Portugal – Europas bäst bevarade hemlighet

Portugal har liknats vid ”En bortglömd pärla i Europa.  Ibland har landet kallats för ”Europas bäst bevarade hemlighet”, men nu skrivs och talas det allt mer om det historiskt spännande och vackra landet.  

Fördelaktiga skatteregler bidrar till det ökande intresset bland svenskar att bosätta sig i Portugal, men den internationella atmosfären, den oexploaterade naturen och det behagliga klimatet gör att landet attraherar personer från hela världen. För golfare är Portugal ett paradis. 2013 utsågs Portugal av World Travel Awards till Europas ledande golfdestination. Lissabon är en av Europas mest omtalade huvudstäder och har ett stort kulturellt utbud.

Jag besökte Portugal första gången 1981 och tillbringade några veckor i västra Algarve. Jobb och studier har sedan fört mig till länder i Asien och Afrika, men jag glömde aldrig Portugal. Sedan ett tiotal år tillbaka bor och arbetar jag omväxlande i Portugal och Sverige.

Ingrid Larsson, Portugalhus

Jag startade mitt företag Portugalhus 2012 i förvissning om att många fler än jag skulle tycka om och trivas i det vackra landet. Under drygt ett år samarbetade jag med en fastighetsmäklare i Algarve. Då lärde jag mig mer om hur fastighetsmarknaden fungerar utöver den research jag själv gjort under flera år. Jag blev samtidigt övertygad om att jag ville arbeta som oberoende fastighetsagent för att inte vara hänvisad till ett begränsat geografiskt område.

Som agent arbetar jag på uppdrag av den som köper en bostad. Det är också en säkerhet för mäklaren eller säljaren att ha en mellanhand, som kan språket och vet hur marknaden fungerar. Mitt arbete består i att så noga som möjligt ta reda på vad köparen vill investera i för att kunna hitta det boende man drömmer om. Det kan vara en lägenhet i storstaden, en arkitektritad villa med havsutsikt, ett slott på landet eller en tomt nära havet att bygga på.

Köpprocessen är inte särskilt komplicerad, men kan ta längre tid och är mer byråkratisk än i Sverige. För att vara säker på att alla papper är korrekta och att huset överförs i köparens ägo enligt portugisisk lag behöver man anlita en portugisisk advokat, som kan fastighetsmarknaden. Han eller hon bör vara oberoende av mäklaren och mig som fastighetsagent.

Priser på fastigheter ligger mycket bra till i jämförelse med andra länder. För en entreprenör finns det många intressanta kommersiella fastigheter att välja på. De mest populära områdena för svenskar är Estorilkusten och Algarve, men efterfrågan på bostäder har ökat markant i hela landet. Ett landskap som kommit att bli mycket omtyckt är underbart vackra Alentejo med sina många vingårdar och närheten till sandstränderna som stäcker sig utmed den långa kusten.

När jag tar ett uppdrag för att finna drömboendet till en köpare börjar jag med ett personligt möte och samtal. För att kunna göra ett bra jobb behöver jag i detalj förstå hur och var man vill bo och leva i Portugal.

Välkomna att upptäcka Portugal!
Ingrid Larsson, Portugalhus

www.linkedin.com/company/portugalhus