Sagoslott med hemkänsla

Vad är väl en weekend på ett slott – om inte alldeles, alldeles underbart…

Thorskogs Slott är som hämtat ur en saga med sina tinnar och torn och vackra  park. Ett slott som bjuder på en magisk – hemkänsla.

När vi checkar in på Thorskogs Slott, råkar vi höra en konversation om en gäst som varit på här fyra gånger – bara i år.

– Det stämmer, det är en person som bokat konferens här två gånger och sedan kommit hit som privatgäst två, bekräftar Lasse Nilsson som är delägare och vd.

– Det känns som ett mycket gott betyg, säger han och ler.

Det kan man ju hålla med om. Thorskogs Slott verkar ha ovanligt många ”återvändare”. Efter vår helg här, är det inte utan att vi känner likadant.

Ni känner säkert igen slottet från tv-programmet ”Stjärnorna på slottet”, och genom åren har det även gästats av andra celebriteter, som George och Barbara Bush, Michail Gorbatjov och Benazir Bhutto. Och av oss… Man känner sig lite som en stjärna i den anrika slottsmiljön, med dess äkta mattor och antika möbler, levande ljus och vackra blomsterarrangemang.

Själva slottet byggdes 1892, men redan 1730 uppfördes en herrgård där slottet står idag. Då anlades också parken med sina dammar – en park som självaste Carl von Linné besökte.  Här finns också egen kryddträdgård och odlingar med snittblommor – som förstås används till de vackra blomsteruppsättningarna.  I mitten av 1980-talet förvandlades Thorskogs Slott till hotell- och konferensanläggning.

Den anrika slottsmiljön till trots – atmosfären här är genuint hemtrevlig. Vi känner oss genast som hemma. Lars och hans medarbetare pysslar om både slott och gäster. Man blir också lite kompis med slottet och dess tidigare ägare: Rummen på själva slottet är uppkallade efter dem och sätter igång fantasin.  Övriga rum ligger i olika  byggnader i slottsparken, helt nära slottet: Smedjan, Kvarnen, Segelmakeriet, Trädgårdsmästeriet och Jungfrukammaren, byggnader som i sin tur minner om slottets historia. Inget rum är heller det andra likt – men alla lika smakfullt inredda.

– Vi är stolta över att vi har lyckats ge slottet en själ, och att vi verkligen kan ge ett personligt bemötande med kvalitet in i minsta detalj, säger Lasse Nilsson.

Nyligen blev också Thorskogs Slott listad i White Guide som en landets bästa hotellupplevelser.

Vi börjar vår slottsupplevelse med en klassisk Afternoon Tea.  Efter incheckningen beger vi oss till slottets vackra orangeri där en buffé finns uppdukad. Scones förstås, med ostar och marmelad, några snittar, ett delikat bakverk. Hembakat.

Efter den rikliga buffén behöver vi definitivt motion, vi vill ju kunna njuta av middagen också, och bestämmer oss för en promenad. Rätt snart konstaterar vi att den är ett måste av en helt annan anledning också: Omgivningarna är fantastiska. Slottet ligger inbäddad i en generös engelsk park, Göta älv rinner runt knuten och bakom slottet breder Svartedalens naturreservat ut sig med sina bäckar, raviner och trolska urskog. En natur som John Bauer lät sig inspireras av. Ja, ni förstår: Den är sagolik.

Det känns nästan befriande att det inte finns spa och gym på slottet, att det i stället är den där klassiska promenaden (här finns olika vandringsleder av olika längd, så glöm inte att ta med ett par promenad- eller joggingskor) och vedeldad som står för träning och avkoppling. Kommer man hit om sommaren känns ett parti boule eller krock i skuggan under äppelträden som ett absolut måste. Och de som söker romantik behöver inte göra så mycket mer än att sitta på en bänk i parken och njuta av blomsterprakten (det här är också ett slott som är  populärt bland brudpar).

Det finns naturligtvis en hel del att göra här, som olika provningar och matlagningsaktiviteter och man kan även boka paket som innehåller laxfiske och ridning till exempel. Tio minuters promenad från slottet, i direkt anslutning till slottsparken, finns också en liten fin skogsglänta där man arrangerar aktiviteter som lerduveskytte, yxkastning och pilbåge med mera.

Redan när vi bokade vår weekend bestämde vi oss för den där vedeldade avslappningen, det vill säga ett varmt bad utomhus, och beger oss iväg till Sadelkammaren i andra änden av parken. Skymningen har fallit, det är lite kyligt och de upplysta träden ger upplevelsen en, just det, magisk inramning. Doften av veden som värmer vattnet är ljuvlig. Det är nästan så att vi börjar längta efter att det ska snöa lite också..

Gods & Gårdar Anki Linderoth Thorskogs slott

Det hade räckt där. Vi hade kunnat knoppa in i vårt rum, Esther, och känt oss fullständigt nöjda – men med tanke på afternoon tea-buffén vill vi absolut inte missa middagen. Slottets  berömda kök gör verkligen sitt yttersta för att tjusa sina gästers smaklökar.

Lasse Nilsson berättar att det är lokala råvaror och ett ekologiskt urval som gäller genomgående för alla matupplevelser på slottet.

– Vi vet att maten är en viktig del av en lyckad slottsweekend och vår duktiga köksmästare med sitt team experimenterar ständigt fram nya smakupplevelser och kombinationer. Vårt kök är också utvalt av Smaka på Västsverige, en garanti för att våra gäster får bästa tänkbara råvaror, producerade och förädlade i Västsverige.

Sen, sen sover vi gott.

Mer: www.thorskogsslott.se

Se & Göra

* Aktiviteter och upplevelser  i slottsparkens vackra natur eller i Skogsgläntan i Svartedalens trolska urskog, där det även finns tre utmärkta vandrings- och joggingleder.

* I slottsparken finns vedeldade kar, bastu, pitch- och puttingbana, boule, kubb och krocket. Inne på slottet finns biljard och dart.

* Mordmysterier, vin-, choklad-, champagneprovning, matlagningsaktiviteter , skattjakt med mera.

* Paketerbjudanden med olika teman finns att boka.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.