i ditt liv, är du starkare än någonsin?

Jag är den typen av människa som gillar att leva livet utan rädsla. Jag hoppade bungee jump i New Zealand och jag åker alltid till vattenland och sånt när jag är på turné. Jag har en liten orädd, oövervinnerlig del av mig som hela tiden behöver matas. Rädsla tystar dina inre röster. Dina kreativa röster. Jag tycker inte om tanken på att leva i rädsla eftersom rädsla används världen över som en form av kontroll och jag vill inte bli sammankopplad med en så negativ sak.

Du har ju blivit rätt bränd tidigare, vågar du älska lika hämningslöst och utan rädsla?

Ja, absolut! Jag är bara exalterad över min egen utveckling och vad jag har lärt mig på vägen. Jag gillar att gå framåt hela tiden, som artist är jag glad över att kunna förvåna folk, och samma sak gäller mitt privatliv.

Har du kvar katten du och Russel döpte till Krusty eftersom det var en kombination av era namn?

Jag har kvar katten. Den heter Monkey nu!