PERSONLIGT MED CHARLIZE

Charlize Theron är en av Hollywoods mest frispråkiga och orädda kvinnor. Den resliga (178 cm) sydafrikanska skådespelerskan handhar livet djärvt och kaxigt. Hennes ljuva skönhet till trots, har hon mer än en gång bevisat sig tuffare och och modigare än den mest råbarkade karlakarl och hon tenderar att bräcka dem även när det kommer till svordomar.

Av: Richard Aldhous
Foto
: Alex Bailey, Universal Studios, Warner Bros, Getty Images

Hennes kritikerrosade rollprestation som Furiosa i  den prisade storfilmen Mad Max: Fury Road bevisade än en gång att vilken roll hon än tar sig an, så äger hon vita duken.

Hennes nya film The Huntsman: Winter’s War, är den hett efterlängtade uppföljaren till Snow White and the Huntsman från 2012 där hon spelar mot Kristen Stewart och Chris Hemsworth.  Den här gången får vi möta Charlize i rollen som den kraftfulla Drottning Ravenna tillsammans med de nya kollegorna  Emily Blunt som spelar Drottningens syster Freya och Jessica Chastain som medkrigaren Sara. Än en gång får vi möta Hemsworth i titelrollen som Eric the Hunstman. Historien tar oss med in i Drottning Ravennas familjehistoria och visar även hur Eric blev en sådan fantastisk jägare.

När Freya upptäcker att hennes syster Ravenna dödats av Snövit, samlar hon sina trupperna och gör sig redo att återta Ravennas magiska spegel som har kraften att återuppväcka Ravenna. Nu har landet inte mindre än två elaka drottningar att besegra, vilket får jägarna, krigarna och deras respektive allierade att kriga mot drottningarna för att rädda landet.

– Egentligen är det en typ av ”före och efter-historia”, berättar Charlize.
– Jag älskar verkligen den här karaktären. Jag älskar att skapa och lära känna henne och jag har nog aldrig upplevt en starkare känsla för en karaktär tidigare.

Theron, som fyllde 40 i augusti förra året, firade sin födelsedag med att adoptera August, lillasyster till sin adoptivson Jackson, tre år. Strax innan separerade Charlize med pojkvännen sedan 18 månader Sean Penn.GettyImages-462526458

Theron, som själv är ensambarn, växte upp på en gård i Sydafrika med sin franska far som hon beskriver som en våldsam alkoholist. 1991 sköt Gerda, Charlize tyska mamma ihjäl pappan i självförsvar. Han var kraftigt berusad och hotade att döda inte bara sin hustru Gerda, utan även den då femtonåriga dottern. Charlize lämnade sitt hemland Sydafrika som sjuttonåring för att arbeta som fotomodell i Paris och Milano innan hon som artonåring flyttade till New York för att gå balettskola. Efter en knäskada uppmuntrade hennes mamma henne att istället pröva lyckan som skådespelare.

Hon gjorde sig snabbt ett namn i filmer som 2 Days in the Valley (Två dagar i L.A), Woody Allens Celebrity (Kändisliv), och ett flertal storfilmer, bland andra The Astronaut’s Wife, Devil’s Advocate (Djävulens advokat) och The Italian Job.  Hon fortsatte sin framgångsrika karriär med att vinna en Oscar för sitt starka porträtt av seriemördaren Aileen Wuornos I filmen Monster. Efter detta har vi sett henne i bland annat  The Burning Plain, Young Adult och Prometheus. Det blev nyligen klart att hon kommer vara med i Netflix tv-serie Mindhunter och arbetar för närvarande med att spela in The Coldest City tillsammans med kollegan James McAvoy i Berlin.

 

Charlize, hur lever livet? Du är tvåbarnsmamma och samtidigt verkar din karriär vara hur spännande och händelserik som helst.

Ja, jag är verkligen välsignad. Jag har ett spännande yrke och jag känner att jag får utlopp för min kreativitet i och med de spännande karaktärerna jag får spela.

charlize-theron-snow-white-huntsman
Drottning Ravenna i Snow White and the Huntsman från 2012

Hur känns det att ha fyllt fyrtio?

 Jag tänker inte på det ärligt talat. Jag är så mycket lyckligare nu än jag var i tjugoårsåldern. När det kommer till mitt jobb, så får jag betydligt fler spännande roller och utmaningar nu än tidigare. Jag tror att Hollywood äntligen vaknat upp och inser att skådespelerskor inte dör efter fyrtio. Med det sagt, så måste vi ändå fortsätta på samma spår. Vi måste jobba hårdare på att hitta bra historier och fler intressanta roller för kvinnor som visar på våra styrkor och vår plats i samhället.

 

Du ska återigen spela rollen som den elaka drottningen Ravenna. Vad tycker du om henne och sagovärlden hon lever i?

Jag är så glad att jag får vara med om de här fantastiska filmerna som har utökat och omtolkat den ikoniska berättelsen om Snövit. Jag var galen i idén redan från början, att arbeta med en historia alla har sin bestämda bild av och tolka den med nya ögon.

 

Hur närmar du dig hennes elaka sida? 

Hon har en elak sida, visst, men hon är så mycket mer än bara det. Jag gillar verkligen att spela Ravenna och att vara en del av den här fantastiska fantasivärlden får mig att känna mig som en tonåring igen. Den är väldigt lätt att leva sig in i och det är härligt att få utforska sin egen fantasivärld.

