PERSONLIGT MED ELTON

Sir Elton John (Photo by Andrew Edelman/Contour by Getty Images)

AV CLEMMIE MOODIE
FOTO GETTY IMAGES

Elton John och maken David Furnish berättar om hur de förändrat sin livsstil sedan de blev småbarnsföräldrar, vad de ska göra med sin stora förmögenhet och vem av dem som tycker om att handla på stormarknader.

Länge var Elton John känd som en minst sagt extravagant man. Den 68-årige mannens påkostade köpvanor har omvandlats till kärlek till sina två söner. Men han säger att han inte kommer att lämna hela sin beräknade förmögenhet på 200 miljoner dollar till dem.

Stjärnan och hans make David Furnish insisterar på att pojkarna, Zachary och Elias, måste stå på egna ben.

Sir Elton säger – Att ha barn ändrade om allt i mitt liv. Jag har lärt mig att de enklaste sakerna i livet – som att ha en minut med dem – är värda mer än någon målning, något fotografi, något hus eller någon skiv-hit.

LOS ANGELES, CA - FEBRUARY 22:  (L-R) David Furnish, Elijah Furnish-John, Zachary Furnish-John, and Sir Elton John attend the 23rd Annual Elton John AIDS Foundation Academy Awards Viewing Party on February 22, 2015 in Los Angeles, California.
(Photo by Michael Kovac/Getty Images for EJAF)

– Innan vi hade barnen hade vi bara våra liv, och spenderade pengar eftersom vi inte har något annat att fokusera på. Vi har verkligen tonas ner saker eftersom vi har tillräckligt med grejer. Det finns inget annat vi behöver.

Sir Elton har sålt mer än 300 miljoner skivor världen över under en karriär som spänner över fem decennier. Med berömmelse har husen, yachter, konstverk, designer-garderober och smycken följt.

Men paret är beslutsamma i sin önskan att uppfostra sina barn till att bli så jordnära som möjligt. Sir Elton fortsätter – Det är klart  att jag vill att mina pojkar ska ha bra ekonomi. Men det är fruktansvärt att ge barnen en silversked. Det förstör deras liv.

Pojkarna lever de mest otroliga liv, de är inte normala barn, och jag tänker inte låtsas att de är det. Men du måste ha ett visst sken av normalitet, lite respekt för pengar, lite respekt för arbete.

Paret utarbetar för närvarande sina testamenten och David citerar miljardären Warren Buffett, som lämnar halva sin förmögenhet till välgörenhet och betydligt mindre till sina barn, David säger: – Vi arbetar fortfarande på detaljerna i testamentet och det handlar om att hitta balansen. Warren Buffett, den tredje rikaste mannen i Amerika, har en riktigt cool modell i att han lämnar sina barn tillräckligt med pengar så att de har ett hus, en bil och alla sina grundläggande behov täckta så det aldrig behöver oroa sig. Men det är inte så att de kan köpa Picassos eller privata jetplan. Vill de har något utöver det grundläggande, måste de gå ut och tjäna ihop till det själva.

De största glädjeämnen, allt Elton och jag har skapat, har kommit från hårt arbete och det är där din självkänsla kommer ifrån.

Paret håller också med kommentarerna som Sting gjorde 2014, då han sa att hans barn inte kommer att ärva hans förmögenhet. Musikern liknade sin förmögenhet vid att ha en kvarnsten runt halsen. Elton: – Jag tycker att Sting hade rätt i det han sa. Jag kommer från en mycket arbetarfamilj. Allt jag tjänade ihop gjorde jag genom hårt arbete och det är det sätt som barnen också måste göra det. De måste göra sysslor i huset – ta sina tallrikar till disken, städa sina rum och hjälpa till i trädgården, och varje gång de gjort något får de en liten stjärna som de kan sätta på en karta som de gjort. De förstår att de behöver göra dessa saker, och de njuter faktiskt av det.

Den helt nya pragmatiska Elton är långt ifrån den man som en gång spenderade 290 000 pund på blommor. Men efter att han  stadgat sig med David, 53, och födelsen av Zachary, fem, och Elias, två (båda från samma surrogat- och äggdonator) har extravagansen försvunnit och livet kretsar kring den “glada” familjen.

Elton påstår att hans största extravagans numera är en 12 punds Hawaiian från deras lokala Pizza Express i Windsor.

– Åh, och kanske några blommor när jag är i England… och lite kläder.

SYDNEY, AUSTRALIA - DECEMBER 19:  Elton John performs at Qantas Credit Union Arena on December 19, 2015 in Sydney, Australia.  (Photo by Mark Metcalfe/Getty Images)
(Photo by Mark Metcalfe/Getty Images)

Han arbetar dock fortfarande som en demon. Efter att Elton överlämnat den dagliga skötseln av skivbolaget till David så har verksamheten renodlats. Men Elton saktar inte ner snart. Hans senaste album gick första veckan upp på Englands-listans tredje plats. Och hans senaste spelning som var på berömda Sunset Strip invaderades av fans.

David Bowie dog av cancer tidigare i år. Liksom Alan Rickman.

Gör det Elton medveten om hans egen dödlighet?

– Du vet aldrig när du går hädan, säger han med ett snett leende. Vi får vår fysiska status testad två gånger om året i USA, och lustig nog hade vi våra blodvärden testade den här veckan. Och jag är i toppkondition. Jag hade de bästa resultaten jag någonsin har haft, så jag är mycket glad över det.

De gör stora framsteg mot Alzheimers, cancer och diabetes nu och det är värt att gå och kolla sig även om britterna inte gör det, vi britter tycker inte om att gå till doktorn.

