HUS SOM FÖRGYLLER VARDAGEN

Med en vision om att förverkliga exklusiva och unika hem grundades ROSS Arkitektur & Design AB av Pål och Deirdre Ross år 1996. Bakom visionen fanns många år av ett stort intresse och kunskap inom konst, teknik och inte minst arkitektur. En stor drivkraft var att utmana uppfattningen om att man inte längre ville lägga resurser på en professionell arkitektateljé, i kontrast till prefabricerade hus som då dominerade husmarknaden. Nu 20 år senare har motsatsen bevisats över 300 gånger om över hela Sverige med arkitektritade hus signerade Pål Ross. Vi träffade Pål för en öppenhjärtig intervju om bland annat inspiration, framgång och processen som leder fram till ett lyckat hus.

10223379-xcwla
Pål och Deirdre Ross.

Hur skulle du sammanfatta dessa 20 år?
– Det har varit 20 fantastiska år och jubileet är en milstolpe självklart. Vi har bidragit till att förnya och förbättra livssituationer för hundratals personer på ett uppseendeväckande sätt. Vi har lyckats ifrågasätta hur man “normalt” bygger hus och byggnadstekniskt har vi tagit in en metod på marknaden där vi gjuter stommarna på plats. På detta sätt är vi helt säkra på att byggnaderna inte blir sjuka hus för att det råkar regna medan man bygger vilket är ett väldigt stort problem, framförallt i Sverige. Tråkigt nog har vi i Sverige mest barnallergier i hela världen och det kan absolut härledas till inomhusklimatet som i sin tur styrs av vilka byggmaterial och byggmetoder som används.

Att bygga hälsosamt har därför varit en stark ledstjärna för ROSS. Pål berättar om en uppenbarelse när han en dag handlade i matbutiken och instinktivt valde KRAV-märkta bananer framför det andra omärkta alternativet.

– Det slog mig att vi behöver ta fram en liknande märkning som garanterar rättvisa och kvalitet inom vår bransch som vanliga människor förstår. Vi inledde därefter en ett år lång process tillsammans med Svanen och vi är fortfarande idag det enda arkitektkontoret i Sverige som är Svanen-certifierade. Detta är till stor del av att vi valt att göra produktionshandlingarna in-house och inte släpper dessa vidare till en andra part som i sin tur har entreprenörer som vill pris- och vinstoptimera. Man kan göra liknelsen med matlagning och recept där det är stor skillnad mellan olika typer av kött och tillagningsmetoder. Vill man att köttet ska stekas i olivolja kan man inte bara skriva att ”det ska stekas”, det gäller att vara specifik.

Vill man att köttet ska stekas i olivolja kan man inte bara skriva att ”det ska stekas”, det gäller att vara specifik.

pal
Pål Ross i slutet av 90-talet.

Vilket är framgångsreceptet enligt dig?
– Det är inte ta genvägar. Att inte ta genvägar behöver inte resultera i en dyrare slutprodukt. För att återgå till matlagningsexemplet, istället för att säga att det ska vara ”300 gr kött” kan vi inte komma överens om att det kanske fungerar minst lika bra med 200 gr svensk oxfilé som är kravcertifierad. I och med att vi nu har gått ned i mängd kunde vi därför gå upp i kvalitet. Det är mantra hos oss att planera och optimera utrymmen genom att till exempel rita bort korridorer när varje kvadratmeter kostar pengar och lägga resurserna på att höja kvaliteten så att vi är säkra på att husen håller över tid.

– Den vanliga ekvationen när man tänker hus, är att de ska hålla i 40-50 år. Vi har i våra kalkyler 300 år på våra hus.

Hur går det till vid första mötet?

– Man har ofta fått oss rekommenderade, läst om oss eller sett någonting av det vi gjort. Idag träffade vi ett par som ännu inte har en tomt men är intresserade av vilka dörrar som öppnas när man anlitar oss. Vår utgångspunkt är att en svår tomt är en bra tomt. Vi planspränger inte tomter, vi jobbar hellre med dem. En krävande tomt har ofta mycket karaktär och när du inte dödar den utan snarare låter den fortplanta sig i byggnaden så får du ett slutresultat som är mycket mer intressant.

– Men vid den första kontakten handlar mycket om att bli inspirerad och få en känsla av kostnadsnivåer. För att jämföra med när du köper en bil så kommer vi inte sälja dig en bil med plåtfälgar och sen lura på dig aluminiumfälgar för 100 000 kr. Vi har en bra utgångspunkt där vi har inkluderat det. De flesta kunderna har andra intressen än husbygget så även om man har mer pengar än vad våra hus kostar att bygga behöver man inte bränna av det på huset. Oavsett vad huset kostar i kronor så är det viktigt att det i slutändan blir prisvärt.

