Ralph Lauren är en amerikansk modeikon. Han har klätt Michelle, stylat Diana och blivit vän med Hillary. Här berättar han öppenhjärtigt om sitt liv, sitt förhållande till Donald Trump och den engelska kungafamiljen. Ralph Lauren har klätt presidenter och prinsessor, First Ladies och filmstjärnor. Hillary Clinton är en vän, så var även Diana. En av hans söner är gift med en Bush. – Det spelar ingen roll vem du är, jag har något för dig, säger han. Jag gör kläder för alla typer av människor. Så klär han då Donald? New York-miljardären Lauren gör en paus sedan säger han om den andre New York-miljardären. – Jag vet inte om han bär mina kläder. Men han besöker min restaurang.

AV DAMIAN WHITWORTH
FOTO IBL
Ja, Trump har setts på Laurens Polo Bar i Manhattan, men vad tycker Lauren om honom? – Ja, du vet, han är en färgstark karaktär, säger han mjukt. Jag gillar honom. Jag känner honom personligen. Han är en trevlig kille men jag gillar Hillary mycket. Jag tror att hon är väl rustad för att göra det här jobbet. Det är fantastiskt hur världen vill ha en förändring på något sätt, men du vill att rätt personer som verkligen kan sitt jobb ska göra ett bra jobb på posten.


Det är svårt att föreställa sig två mer olika miljardärer än Ralph Lauren och Donald Trump. Där Trump är prålig och får folk att välja läger, är Lauren smidig och inkluderande. Vi samtalar på hotellet Claridges, strax före öppnandet av Ralph Lauren Centre for Breast Cancer Research vid Royal Marsden Hospital i London. Centret öppnades av hertigen av Cambridge, som är ordförande i sjukhusets styrelse, precis som hans mor, prinsessan Diana var tidigare. Lauren träffade Diana vid en lunch och föreslog de skulle träffas på Claridges nästa gång han var i London. Hon kom med sin hålldam, jag kom med min son och vi träffades här. Jag var klädd i jeans och hon sade:
– Vem känner du på hotellet eftersom du är klädd i jeans. Det är ju inte tillåtet här.
Lauren svarade:  – Jag känner dig.


Lauren har designat klänningar för Michelle Obama och hans kläder bärs även av Robin Wrights fiktiva första dam, Claire Wood, i House of Cards. Mängder av designers har klätt Vita Husets First Ladies. Det är mycket svårare att få en inbjudan till Windsor Castle, vilket Lauren fick för två år sedan när han sponsrade en insamlings-middag för Royal Marsden med prins William som kvällens värd. – Han har tagit Royal Marsdens roll och gjort den till sin egen, säger Lauren. Jag antar att det är viktigt för honom. Han är fantastisk. En mycket trevlig kille. Laurens beslut att göra en stor donation till cancercentrumet är det senaste kapitlet i en nästan 30-årig personlig historia med att stödja cancer-välgörenhet. Det startades med hans egen sjukdom och bortgången av en vän. 1987 Lauren fick diagnosen hjärntumör. Den togs bort och visade sig vara godartad.
Men ändå, det fick mig att få upp ögonen. Jag har ärr här och där. Jag var mycket framgångsrik, allt gick bra och detta händer. Fortfarande när jag ser någon som har samma sjukdom blir jag gråtfylld. Jag blev riktigt medveten om livet och jag kände att om jag klarade mig så ville jag hjälpa andra att göra samma sak.
– Efter sin operation berättade hans vän Nina Hyde, moderedaktör på The Washington Post, att hon hade bröstcancer.
Jag sa ”Jag vill hjälpa till. Vad kan jag göra för dig?” Hon introducerade mig till en läkare i Washington, en mycket bra cancerspecialist, och han sa till mig att bröstcancer kommer att kunna botas under vår livstid. Det är 30 år sedan och jag tänkte då att jag skulle hjälpa till att bota den. Han skrattar.

– Om han hade sagt att vi kommer att bota den inom 100 år så skulle jag kanske inte valt att bli inblandad. Lauren har finansierat andra projekt gällande cancer i USA och skapade den första T-shirten för Fashion Targets Breast Cancer Campaign som har pågått i mer än 20 år. Han rycker på axlarna åt sitt bidrag.

– Du inser att du gjort något, men det är lång väg kvar att gå.
Även om hans polo-spelare i logotypen är känd över hela världen, har han bara spelat ”cowboy-polo”, där de använder kvastar.

– Jag gillar sport och jag kunde inte kalla det baseboll eller basket och jag tänkte: Polo. Även om amerikanerna inte visste vad polo var så är publiken som går till polomatcher snyggt klädda. Så jag tyckte att namnet var riktigt bra och sedan jag la jag till mitt namn.
Han började med kläder för män och han tycker fortfarande att de är lättare att utforma.

– Herrkläder är mer subtila än damkläder. Män vill inte vara mode- freaks. De vill se bra ut, men de lever inte för mode. Kvinnor är mycket mer ombytliga. Kvinnor är mer äventyrslystna, de är mer experimentella med klänningar och kjolar och former.
Det som han anser vara tidlös, engelsk stil har alltid varit en viktig påverkan.

