SCHWEIZISK BADRUMSKULTUR SEDAN 1892

Det nya materialet SaphirKeramik från Laufen är keramik med supertunna kanter, som i de här tvättställen från kollektionen Kartell by Laufen. SaphirKeramiken ger helt nya designmöjligheter på samma gång som det är extremt slitstarkt och väger mindre tack vare att man inte behöver traditionella ”luftspalter”.
Det nya materialet SaphirKeramik från Laufen är keramik med supertunna kanter, som i de här tvättställen från kollektionen Kartell by Laufen. SaphirKeramiken ger helt nya designmöjligheter på samma gång som det är extremt slitstarkt och väger mindre tack vare att man inte behöver traditionella ”luftspalter”.

DESIGNIKONEN LAUFEN, BADRUMSMÄRKET SOM FINNS I HELA VÄRLDEN OCH SOM LÄNGE UPPMÄRKSAMMATS FÖR SIN HIGH END-DESIGN OCH BANBRYTADE INNOVATIONER, HAR PÅ ALLVAR ETABLERAT SIG I SVERIGE. DET SCHWEIZISKA KVALITETSSORTIMENTET SPÄNNER ÖVER ALLA SEGMENT, FRÅN DESIGNSERIERNA ALESSI OCH KARTELL TILL BADRUMSPRODUKTER FÖR ALLA I SERIEN KOMPAS.

De extraordinära designmöjligheterna hos SaphirKeramiken framgår tydligt i den nya badrumskollektionen Val, som designats av stjärndesignern Konstantin Grcic. Enkla arkitektoniska linjer, extremt smala kanter och en fin ytstruktur gör tvättställen i den här kollektionen världsunika. Val-sortimentet innehåller tvättställ, tvättskålar, duschkar, badkar samt nya badrumsmöbler från Base-kollektionen, och håller en bra prisbild.

”Badrumskultur sedan 1892” står det på katalogen i Laufens showroom hos Makajo, på Brännkyrkagatan 82 på Södermalm i Stockholm. Här, bland designade badrumsmöbler som formgivarikoner som Alessi, Kartell, Hee Welling och Konstantin Grcic skapat för Laufen, träffar vi Niclas Ekwall som tillsammans med sina kollegor på Laufen Sverige på allvar introducerat denna schweiziska badrumsjätte på den svenska marknaden.
— Det är lustigt egentligen. Laufen är ett innovativt, internationellt badrumsmärke, känt för sina schweiziska kvalitetsprodukter och nyskapande design världen över. Badrumsmöblerna och sanitetsporslinet finns i alla kategorier, från extrem high end-design, via snygga former till ett vettigt pris, till funktionellt basporslin med kvalitet för större projekt, som flerbostadshus och offentliga byggnader. Ändå har vi fram tills nu mest varit kända bland designintresserade arkitekter och formgivare här i Sverige, och det enbart för vårt high end-sortiment. Laufen har varit relativt okänt för den breda massan i Sverige och knappt någon har känt till hur stort märket är och bredden i sortimentet, berättar Niclas.

Niclas Ekwall på Laufen.
Duschtoaletten Riva, som rengör med vatten, från Laufen.

Han visar mig runt i showroomet och jag drar efter andan. Designmöblerna är fullständigt betagande! Jag njuter av den strikta geometrin och de lätta, transparenta plastelementen i de prisbelönta formgivarna Ludovica + Roberto Palombas serie Kartell by Laufen, beundrar den moderna tolkningen av klassiska tvättställsformer i franske designern Toan Nguyens badrumskollektion Ino och stannar vid stilrena serien Kompas, som är en storsäljare till olika projekt som offentliga byggnader och flerbostadshus.
Blicken dras omedelbart till de lätta och luftiga handfaten: De är tunna som blad och ser så eleganta ut, som om de skulle kunna lyfta och flyga iväg. Det är tack vare Laufens nya och unika material SaphirKeramik, berättar Niclas Ekwall.

Badrumskollektionen Ino, som designats för LAUFEN av den franska designern Toan Nguyen, är en modern tolkning av klassiska tvättställsformer. Kollektionen använder skickligt de kreativa möjligheterna hos Laufens SaphirKeramik, med eleganta, inbjudande och nästa viktlösa föremål. Kollektionen omfattar ett väggmonterat tvättställ, en tvättskål som är nedsänkt eller halvt nedsänkt i bänken, badrumsmöbler av högsta kvalitet och två badkar.
Det här kaxiga handfatet i kollektionen Kartell by Laufen låter vattnet rinna ut i bakkant. Läckert!

— SaphirKeramik är det senaste patenterade materialet från Laufen – ett helt fantastiskt material som kommer att revolutionera badrumsbranschen fullkomligt. Ja, det ändrar förutsättningarna helt för framtidens badrumsdesign! SaphirKeramik är superstarkt och formbart och går att tillverka enligt minimala arkitektoniska linjer. Den gör det möjligt att skapa de här supertunna men ändå starka väggarna, med snäva radier på bara någon millimeter. Den smala profilen gör porslinet platssparande och elegant, på samma gång som det är dubbelt så starkt och väldigt mycket lättare än traditionellt porslin.
Niclas visar mig ytterligare en nyhet: Duschtoaletten Riva, som rengör med vatten.
— I många delar av världen har det länge varit naturligt att rengöra sig med vatten. Det blir nu mer och mer populärt även här i Sverige och därför är det väldigt spännande för oss på Laufen att introducera Riva. Riva är utvecklad med Laufens schweiziska noggrannhet och utrustad med en rad genomtänkta funktioner. Här finns exempelvis bakdusch, damdusch, justerbart vattentryck, temperatur och munstycke, pendlande och pulserande rengöringsläge och integrerat odörfilter. Samtliga funktioner styrs med en fjärrkontroll med pekskärm och det finns möjlighet att skapa flera programmerbara användarprofiler för familjens medlemmar.
Niclas tror på duschtoaletten som framtidens toalettlösning.
— Den har så många fördelar. Vatten gör dig helt ren och en mjuk vattenstråle rengör mycket bättre. Vattnet är också skonsamt mot huden och minskar spridningen av bakterier. Undersökningar visar också att de flesta känner sig renare efter ett besök på en duschtoalett.
Nu finns Laufen på plats i Sverige, med showroom på Makajo i Stockholm och Göteborg. Vad blir nästa steg?
— Laufen har ju redan ett erkänt gott rykte för vårt unika designsortiment. Nu vill vi visa bredden och styrkan hos märket hos återförsäljare och andra aktörer här i Sverige, så att den svenska marknaden förstår att Laufen är ett konkurrenskraftigt alternativ även i mindre exklusiva segment. Att välja badrumsinredning från Laufen, oavsett om det är ett designhandfat i SaphirKeramik eller en WC-stol ur bassortimentet, är alltid en garanti för klassisk schweizisk design, kvalitet och funktionalitet. Alla Laufens produkter är också gediget kvalitetskontrollerade och alltid tillverkade lokalt. Den möbel som du köper här i Sverige är tillverkad i Europa.

Ino.
Val.
Laufen Pro-N.