När man pratar om branschen och dess olika brister märker man att Pål verkligen brinner för detta och är beredd att ta en kamp för att göra den mer hållbar och hälsosammare.
– I byggbranschen är det ofta så att det saknas kunskap och därför går man in lite för lågt och i slutändan blir det bara dyrt. Och när husen dessutom för med sig sjukdomar borde detta föra med sig straff. Jag vill gärna slåss för människors rätt att behålla hälsan. Det är på samma sätt som att jag menar att man borde förbjuda transfetter i mat. Så länge det är lagligt kommer det finnas leverantörer som använder det i sina produkter. Många borde kunna mer om mat än vad de kan, så det är inte så förvånande att man inte har insikt i hur man påverkas av byggmaterial.

Hur går skapandeprocessen till?
– När jag skapar projekten så skapar jag de utifrån och inifrån, nedifrån och uppifrån samtidigt. Vi jobbar med volymspelet på ett annorlunda sätt. Det vanliga är att man ritar en våning och lägger på ett papper till och så gör man nästa våning och sätter en trappa någonstans där det passar. Vi låter volymerna vävas samman, så ibland har mer än hälften av byggnaden dubbel takhöjd och dessa takhöjder kan ju inte ligga var som helst utan man måste planera för att styra ihop upplevelsen och funktionen man vill åt.

61900970-lf5vb
“Trappan är laddad med en frusen rörelse även om du inte går i den”

– Vi får också väldigt mycket beröm för vårt sätt att gestalta trappor på ett sådant sätt att man vill gå i dem. Jag brukar använda Blå Hallen som ett exempel, ta bort trappan så dör rummet. Trappan är laddad med en frusen rörelse även om du inte går i den. Många av våra kunder vittnar om hur de ”får energi” av huset. Det är också min avsikt att det ska på det sättet, huset ska ge energi och inte ta.

– En stor bidragande faktor till vår framgång är att vi släpper inte iväg våra kunder med en fin ritning, vi lotsar våra kunder genom processen. Vi ser till att det går att göra en säker upphandling som resulterar i det vi samtalat om. Sen var vi absolut först i Sverige med att jobba med tredimensionella modeller sedan 20 år tillbaka. Det gör det enklare att gå utanför ramarna då vilket i sin tur leder till mer intressant arkitektur.

61901012-sqn5jNär kunderna kommer till dig, har de redan en tydlig bild av vad de själva vill skapa?
– Det mest vanliga är att de kommer till oss med många idéer och det passar oss bra. Vi tackade alldeles nyligen nej till en person som redan hade ett hus uppritat av en estländsk arkitekt men ville ha produktionshandlingar och hjälp av oss att få det att fungera. Men de flesta har insett att det är för många variabler, det kanske finns delar som är bra men det gäller att skapa en helhet. Utgår man från en familj så ska det fungera för två personer, ofta med olika intressen som samtidigt ska samsas om kvadratmetrarna. Det är en kolossalt spännande process att väva ihop de olika individernas behov.

Hur litet kan ett ROSS-ritat hus vara?
– Vi har gjort så litet som 25 kvadratmeter, en magisk skrivarlya åt Maria Lundqvist och Kristoffer Hellström. Det minsta vi har till salu är Villa Panorama under vår Limited Edition-kollektion som ligger på 132 kvadratmeter. Ett litet – mycket stort hus.

Vad är det som har drivit dig framåt genom åren?
– Min morfar var industriman i Småland. Så att kvalitet är dyrare, det har jag alltid haft en förståelse för. Samtidigt gjorde min mor revolt mot de småländska skogarna och blev konstnär i Stockholm. Så jag växte upp i den här dubbla världen av kvalitet och teknik men även det bohemiska och konstnärliga.

— Men det som driver mig är viljan att göra människors liv bättre. Och jag har insett att jag har förmågan att göra det med de livsmiljöer jag skapar oavsett om det gäller privatbostäder, flerbostadshus eller arbetsmiljöer. Under dessa 20 år så har vi utfört över 300 projekt men mestadels på privatmarknaden. Genom att börja smått och arbeta med större och större blir man en mästare på det som är svårast. Du har direktkontakt med beställaren, du svarar för allting under processen och varenda kvadratmeter är specifik. Men nu när vi går in i nästa 20-årsfas och då ser vi att vi ska öka till en tredjedel kommersiella projekt men självklart hålla kvar vid det privata byggandet då det är så otroligt tillfredsställande med korta processer!

