PERSONLIGT MED HUGH GRANT

AV GEMMA DUNN/PRESS ASSOCIATION/ THE INTERVIEW PEOPLE

Han har varit utom synhåll ett tag, men för Lifestyle berättar den tidigare romcom-kungen Hugh Grant, bland mycket annat, att han inte kunde tacka nej till att spela mot Meryl Streep i den nya filmen Florence Foster Jenkins.

HUR VAR DET ATT SPELA MOT MERYL STREEP?
– Jag har arbetat med några stora stjärnor, men som du vet, Meryl är en mycket stor stjärna och en högt ansedd skådespelerska. Kanske den största skådespelerskan någonsin, så det var ganska skrämmande.

Det är tidigt på morgonen när vi träffas för vår intervju, och Grant är enligt egen uppgift “bakfull”, efter premiärfirandet av filmen kvällen innan. Klädd i jeans och en blå bomullsskjorta är hans accent omedelbart bekant. Ofta känd som en “anti-stjärna”, 55-åringen är känd för sin komiska timing, ironi och olika ansiktsuttryck. Men det skådespelarens personliga liv som ofta kom att hamna under granskning och överskuggade hans arbete på vita duken, något som så småningom resulterade i att han tog en time out från sin karriär.

Grant vittnade i Leveson-utredningen, hävdade att Mail on Sunday lyssnat av hans röstmeddelanden. Han har sedan dess suttit i styrelsen för Hacked Off, en organisation som har kämpat för en fri och ansvarsfull press.

Men han hade inte insett att det skulle bli “ett heltidsarbete”.

– Jag menade inte att ”kampanj-delen” av mitt liv skulle pågå i mer än ett par veckor, men så här långt har det pågått i nästan fem å Men sedan kom Florence Foster Jenkins och det var ett sådan kvalitetsprojekt att jag inte kunde säga nej. Det är inte ofta som jag erbjuds manus i regi av Stephen Frears med Meryl Streep som stjärnan.

Filmen utspelar sig i 1940-talets New York och berättar den sanna historien om den legendariska New York-arvtagerskan och societetsdamen Florence Foster Jenkins (spelad av Streep) som hade en dröm om att  bli en stor sångerska. Rösten som hon hörde i huvudet var vacker, men alla andra, tyckte att den var hemsk.

Florence Foster Jenkins.
Florence Foster Jenkins.

Hennes make och manager, St Clair Bayfield (Grant), en aristokratisk engelsk skådespelare, var fast besluten att skydda sin älskade Florence från sanningen. Men när hon bestämde sig för att ge en offentlig konsert på Carnegie Hall, visste St Clair att an stod inför sin största utmaning hittills.

– Jag var verkligen fascinerad av Bayfield. Jag gillade ganska mycket att ”vara” honom, vilket inte alltid är fallet med de karaktärer som jag har spelat.

Bortsett från att ha sänts en kassett med hennes sång på åttiotalet, erkänner han att inte var överförtjust i Jenkins berättelse innan han accepterade rollen.

Han vände sig till Google för research innan filmningen och fann en dokumentär om henne.

– Det är ganska fascinerande att få djupare och djupare insikt, forska om en verklig karaktär men det finns en risk… När du inser att manuset inte är identiskt med den verkliga människan. Då måste man välja, eller i själva verket göra en tredje version, din egen.GettyImages-94459628

När det gäller att arbeta med trefaldiga Oscar-vinnaren Streep, säger Grant:

– Det var som att se Leonardo da Vinci skissa.

Det finns absolut ingenting som hon inte kan göra, och det som slog mig mest var att varje enskild tagning gjorde hon helt annorlunda än de tidigare.

Jag var lite rädd för regissören Stephen Frears. Han har ett rykte om sig att göra stora prisvinnande filmer, som inte är något som jag hållit på med tidigare. Jag var tvungen att verkligen agera i denna film.

Grant tyckte om att manuset hade en blandning av humor och känslor.

– Jag tyckte att det var roligt och samtidigt gripande. Det är alltid en kraftfull kombination om filmer kan innehålla båda delarna. Jag tror alltid att de roliga partierna i filmer blir bättre om de ställs mot sorgliga delar – mörka toner – och de mörka tonerna passar med komedi. Det är den perfekta combon, och det är inte en svår kombination heller. På sätt och vis är det lä

Grant har länge hävdat att hans filmstjärnestatus varit en ”fas i livet” och insisterat på att han blev skådespelare av misstag. Och han tar gärna ett steg tillbaka när det gäller den perplexa kändisvärlden. Grant som har två barn med restaurangen-värdinnan Tinglan Hong, och två barn med den svenska TV-producenten Anna Elisabet Eberstein, som han för närvarande har ett förhållande med – undviker målmedvetet rubrikerna.

Men röda mattan-erfarenheten för Florence Foster Jenkins, har den gjort att han vill satsa på filmkarriären igen?

– Kanske. Det är uppfriskande att göra något annorlunda och härligt att ta en paus från ”politiken” ett tag.

 

Hugh Grant, som är född 1860 och uppväxt i London-stadsdelen Hammersmith, har en äldre bror som arbetar som bankir, hans pappa var chef för ett mattföretag och hans mamma lärarinna. Grant erhöll 1979 ett stipendium till prestigefyllda Oxford university.

