Så slipper du fukt och mögel i villan

Av: Ulrika Lindgren

Rätt avfuktare för rätt utrymme – enkelt, prisvärt och energieffektivt

Fukt och mögel är många villaägares värsta mardröm. Men oroa dig inte. Det är enkelt – och prisvärt – att avhjälpa och förebygga fuktproblem hemma. Richard Sohlin, fuktexpert på inomhusmiljöföretaget Wood´s, berättar hur du väljer rätt avfuktare för rätt utrymme. 

Fukt finns överallt. Tänk bara på en tidig höstmorgon, när daggen fullständigt droppar från taken och gårdagens regn inte får en chans att torka upp! Men det är inte förrän alldeles för mycket fukt hamnar på fel ställe som den blir ett problem. Då växer så småningom mögel som ställer till med stora skador varje år, med dyra saneringskostnader som följd.

Men lugn, bara lugn. Fukt går ofta lätt att avhjälpa. De villaägare som vet vilka tecken man ska leta efter hemma och hur fukt och mögel kan förebyggas har inget att oroa sig för. Det säger Richard Sohlin, fuktexpert på inomhusmiljöföretaget Wood´s, som tillverkar och säljer marknadens mest energieffektiva avfuktare speciellt avpassade för husets olika utrymmen.
All Wood´s utveckling och tillverkning sker i Sverige, i den anrika gamla Electroluxfabriken i Mariestad. Avfuktarna är speciellt utformade för det kärva, nordiska klimatet.

SÅ UNDVIKER DU FUKTPROBLEM
— Fukt- och mögelskador i villor är vanliga här i Sverige – det kan vi som jobbar i branschen konstatera. I de allra flesta fall är fuktproblem enkla och snabba att åtgärda. Det finns oftast inga grundläggande problem med själva husen som gör att det blir fukt. Fukten handlar istället om annat, som det fuktiga utomhusklimatet eller att man gjort vissa åtgärder hemma. Idag är det till exempel vanligt att byta ut den gamla oljepannan mot en värmepump, då värms inte källaren upp på samma sätt längre. Då ökar fuktbelastningen, berättar Richard.

Hur gör man för att undvika fuktproblem hemma?
Det gäller att ha ögonen öppna, skaffa sig lite kunskap och hålla koll på husets utsatta delar, menar Richard.

— Börja med att kontrollera om du faktiskt har fuktproblem. Det finns egentligen fyra utrymmen i huset som är mest utsatta för fukt. Det är krypgrunder, källare, badrum och torkrum/tvättstugor – ja, de rum som är en del av huset men som ändå inte är ”vanliga” boendeytor. Skaffa dig en enkel fuktmätare, en hygrometer. De finns på de flesta byggvaruhus för några hundralappar. Placera fuktmätaren i utrymmet och kontrollera resultatet. En riktlinje är att om fuktmätaren visar på över 70 procents relativ luftfuktighet under en längre tid, alltså längre än något dygn, så har du för hög fuktbelastning.

AVFUKTARE ÄR LÖSNINGEN
Steg 2 är att åtgärda fuktproblemen. Det är oftast lättare än vad de flesta villaägare tror, menar Richard.

– Många kunder som vänder sig till oss är väldigt oroliga för de har upptäckt fukt hemma. Och visst finns det tillfällen när fukten funnits så länge att det växt mögel och blivit stora skador. Men i de flesta fall så kan fukten snabbt åtgärdas med en avfuktare. En avfuktare av riktigt god kvalitet sänker fukthalten till en normal nivå på bara någon timme, och är dessutom väldigt energieffektiv att köra. Den kan vara påslagen hela tiden, och reglerar sig själv med hjälp av hygrostaten. När fukthalten stiger kör avfuktaren igång, och när fukthalten är på normal nivå igen stänger den av sig.

Richard Sohlin är fuktexpert på inomhusmiljöföretaget Wood´s.

Hur vet jag vilken avfuktare jag ska köpa?
– Bra fråga! Ett stort problem i branschen är nämligen att kunden köper fel avfuktare till fel utrymme. Därför har vi på Wood´s förenklat för kunderna – den som har fuktproblem i källaren köper helt enkelt en av våra källaravfuktare, den som behöver avfukta tvättstugan köper en avfuktare anpassad för torkrum, och den som vill avhjälpa problem i krypgrunden investerar i en av våra krypgrundsavfuktare. Det ska vara lätt att hitta rätt! Om du som kund köper en avfuktare speciellt avpassad för just det utrymme som behöver avfuktas hemma så kan du vara hundra procent säker på att bli av med fuktproblemen. Enkelt och tryggt!