– Jag har alltid älskat England på grund av deras ”icke-mode”. Engelsk stil var en av mina inspirationskällor, eftersom det inte handlade om mode. Du bär en tröja när du utför trädgårdsarbete och lagar tröjan med en tygbit när den går sönder och det ser bra ut.
Han uppmuntras av stilkänslan han ser dessa dagar i London, men det har inte alltid varit så.

– När jag först kom till London blev jag chockad när jag såg en massa flashiga kläder som inte såg ut som England. England försökte se ut som något annat. Nu ser England ut som England.

 

Lauren föddes 1939 i Bronx som Ralph Lifshitz till första generationens judiska invandrare från Vitryssland. Hans far var en konstnär, men han kämpade och målade hus ibland eftersom han inte kunde försörja sig på konsten. ”Livet var lite tufft” har Lauren sagt. Lauren gick på skolan MTA där han blev känd bland sina skolkamrater för att sälja slipsar till dem. Efter en tid bytte Lauren skola till DeWitt Clinton High School varifrån han tog examen 1957. I skolans Yearbook står det under Laurens porträtt ”miljonär.” Det säger lite om hans ambitioner. Lauren har sagt att han hade hjältar som John F. Kennedy och James Stewart, han ville skaffa sig en ”filmstjärne-personlighet”.

Han bytte namn när han var 16 år eftersom han tyckte att hans efternamn lät som ordet ”shit”. Efter studenten forsatte han på Baruch College där han studerade Business, även om han hoppade av efter två år. Från 1962 till 1964 tjänstgjorde han i armén. Därefter arbetade han en kort period hos klädföretaget Brooks Brothers innan började som försäljare för ett slipsföretag. 1966, när han var 26 år gammal, blev han inspirerad att utforma en bred, europeisk stil slips som han hade sett Douglas Fairbanks Jr bära, men tanken avvisades som icke kommersiellt gångbar av det företag som han arbetade på. Han sa då upp sig för att etablera sitt eget företag som skaffade ett litet kontor i Empire State Building Han sålde slipsarna till små butiker i New York.

En viktig milstolpe var när han blev kontaktad av det exklusiva varuhuset Neiman Marcus som köpte 1200 slipsar. 1967 öppnade Lauren en slips-butik där han sålde även sina egendesignade slipsar med etiketten Polo. 1971 utvidgade han med herrkläder och öppnade en Polo-butik på Rodeo Drive i Beverly Hills. Samtidigt lanserade han damkläder. 1972 började han sälja den berömda kortärmade pikétröjan med Polo-logotypen. Han fick mycket beröm för kläderna som han designade för filmerna The Great Gatsby och Annie Hall. 1984 förvandlade han Gertrude Rhinelanders Waldo House till flaggskeppsbutik för Polo Ralph Lauren. Den 11 juni 1997 blev Polo Ralph Lauren ett publikt bolag, noterat på New York-börsen under symbolen RL. 2007 hade Ralph Lauren över 35 butiker i USA. Det stora genombrottet i Skandinavien gjorde Ralph Lauren under 1980- och 1990-talen med färgglada pikétröjor och bomullsskjortor med button-downkrage.
Den 29 september 2015 meddelade Ralph Lauren att han skulle avgå som VD. 2010 erhöll Lauren Chevalier de la Legion d’honneur av Frankrikes president Nicolas Sarkozy i Paris.
Den 20 december 1964 gifte Lauren sig med sin flickvän Ricky. De två hade träffats sex månader tidigare, hos en ögonläkare där Ricky arbetade som receptionist. Lauren höll det hemligt för sina föräldrar att hans nya fru bara var till hälften judisk. Paret har tre barn: Filmproducenten och skådespelaren Andrew.
David, som arbetar inom familjeföretaget som Senior Vice President på marknads- och reklamavdelningen. I september 2011 gifte han sig med Lauren Bush, systerdotter till före presidenten George W. Bush. Dottern Dylan som äger Dylan´s Candy Bar, som påstås vara den största godisbutiken i världen, affären är belägen i New York. Ralph Lauren är också känd som en samlare av bilar av vilka några är extremt sällsynta. En stor del av hans mer än 70 bilar förvaras på hans egendom i Katonah, New York. Han äger en 1962 Ferrari 250 GTO, två Ferrari 250 Testa Rossa, tre 1996 McLaren F1s (en av dem en extremt sällsynt F1 LM), en Mercedes 300SL Gullwing, en 1929 Blower Bentley, en Bugatti Type 57SC Atlantic, en Porsche 997 GT3 RS, en Bugatti Veyron, en 1930 Mercedes-Benz SSK, en 1938 Alfa Romeo 8C 2900B Mille Miglia, en Lamborghini Reventon och den sällsynta Reventon Roadster. Hans bilar har vunnit “Best in Show” vid den prestigefyllda Pebble Beach Concours d’Elegance två gånger. Under 2005 visade han delar av sin samling på Boston Museum of Fine Arts. Sjutton bilar från hans samling visades på Musée des Arts Décoratifs i Paris 2011. Jo just det, när vi ändå håller på: enligt en representant för Ralph Lauren ska hans efternamn uttalas med ett hörbart a. Så det så.

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.