Långt ifrån sin medelklassbakgrund anslöt sig Grant till exklusiva Piers Gaveston Society vid Oxford – en grupp med ett rykte om sig om utsvävningar och dekadens. Han utmärkte sig akademiskt och blev involverad i student-teater. 1982, samtidigt som han fortfarande studerade, gjorde Grant sin filmdebut i Privileged, en film om Oxford-studenter. Han namngavs i eftertexterna under namnet ”Hughie” – hans barndoms smeknamn. Grants agerande i filmen gjorde att talangscouter fick upp ögonen för honom, Grant övertygades om att ge upp sin planerade doktorsexamen i konsthistoria. Efter några små tv-roller fick Grant fick stor uppmärksamhet för sin roll i Merchant Ivorys film Maurice 1987. Därefter följde en skildring av Chopin i Impromptu (1991) och som en ung, engelsk kryssningspassagerare i Bitter Moon (1992), regisserad av Roman Polanski.

Grant var upptagen med att agera i olika filmer under tidigt 90-tal, men hans stora genombrott kom 1994 när han spelade den stammande Charles i Richard Curtis film Fyra bröllop och en begravning. I filmen spelar Grant Andy McDowells föremål för kärlek. Rollen gav honom en Golden Globe. På London-premiären av Fyra bröllop syntes Grant på scenen tillsammans med sin dåvarande partner, den engelska skådespelerskan och modellen Elizabeth Hurley, som stal showen med en uppseendeväckande klänning från Versace.

Paret hade träffats för första gången under en filminspelning. Trots Fyra bröllop -succén spelade sedan Grant i en rad filmer, vissa som producerades av Grants och Hurleys produktionsbolag Simian Films (filmbolaget heter så eftersom Hurley tyckte att Grant liknade en apa), som inte rönte någon större uppmärksamhet. Grant och Hurleys förhållande varade mellan 1986 och 200

1995 greps Grant 1995 i Los Angeles på Hollywood Sunset Boulevard för ”oanständigt beteende” med den prostituerade Divine Brown. Grants anseende världen över fick sig en rejäl törn men han lyckades vinna tillbaka allmänhetens förtroende genom att be om offentlig ursäkt. Grant dömdes till 1180 dollar i böter och skyddstillsyn i två år. 1999 rosades Grant för sin roll mot Julia Roberts i ännu en Richard Curtis-film, Notting Hill. Här spelar Grant en beundrare till Julia Roberts filmstjärnekaraktär.  Samma år spelade Grant i Mickey Blue Eyes, berättelsen om en engelsk auktionsförrättare som friar till en maffiaboss dotter. I Bridget Jones Dagbok (2001) spelar Grant en kille ”som din mamma alltid sagt att du ska undvika”. Grant har sagt att han känner mest samhörighet med karaktären Will i Om en pojke, baserad på Nick Hornbys bok om en man som tvingas växa upp efter att ha blivit vän med ett barn.

I Love Actually (2003) gör Grant en gedigen insats med sin kvicka skildring av en premiärminister vars personliga osäkerhet blir sammanflätad med sitt lands internationella frågor. 2007 greps Grant efter att en paparazzi-fotograf hävdade att Grant kastat en förpackning bönor i tomatsås på honom när han försökte ta bilder på Grants före detta flickvän Elizabeth Hurley. Grant släpptes senare av polisen mot borgen och åtalades inte för händelsen.

Några år senare blev det rubriker när Hugh Grant påstod att han, liksom många andra celebriteter, blivit telefonavlyssnad av en engelsk dagstidning.

Grants komiska ikoner inkluderar Monty Python och Fawlty Towers, Gene Wilder och Mel Brooks filmer.

Tillsammans med bland andra Daniel Craig auktionerade han ut kyssar vid ett filmevent 2008. De 38 000 pund som samlades in gick till en film- och tv-skola. I sin barndom fick han ofta åka till sjukhuset efter att ha druckit blekmedel och stoppat upp äppelskal i näsan. Han var en av de första som fick sitt namn på Avenue of the Stars in Londons Covent Garden 2005. Var påtänkt för rollen som Gilderoy Lockhart i Harry Potter och Kammarhemligheterna )2002) men tvingades tacka nej på grund av tidsbrist. Fick smeknamnet Whippy av James Caan under inspelningen av Mickey Blue Eyes eftersom Caan tyckte att Grant påminde om hundrasen Whippet, ”som blir nervösa och som man sätter på en kofta när de fryser”. Grant avböjde att göra en naken-scen i Fyra bröllop. Är född samma månad och dag som Adam Sandler. Är ett stort fan av fotbollsklubben Fulham. Kom på 43:e plats när filmtidningen Empire listade världens 100 sexigaste stjärnor i filmhistorien. Jay Leno har sagt att Grant är en av endast 18 stjärnor som är värd att ha med i en pratshow.

Han tog examen i engelska från Oxford University.

Råkade ut för en allvarlig skateboard-olycka i sin ungdom vilket resulterade i att ett ben i armbågen än i dag ”sitter löst”. Talar flytande franska. Hans pianolärare när han var ung var musikalmästaren Andrew Lloyd Webbers mamma. Spelade som ung cricket och fotboll. I dag spelar han golf och deltar regelbundet i Pro-Am-tävlingar. Grant är en hängiven konstsamlare (liksom hans far var). 2001 köpte han en Andy Warhol-målning av Elizabeth Taylor för strax under fyra miljoner dollar. 2007 sålde han samma tavla för 23,5 miljoner dollar.

Grant och hans flickvän köpte för några år sen ett hus i attraktiva Torekov i Skåne. Priset för villan var sex miljoner kronor.

 

Grants tidigare ungkarlslya i London. Hade bland annat en jacuzzi som rymde sju personer.
Grants tidigare ungkarlslya i London. Hade bland annat en jacuzzi som rymde sju personer.
Grants hus i Torekov.
Grants hus i Torekov.