Att spela den här typen av karaktär tillåter en att säga och göra saker man i normala falla aldrig skulle komma på tanken att säga eller göra. Det kanske är det som är så lockande med att spela en ond karaktär.

screen 2016-06-07 kl. 11.23.18
Charlize som Furiosa i den prisade storfilmen Mad Max: Fury Road

Gillade du sagor som barn?

Nej, jag var mer intresserad av Afrikansk folklore som jag växte upp med. Fast jag kommer ihåg att jag ville var en sjöjungfru när jag var liten. Min mamma hittade mig i en liten damm i närheten av vårt hus där jag ålade omkring. Hon frågade varför jag låg i vattnet och simmade så konstigt. Jag svarade att det var för att jag var en sjöjungfru.

 

Tror du att småflickor riskerar att få en skev bild av verkligen om de växer upp med sagor och förväntar sig att de ska bli räddade av en prins på en vit springare?

Nej, inte alls. Jag tror det är viktigt för barn att växa upp med sagor i sitt liv. Och ibland gillar vi att känna oss som sagoprinsessor och ha långa klänningar och höga klackar, men det betyder naturligtvis inte att vi är korkade och naiva eller att vi inte kan ha framstående positioner i samhället.

 

Det verkar som att du har lätt för att spela mörka och farliga roller?

Jag gick igenom något traumatiskt när jag var yngre. Det påverkar naturligtvis mig och har kanske gett mig en svärta som jag lättare kommer åt än de som inte har gått igenom samma sak. Det har format mig så att jag kan förstå mörker och tragedi… men jag låter aldrig mitt jobb dra in mig i min karaktärs problem. Jag kan sugas in i och jobba in mig i en karaktärs psykologiska status och sedan glida tillbaka in i mitt riktiga liv rätt lätt. Jag är en ganska lycklig människa vilket förmodligen gör att jag har lättare att hitta mitt normala jag igen. Jag skulle också avsky tanken på att gå in i en negativ känsla och låta den färga resten av mitt liv med vänner, kollegor och allt annat som jag älskar med mitt arbete och med mitt liv.

 

Vad tror du det är som har gjort dig till en så viljestark och självständig kvinna? 

Det mesta kommer definitivt från min mamma. Hon är den starkaste kvinna jag någonsin träffat och hon har alltid varit min guide i livet och lärt mig att aldrig gräva ner mig i saker eller gräma mig över misstag eller om något gått fel. Man måste bara gå vidare med livet. Det är det enda sättet jag kan leva och det känns vettigt för mig. Man måste vara villig att ta risker för att undvika att bli någon som ångrar att inte ha gjort det mesta möjliga av de möjligheter man får i livet.

 

Tror du att din uppväxt på en gård i Sydafrikanska bushen har gjort dig till en starkare och tuffare person?

Det har påverkat mig till stor del, ja. När man växer upp på en gård lär man sig rida och annat roligt, men självklart måste man också ta en hel del obekväma, men nödvändiga uppgifter istället för att slå sig ner framför tv:n så fort man kommer hem från skolan. Man lär sig en hel del av att växa upp på en gård. Särskilt en gård i Afrika.

 

Du är FNs fredsambassadör och även grundare av organisationen “Charlize Theron Africa Outreach Project” (CTAOP) som arbetar i kampen mot AIDS. Vad betyder de här uppgifterna för dig?

Eftersom jag växte upp i Sydafrika och fortfarande ser det som mitt hem är det oerhört viktigt för mig. Folk blir chockerade när de får höra att Sydafrika för närvarande har det högsta antalet Hiv-positiva människorna i världen. Vi är 1% av världens totala befolkningsmängd, men vi står för 18% av världens Hiv-positiva befolkning. Jag startade CTAOP eftersom jag ville använda mig av möjligheten jag har att få till en förändring. Det går att förebygga HIV till 100%. Ibland känns det som om människor glömmer bort det och jag hoppas att CTAOP kan vara en kugge i maskineriet i kampen mot AIDS och en röst som påminner om att slaget inte är över, vi kan fortfarande vinna det här tillsammans.

2460_D043_00310R_CROP
Emely Blunt och Charlize i den hett efterlängtade The Huntsman: Winter’s War,

Har din världssyn påverkats sedan du blev mamma?

Det finns ingenting som får en att grabba tag i livet som att bli förälder. Det är så viktigt att barn och unga inser sitt eget och sitt livs värde eftersom deras beslut inte bara formar deras framtid, utan även vår, kollektiva, framtida värld. Vi måste alla hjälpas åt att ge dem de verktyg och det stöd de behöver för att kunna leva hälsosamma och produktiva liv. Vi glömmer lätt bort hur svårt det är att vara ung. Att bli mamma har fått mig att engagera mig mer och motiverat mig att investera i våra ungdomars framtid.

 

Du beskrivs ofta som en kvinna med bra självförtroende och självkänsla. Tror du att män tycker det är skrämmande?

Vissa tycker att det är skrämmande. Jag har träffat alla typer av män i mitt liv. Det jag har märkt är att de flesta mäns reaktion på mig snarare är en spegling av deras egna brister och nojor och har absolut inget med mig att göra. Det säger bara något om dem själva, inget alls om mig.

Jag har aldrig förminskat mig själv eller försökt verka mindre bestämd för att hjälpa en man att känna sig mer framgångsrik eller säkrare. Jag har alltid haft stora drömmar och velat göra något stort av mitt liv. Att låtsas som något annat hade gjort mig olycklig. Jag har alltid velat ha en man som förstår mina drömmar och mål och som uppskattar den delen av mig som person och som är trygg nog i sig själv för att inte känna sig hotad av det.

2460_TP2_00065RV2