 

PERFEKT FÖR KÄLLARMILJÖER

Måste man ha ett fuktproblem för att ha nytta av en avfuktare?
– Absolut inte! En avfuktare kan vara bra på många sätt och av många anledningar. Många väljer till exempel att använda våra avfuktare i tvättstugan, för att torka tvätten. Vi har speciella avfuktare avpassade för torkrum. En avfuktare torkar tvätt mer energieffektivt än en torktumlare, och på samma gång får du en torr och sund tvättstugemiljö. Våra avfuktare avger ju också värme när de används, vilket sänker energiräkningen hemma på samma gång som du får det torrt och fint.

Ett annat populärt sätt att använda våra avfuktare än för att skapa en bra inomhusmiljö i inredda källare. Många villaägare inreder sina källare till boendemiljöer idag, kanske till allrum eller tonårsboende. Jag har faktiskt gjort så hemma hos oss. Vi bor i ett äldre hus och när vi flyttade in var källaren helt ”rå”, med snickarbänk, gammal tvättstuga, pannrum och förråd. Det fanns inga direkta fuktproblem alls där nere, men en källare är ändå en källare och det finns alltid ett visst fuktpåslag. När vi inredde i källaren, med lekrum, badrum och gästrum, placerade vi en  Wood’s avfuktare i nya tvättstugan. Det var det bästa vi kunde ha gjort. Idag är luften otroligt fin därnere, precis som i vilket annat rum som helst i huset. Avfuktaren slår på sig själv när fukthalten stiger och går idag runt 20 timmar i månaden. Det betyder att vi betalar runt 10 kronor per månad för det fina inomhusklimatet. På samma gång får vi ju en hel del tillskottsvärme ”gratis” eftersom avfuktaren som sagt avger värme när den går.

VÄNTA INTE MED ÅTGÄRD

Några vanliga misstag när det gäller fukt som man bör undvika som villaägare?
– Det vanligaste felet är att välja för svag avfuktare för ändamålet. Avfuktaren ska vara av god kvalitet, garanterat energieffektiv och – kanske viktigast av allt – anpassad för det utrymme som den ska placeras i. Billiga avfuktare på stormarknaden är ofta inte tillräckliga. De avfuktar inte tillräckligt bra, helt enkelt, och drar mycket el när de används. Mitt råd är att vända sig till ett välkänt märke och fråga om råd hos en kunnig återförsäljare för att få rätt produkt. Med rätt avfuktare till rätt utrymme är en avfuktare ett helt överlägset sätt att att snabbt, enkelt och billigt komma till rätta med fuktproblem.

– Jag vill också tipsa om att hålla koll på huset och att absolut inte vänta med åtgärder om man misstänker fukt. För hög fuktbelastning går som sagt lätt att åtgärda med en avfuktare. Men om man ignorerar fuktproblemet eller inte kollar upp det så blir fukten så småningom mögel, och det är varken bra för huset eller människorna som bor i det.

Ett tredje tips: Många som upplever dålig luft ökar ventilationen. Men tro aldrig att du kan ventilera bort ett fuktproblem. När du ökar ventilationen i huset drar du istället in kall, fuktig luft utomhus ifrån och den kan i värsta fall öka fukthalten inne. Fuktproblem måste torkas ut.

SVENSK TILLVERKNING
Wood´s är ju ett svenskt bolag och har alltid utvecklat luftavfuktare och luftrenare speciellt anpassade efter nordiska förhållanden. Nu har ni förbättrat era produkter ännu mer. Berätta!

– Det är sant. Wood´s avfuktare har alltid varit utvecklade att passa det nordiska klimatet. Nu är fokus på detta ännu större. Tidigare i år flyttade nämligen produktionen hem till Sverige igen och finns nu i den gamla Electroluxfabriken i Mariestad. I och med flytten till Sverige har vi förbättrat Wood’s avfuktare på ett 40-tal punkter och det är vi väldigt stolta över. Våra svenskbyggda avfuktare är helt enkelt kraftfullare, effektivare, miljövänligare och mer slitstarka än någonsin förr.

Se mer på woods.se

Tidigare i år flyttade Wood´s produktionen hem till Sverige och finns nu i den gamla Electroluxfabriken i Mariestad.
– I och med flytten till Sverige har vi förbättrat Wood’s avfuktare på ett 40-tal punkter och det är vi väldigt stolta över, säger Richard Sohlin.

