Själfull konst

Andy Warhol: Campbell’s Soup Cans and Other Works

Av: Andy Round

Andy Round upplever världens första moderna museum och gör en konstfärdig pilgrimsresa till ett av Picassos mest välkända verk.

Pablo Picassos stora stund hade äntligen infunnit sig. Efter en lång, klibbig sommar som spenderats i Paris sämre delar i en byggnad som gick under namnet ”tvättbåten” där han kämpat med oljefärg och svett, var det äntligen dags för spanjoren att visa sina konstnärsvänner sitt senaste mästerverk. En efter en stirrade de förfärat på den gigantiska duken. En efter en misslyckades de att hålla inne med sina känslor. Värre skulle det bli. Konstnären Matisse skrattade rått när han såg tavlan. Picassos mecenat Gertrude Stein vrålade att den var ful och modernisten André Derain blev orolig att konstnären var på gränsen till självmord.  En tavla föreställande osammanhängande prostituerade med konstiga huvuden?

Det var tydligt att Picasso höll på att bli knäpp.

Spola fram tiden 108 år och jag står utanför Museum of Modern Art i New York en bittert kall dag. Regnet öser våldsamt ner över West 53rd, med en sådan kraft att mitt ansikte bestänks som om vore det en tavla av Jackson Pollock.  Det är miserabelt. Men likt alla andra hundratals människor som står i kön som ringlar sig runt huset, vill även jag beskåda och beundra detta råa konstverk Picasso kämpade ur sig en gång i Paris ”tvättbåt” . Nästa år är det 135 år sedan Picasso föddes och det är väl en ursäkt lika god som någon att besöka världens största samling modern konst och uppleva ett av 135-åringens mest (ö)kända verk.

Missförstå mig inte, jag är ingen seriös konstnörd (även om ”jag vet vad jag gillar… etc.”), men då och då, särskilt när jag är utomlands och hittar lite Impressionism, flörtar med Surrealism eller får en nypa Popkonst blir jag uppiggad och glad. Så efter fem stora konstutställningar i fem stora städer runt om i världen var jag i perfekt form för att ta mig an MoMA.  När man är mer erfaren, så vet man hur man undviker nybörjarmisstagen. Bli inte distraherad av mindre betydande verk, bestäm vad det är du vill se och kör på det. Gör du inte det riskerar du att drabbas av ”utställningsutmattning” och du börjar fundera över vad som bjuds i restaurangen eller om det finns något kul i museets shop. Ett beklagligt, men ack så vanligt misstag.476.1996.1-32

När vi väl fick stampa av oss vätan under valvet inne i MoMA och sträcka fram våra dyblöta biljetter var jag rustad till tänderna och mer än redo. En av de riktigt bra sakerna med MoMA är att det ger fördelar till den irriterande väl förberedde besökaren. Visst, det är frestande att kasta sig uppför den lockande trappan och jobba sig uppåt, våning för våning.  Gör inte det. Efter ett par våningar kommer din hjärna inte orka med mer. Det är hissarna du vill åt. Åk raka vägen upp till femte våningen.

Där är luften hög. Det är där alla konstverken du minns från skolböcker gömmer sig i livs levande form. Om du någonsin haft en affisch med ett konstverk på, finns den garanterat här på riktigt. Det är faktisk ganska fantastiskt. Hursomhelst, allt det där finns det gott om tid till sen. Först är det dags för verket som finns i mitten av rummet och omgivet av några få kringstrosande morgonbesökare, huvudskälet att kommit hit: Picassos kontroversiella Les Demoiselles. Och vet du vad? Gertrude Stein hade rätt. Den är verkligen störtful.

Det är en rörig målning. Fyra kvinnor som verkar ha tappat bort sina kläder stirrar hotfullt ut från duken med armarna upp i luften. Det finns en skål med frukt eller något och en av kvinnorna bär en slags mask. Allt på tavlan verkar ha gjorts i olika stilar. Den är konstig.  Och det är det som är poängen. Denna enorma skapelse (244 × 234 centimeter), blandar olika stilar, bryter regler, snurrar till och bänder isär för att sedan sätta ihop allt på fel ställe, med mening.  Min guidebok berättar att det här var starten på kubismen.The Museum of Modern Art, designed by Yoshio Taniguchi. Fourth and Fifth Floor Stairwell showing Henri Matisse’s Dance (I) (1909) and The Donald B. and Catherine C. Marron Atrium. (c) 2004 Timothy Hursley. Henri Matisse Dance (I) [La Danse (I)] Paris, Hôtel Biron, early 1909 Oil on canvas 8' 6 1/2" x 12' 9 1/2" (259.7 x 390.1 cm) Gift of Nelson A. Rockefeller in honor of Alfred H. Barr, Jr. © 2004 Succession H. Matisse, Paris / Artists Rights Society (ARS), New York

Konstkritikern Peter Plagens går ett steg längre och säger att tavlan är det viktigaste konstverket som gjorts de senaste hundra åren. Wow. Tavlan är slående, den är konstig och sannerligen viktig så jag är glad att jag fick se den i verkligheten. Men nu har jag sett den och det är dags att gå vidare för att beskåda alla andra vackra konstverk som finns på femte våningen. Det är nästa svårt att föreställa sig hur gammalt MoMA faktiskt är. Museet startade 1929, en tid då konceptet modern konst inte ens fanns. Fram till dess att ett gäng stenrika damer kom fram till att konst inte enbart var en samling gamla dammiga porträtt i tunga ramar. Dessa ”lunchande ladies” ville ha någonstans att hänga sina stora samlingar med Cezanner, Van Goghar och Gauguins.