– Vi har precis presenterat ett kommersiellt projekt där vi har ritat om den 20:e våningen i Wenner-Gren Center med ett fantastiskt resultat. Och givetvis påverkar det människorna som har den platsen som arbetsplats.

61900893-zhqbf
ROSS var först i Sverige med att använda sig av tredimensionella modeller.
61900917-wjwcm
ROSS får fler och fler förfrågningar från utlandet.

Ni siktar även på att nå den utländska marknaden lite mer framöver?
– Ja! I samband med 20-årsjubileet lanserade vi en ny hemsida med en häftig funktion som översätter innehållet till alla världens språk. Förfrågningarna kommer in och samtal förs men självklart gäller det att välja noggrant då det är mer arbete att driva ett projekt i ett annat land.

pa%cc%8al-i-villa-atrium
Pål i Villa Atrium.


– De stöps om och det görs redan idag. Med huvudlinjen Exclusive Design så ritas det exklusivt för den kunden. Därmed finns det redan en anpassning till den kundens personlighet och den omgivningen. Vi har redan ritat ett projekt i Norge och då kom det in timmer och skiffer inomhus och större eldstäder för att det passade in i omgivningen. Jag skulle anta om vi gör något i till exempel Saudiarabien så kommer sammanhanget prägla huset delvis då man påverkas mer av solavskärmning och temperaturer.

Har den övriga branschen inspirerats av er?
– Det hämtas mycket inspiration från det vi gör men det finns inte en chans för andra aktörer att komma ikapp då vi inte ligger stilla. En del av det vi jobbar med idag kommer att vara mindre ovanligt om 10-15 år. Det märker man nu, vi har arbetat i 15 år med intelligenta elsystem och nu börjar vi se det hos prefab-aktörerna. Men exempel på det vi jobbar med idag är hissar. Vi har varit med och utvecklat villahissar om inte är så klumpiga. Vi ser det som en biljett till att kunna bo kvar i huset när du blir äldre. Det är många som inte förstått att hissen redan är uppfunnen, utan att när man blir gammal så måste man bo i en enplansvilla, det är fel utgångspunkt. En villahiss går på mellan 200 000 till 300 000 kr, jag säger inte att det är billigt men rita bort en korridor på 10 kvadratmeter så har du fått hissen ”gratis”.

Vad har varit den största utmaningen genom åren?
– Jag dras till utmaningar då jag gillar utmaningar. Att driva företag i Sverige, att ha anställda, att lära byggfirmor en ny byggmetod, att visa branschen att man inte behöver rita fyrkantigt, att få ekonomin att gå ihop, att ha nöjda kunder. Jag drivs av utmaningar och det har jag gemensamt med personalen!

Var hittar du din egna inspiration ifrån?
– Var mår man som människa allra bäst? Naturen. Det är sällan i ett rum, det är oftast i skogen, på en strand eller på ett berg. Det är en del av naturen man tar in när man har 5-6 meters takhöjd och jobbar för att få en känsla av utomhus och frihet – inomhus.

Hur mycket av den svenska naturen återspeglar sig i husen?
– Vet man att jag har en Svensk-Amerikansk bakgrund och bott i Spanien i 13 år så kan man se se det svenska arvet i proportionerna, det gyllene snittet och stramheten. Det amerikanska återspeglar sig till exempel i att husen är lite oblyga och den dubbla takhöjden. Det spanska arvet visar sig i övergångarna mellan inom- och utomhus, takterrasserna och de större ytorna utomhus. För när vädret är fint och varmt så blir huset större.

Om 20 år förutspår Pål att vi har ett ännu mer utvecklat formspråk, nya material och självklart nya tekniska landvinningar.

– Vi samarbetar redan nu med Tesla och bygger in deras laddningsstationer och bilar i projekten. Men 20 år framåt i tiden är husen självförsörjande, rena sitt eget vatten och omgivningen och har självklart landningsplattor för de flygande bilarna vi har tillgång till, haha. Det kommer vara spännande och jag ser enormt mycket fram emot det!

Är du intresserad av ombyggnation av ditt befintliga hus eller ett nybyggnation av ditt drömboende? Gå in på www.ross.se och läs mer eller skicka din intresseanmälan direkt!

61900994-knktr
Villa Atrium


61900981-8eav1
61900962-nhig6 61900927-kjico 61900925-inclw 61900923-tzxzu 61900921-caf7b
61900910-7g3z4 61900906-xnn9e 61900905-7zy0s 61900904-3nqlg 61900884-mwgqd 61900886-idnrb
61900883-afqcy