——————————

Välj rätt avfuktare

Woods avfuktare är perfekt anpassade för de utrymmen de ska användas till.

Krypgrund
I krypgrunder är det viktigt med hög luftgenomströmning. När luften cirkulerar i krypgrunden försäkrar du dig om att hela utrymmet avfuktas, och inte bara utrymmet i avfuktarens närområde. En avfuktare med hög luftgenomströmning får hela krypgrunden att torka snabbt och effektivt. Risken för mögeluppkomst försvinner i hela utrymmet. Genom att ha en relativ fuktighet på cirka 50 – 60 procent blir det enkelt att hålla fukt, mögel och annat skadligt på tryggt avstånd. Woods har en rad olika avfuktare för krypgrunder i sitt sortiment.

Källare
Fukt uppstår lätt i källarutrymmen. Det finns olika anledningar till det, inte minst att fukten tränger in genom väggarna från den omkringliggande marken. Förr i världen motades källarfukten bort av ved-/oljepannan som stod i pannrummet och värmde upp, men idag har pannorna många gånger bytts ut mot värmepumpar och källarutrymmena blir kallare och mer fuktutsatta. För hög luftfuktighet i källaren kan skada huset och resultera i kostsamma reparationer och saneringsarbeten. Det påverkar också komforten eftersom mögel, kvalster och spindlar trivs i fuktiga källare. En luftavfuktare anpassad för källare sänker snabbt, effektivt och energisnålt luftfuktigheten och eliminerar risken för fukt- och mögelproblem. Genom att hålla den relativa luftfuktigheten på ungefär 50 procent säkerställer du en trivsam och hälsosam miljö för både huset och de som bor i det.

Torkrum/tvättstugor
Att hänga tvätten och lufttorka den tar lång tid. Å andra sidan sliter en torktumlare på kläderna. Wood’s avfuktare för tvättstugor torkar tvätten snabbt och skonsamt samtidigt som du avfuktar och värmer hela rummet. Många av Wood’s avfuktare blåser ut varm, torr luft på ovansidan vilket är perfekt – du får en ”fön-effekt” och tvätten som torkar i rekordfart.  Ju högre kapaciteten är på avfuktaren, desto fortare torkar tvätten.

Badrum
Dusch- och badrum är de rum som är mest drabbade av fukt i hemmet. Wood’s luftavfuktare för badrum tar snabbt och enkelt bort överflödig fukt. Handdukar torkar fortare och håller sig fräscha, och du förebygger fuktskador. Wood’s har flera kompakta, tystgående och smidiga avfuktare som får plats även i de minsta badrummen.

——————————

Kort om Wood´s avfuktare

Wood´s är ett svenskt företag som har utvecklat och tillverkat produkter för inomhusmiljö i över 65 år. Det breda sortimentet av avfuktare erbjuder snabba, effektiva och prisvärda lösningar för att förebygga fukt- och mögelproblem i alla sorters miljöer. Avfuktarna kräver ingen krånglig installation – allt du behöver göra är att sätta i kontakten och ställa in önskad luftfuktighet, sedan sköter avfuktaren sig själv. Genom att använda en avfuktare som bara arbetar när luftfuktigheten överstiger ditt inställda värde håller du nere energiförbrukningen, samtidigt som du får ett tryggt och pålitligt skydd mot fuktproblem.

Wood’s avfuktare är så kallade kondensavfuktare. De tar bort fukten från luften genom att kyla ner vattenångan och omvandla vattnet till flytande form. Avfuktaren cirkulerar luften genom rummet med en fläkt. När luften dras genom avfuktaren passerar luften över de kompressorkylda kopparslingorna. Slingorna kyler ner luften och det gör att vattnet separeras från luften. Vattnet som frigörs droppar ner från slingorna till vattentanken, eller leds bort med vattenslangen. Den torra luften som finns kvar blåses ut i rummet. Då avfuktaren kondenserar bort vattnet från luften frigörs värmeenergi. Det är därför som en kondensavfuktare blåser ut torr och varm luft – en stor fördel då man vill torka tvätt, ved eller kläder.

https://woods.se/produkter/avfuktare/

——————————————

Läs mer om avfuktning: https://woods.se/information
Läs mer om hur du åtgärdar fuktproblem: https://woods.se/information/om-avfuktning/
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.