Elton lämnar “tråkiga” gym-grejer till super-vältränade David. Elton spelar tennis tre gånger i veckan och det gör honom frisk och sund. En heltidsanställd tränare följer med honom när han är på turné.

NEW YORK, NY - OCTOBER 28:  Founder Sir Elton John speaks onstage at the Elton John AIDS Foundation's 13th Annual An Enduring Vision Benefit at Cipriani Wall Street on October 28, 2014 in New York City.  (Photo by Jamie McCarthy/WireImage)
(Photo by Jamie McCarthy/WireImage)

Vi pratar backstage över ett glas mineralvatten i ett provisorisk omklädningsrum, Elton är klädd från topp till tå i en svart och guld-lamé Adidas-träningsoverall. Vi diskuterar kortfattat Elton John AIDS Foundation som han inrättade för 24 år sedan, något som han brinner för, Utöver sitt årliga EJAF Oscars-party – i år deltog stjärnor som Mariah Carey, Charlie Sheen och Caitlyn Jenner – har hans välgörenhets-organisation samlat in mer än 300 miljoner pund i kampen mot aids.

Det har hjälpt mer än 150 miljoner människor, varav 900 000 HIV-positiva kvinnor i Afrika.

Med så många kändiskompisar, och med dessa glasögon och så då håret, det är inte alltid lätt att vara Elton John. Ändå vägrar sångaren att låta berömmelsen definiera honom. Eller, som han uttrycker det. – Jag är inte en eremit.

Men, frågar jag, det är inte som att han springer ner regelbundet ner till sin lokala Waitrose för lite mjölk, eller hur?

– Jag är mer av en Sainsburys-man, säger han blixtsnabbt.

Jag går till den stora butiken på Cromwell Road i London. Jag älskar en brittisk stormarknad.

Elton lever verkligen livet på ett mindre extravagant sätt…

Sir Elton Hercules John föddes som Reginald Dwight den 25 mars 1947 i nordvästra London. Han har sålt 250 miljoner album världen över, liksom drygt 100 miljoner singlar, vilket gör honom till en av de mest framgångsrika artisterna genom alla tider. Han började spela piano 1952 då hans farmor satte honom vid ett piano för första gången. 1958 fick han ett stipendium till Royal Academy of Music, där han studerade fram till 1964 då karriären tog över intresset. Han började spela professionellt på Northwood Hills Hotel där han erhöll ett pund plus dricks per kväll. På 60-talet ingick han i gruppen Bluesology.

1967 träffade han textförfattaren Bernard Taupin för första gången. Det nya låtskrivarteamet inledde sitt än i dag framgångsrika samarbete. 1968 tog Reginald artistnamnet Elton John, sammansatt av två av Bluesology-medlemmarnas förnamn. 1972 gjorde han sitt artistnamn även till personnamn.

LOS ANGELES, CA - OCTOBER 04:  Sir Elton John performs at Staples Center on October 4, 2014 in Los Angeles, California.  (Photo by Chelsea Lauren/WireImage)
 (Photo by Chelsea Lauren/WireImage)Skivdebuten kom 1969 med Empty Sky.

Två år senare fick Elton sin första hit med Your Song från sitt andra album.

Under 1970-talet blev Elton en av världens mest framgångsrika artister med hits som Rocket Man, Crocodile Rock, Goodbye Yellow Brick Road och Don´t Go Breaking My Heart. 1975 fick Elton en stjärna på Walk of Fame i Hollywood. 1977 började Elton missbruka droger (han blev fri från det 1991). Bland hans största hits på 1980-talet var I Guess That’s Why They Call It the Blues, I’m Still Standing, Sad Songs, Nikita, och Sacrifice.

Under 1990-talet gjorde han filmmusik till Lejonkungen (Circle of Life, Can You Feel The Love Tonight?), Aida, The Muse och Mona Lisas Leende. Candle In The Wind, spelades ursprungligen in 1973 som en hyllning till Marilyn Monroe. Den skrevs 1997 om av Taupin till en ny text inför Prinsessan Dianas begravning, nu med undertiteln England´s Rose. Singeln såldes i 33 miljoner exemplar. 1994 erhöll Elton en Oscar för bästa sång, Can You Feel The Love Tonight?

1976 gick Elton ut och berättade att han var bisexuell. 1984 gifte han sig med Renate Blauel, äktenskapet varade i fyra år. Sedan 1993 har han levt i ett förhållande med David Furnish, vilken han ingick äktenskap med 2005. 2010 fick de tillsammans sonen Zachary Jackson Levon och 2013 föddes deras andra son Elijah Joseph Daniel.

Elton blev 1975 gudfar till John Lennons son Sean Lennon. Samma år fick han en stjärna på Hollywood Walk of Fame.

12th September 1974:  English pop star Elton John relaxes on a sofa and listens to some music.  (Photo by D. Morrison/Express/Getty Images)
(Photo by D. Morrison/Express/Getty Images)

Han körade och spelade piano på John Lennons Whatever Gets You Through The Night. John Lennon gästade en Elton John-konsert i Madison Square Garden där de framförde låten som blivit listetta. Detta var John Lennons sista ”live-framträdande”. 1976 blev Elton vald till årets sämst klädda man i USA. Michael Jackson dedikerade låten Blood on the Dance Floor till Elton eftersom denne hjälpte Jackson igenom missbruk av smärtstillande tabletter. Elton tolkade dock låten som en låt om AIDS och könssjukdomar. 2002 blev Elton gudfar till Beckhams son Romeo. Han berättade 2010 att han ägde 250 000 par glasögon. Men att han inte hade någon dator, mobiltelefon eller iPod. ”Om folk vill ha tag på mig så kan de få det ändå. Internet intresserar mig inte förutom att jag kan få tag på sportresultat.” 1998 adlades Elton och blev Sir Elton.