Rosad hudvård

kvinnamanlinje
Rosenserien är en hyllad svensk ekologisk hudvårdsserie som grundades i början av åttiotalet. Den var före sin tid när den kom som ett naturligt alternativ för hållbar hudvård och skönhet. Idag utvecklas produkterna fortfarande efter samma filosofi, baserat på förstklassiga naturliga och ekologiska råvaror med rosenoljan som sitt signum.

Av Oliva Fall

För ungefär 40 år sedan märkte frisören Laine Nilsson att hennes hud inte mådde bra av alla de starka permanent- och färgningsvätskor som hon använde dagligen i sitt arbete. Huden på händerna flagnade och hon märkte även av symptom i ansiktet. Hon började då fundera över innehållet i dessa produkter och vad det kunde vara för ingredienser som var så starka att hennes hud började frätas sönder. Hon fann att många skadliga kemiska ämnen som exempelvis ammoniak och aluminium återfanns i produkterna. Efter denna upptäckt gick hon vidare och började undersöka innehållet i sina hudvårdsprodukter, och fann att de innehöll samma ämnen, fast i mindre mängd. Laine letade då efter alternativ till vanliga hudvårdsprodukter och hittade en biologisk hudvårdsserie som hon tog in och började sälja i sin frisersalong. Detta projekt tog upp mer och mer av hennes tid och tillslut bestämde hon sig för att sälja salongen och börja upplysa människor om deras skadliga hudvårdsprodukter och informera dem om giftfria alternativ. I början på 80-talet startade hon således sin egna hudvådsserie med väninnan Agneta Törnqvist. Rosenserien – en hudvårdsserie med produkter som är ett naturligt alternativ för hållbar hudvård och skönhet, började säljas genom hemförsäljning och på hudvårdssalonger 1984. Med en brinnande passion för dessa produkter har Laines dotter Carina Swartz drivit Rosenserien vidare. Och idag är Rosenserien en av de ledande hudvårdsserierna inom svensk naturkosmetik och finns representerad på ekobutiker och hälsokostbutiker över hela landet, samt återfinns också hos cirka 150 salonger och spa-anläggningar som arbetar med dess produkter.

Carina Swartz1

Foto: Erik Lundback

Sortimentet består av ett trettiotal olika produkter och försäljningen har ökat stort de senaste åren då människor idag är mer medvetna om att det finns tillsatser och ohälsosamma ämnen i hudvårdsprodukter. Rosenseriens produkter innehåller bara naturliga ingredienser och man väljer i första hand att använda sig av ekologiskt odlade och lokala råvaror. Man satsar på kvalitetsråvaror trots att dessa är förhållandevis dyra jämfört med billiga biologiska råvaror som förekommer i så kallade naturliga produkter. För att påvisa för konsumenterna att Rosenseriens produkter är rena, naturliga och bra för miljön och hälsan har man valt att miljömärka produkterna med Svanen och göra en ekologisk certifiering av dem. Utöver detta väljer Rosenserien bland annat råvaror som är kända för att inte vara allergiframkallande, ser till att ha milt doftande produkter, ser till att produkterna är testade på människor som har känslig hud, har aldrig utfört djurtester och tillverkar alla sina produkter i Sverige.

Ju mer vatten en hudvårdsprodukt innehåller, desto mer konserveringsmedel behövs för att den ska ha en lång hållbarhet. På grund av detta och miljövinningens skull(med tanke på transport och förpackningsförbrukning) utgörs basen i de flesta av Rosenseriens produkter av certifierad ekologisk och rättvisemärkt aloe vera. Basen i övriga produkter består av grönt te från Kina eller kallpressade vegetabiliska oljor. Detta gör produkterna drygare och minimerar behovet av konserveringsmedel. Produkterna består av en mix av olika råvaror med olika egenskaper som exempelvis kallpressade vegetabiliska oljor från avokado, oliver och havtorn, liksom växter och örter som traditionellt används inom folkmedicin. En del råvaror verkar lugnande, återfuktande och reparerande, medan andra är aktiva och verkar aktiverande och stimulerande ända ner på cellnivå. Ingredienserna blandas för att uppnå specifika effekter hos de olika produkterna anpassade för olika hudtyper och hudproblem.
Det heter inte Rosenserien för intet, utan rosenolja är självklart också en viktig ingrediens som återfinns i nästan alla produkterna. Rosor har använts i tusentals år inom hudvård för sina goda egenskaper och ska ha en välgörande effekt på alla hudtyper, inte minst på torr, känslig och mogen hy. Det går åt 5 000 kilo rosor för att framställa en liter rosenolja, och 70-80 % av all världens rosenolja produceras i Rosornas dal i Bulgarien, så även den som Rosenserien använder i sina produkter. Den är även godkänd av Svanen och innehåller inte de allergena doftämnen som kan förekomma i andra rosenoljor.

grupp_man_liten
Sedan 2014 finns även en herrserie framtagen tillsammans med Tony Irving. Det är produkter speciellt anpassade för den manliga huden, som till exempel rak- och tvättgelé, ett rakvatten, en fuktkräm för ansiktet, men förstås även kroppsprodukter. De har en fräsch doft och är lika ekologiska som de tidigare produkterna. De är dessutom lätta att använda och ger snabbt resultat.

Det har hänt mycket sen 1984, men dagens hudvårdsprodukter är fortfarande fulla av ämnen som är dåliga både för våra kroppar och vår miljö. Med tanke på att en svensk medelkvinna konsumerar 235 kilo kosmetika och hygienartiklar under en livstid och att endast 2 % av all hudvård som säljs i Sverige är riktig naturkosmetik, så finns det en ganska stor möjlighet för oss att påverka. Om bara fler personer gör smarta val när det kommer till hudvårdsprodukterna vi använder dagligen minskar vi vår miljöpåverkan enormt. Rosenserien vänder sig till medvetna människor som vill vårda sin hud och samtidigt ta ansvar för miljön. Är du en av dem?