Nu har varenda stad i världen (typ) ett modernt museum som håller hus i en hypermodern och arkitektritad byggnad, men allt började för 90 år sedan i New York. Då var det unikt, utmanade och speciellt, det är det fortfarande. På den femte våningen finns alla de konstverken som påminner oss om varför just det här museet är så väldigt viktigt: Paul Cezannes Badare, Henry Matisses Dans, Joan Miros Världens födelse, Magrittes falska spegel, Monets näckrosdamm och Van Goghs Stjärnklara natt.

Även om du inte har någon som helst koll på konst, så spelar det ingen roll. Du kommer känna igen det mesta och känna dig hemma på något konstigt sätt. Femte våningen på MoMA är 1900-talets konsthistoria.

På fjärde våningen huserar Warhol, Jackson Pollock, Jasper John och en av mina personliga favoriter Roy Lichtenstein. Det här är de kaxiga, tuffa konstverken med fötterna i 60-talet när design, mode och tja, allt faktiskt smälte samman i ett mass-firande av konsumtionssamhället.VAN GOGH, Vincent. The Starry Night. 1889. Oil on canvas. 29 x 36 ¼ " (73.7 x 92.1 cm) Aquired through the Lillie P. Bliss Bequest. © 2004 The Museum of Modern Art, New York.

MoMA är massivt. Dess samling består idag av platskrävande 172,000 konstverk. Häpnadsväckande nog så finns endast 1,400 av dessa till allmän beskådan idag pågrund av platsbrist, vilket i sig kanske låter märkligt eftersom byggnaden byggdes om för att öka sina kvadratmetrar med 50% till 11613 kvadratmeter.

Förlängningen eller ombyggnaden snarare, är på många sätt ett konstverk i sig. Det utmanande projektet förärades den 70 år gamla arkitekten Yoshio Taniguchi, som ombesörjde ombyggnaden till det facila priset av 850 millioner dollar. Med en sådan prislapp kommer både ris och ros. Författaren John Updike sa: Inget i den nya byggnaden känns påträngande, inget känns billigt. Det finns en andlös känsla här som ger samma magiska stämning som en bank efter stängning.”

Påminner det kanske om en företagslobby eller är det i själva verket den perfekta miljön för att presentera konst i? MoMA är nog lite av varje blandat med en extravagant ambition att ge dig allt. På plan tre och två finns museum inne i museet och här hittar du smakprov på allt inom fotografi, film, design, arkitektur och illustration.

Du kommer inte klara av att beta av allt på bara ett besök, men det är värt att i alla fall sticka in näsan i design-sektionen. Det finns något vackert i att se vardagliga ting såsom dammsugare, helikoptrar, stolar leksaker och bestick bakom glas och till allmän beskådan.

De må vara vardagliga, men är naturligtvis utvalda pågrund av sin numera kultstatus inom design, en status som definitivt cementeras tack vare att MoMA valt ut just dem till sin samling. Är den naturliga formen hos Starcks pall eller Pininfarina värda att tituleras ”fin-konst” på samma sätt som en Picasso? Vem bryr sig, det fina i kråksången är att de alla befinner sig i samma byggnad. Njut.

www.moma.org

Wyeth, Andrew
Wyeth, Andrew
476.1996.1
476.1996.1
Andy Warhol Gold Marilyn Monroe 1962 Silkscreen ink on synthetic polymer paint on canvas 6' 11 1/4" x 57" (211.4 x 144.7 cm) Gift of Philip Johnson © 2004 Andy Warhol Foundation for the Visual Arts / Artists Rights Society (ARS), New York
Andy Warhol
Gold Marilyn Monroe
1962
Silkscreen ink on synthetic polymer paint on canvas
6′ 11 1/4″ x 57″ (211.4 x 144.7 cm)
Gift of Philip Johnson
© 2004 Andy Warhol Foundation for the Visual Arts / Artists Rights Society (ARS), New York

ny_13_moma_oldenburg_floorcone_dwangallery_1963

Hershman, Lynn
Hershman, Lynn
Hopper , Edward
Hopper , Edward
FRIEDER GRINDLER German, born 1941 RENATA GRINDLER German, born 1940 Kaspar 1969 Offset lithograph 30 x 20" Gift of the designers. The Museum of Modern Art, New York.
FRIEDER GRINDLER German, born 1941
RENATA GRINDLER German, born 1940
Kaspar
1969
Offset lithograph
30 x 20″
Gift of the designers. The Museum of Modern Art, New York.

ny_lichtenstein_little_aloha

Henri Matisse The Red Studio 1911 Oil on canvas 71 1/4" x 7' 2 1/4" (181 x 219.1 cm) Mrs. Simon Guggenheim Fund © 2004 Succession H. Matisse, Paris / Artists Rights Society (ARS), New York
Henri Matisse
The Red Studio
1911
Oil on canvas
71 1/4″ x 7′ 2 1/4″ (181 x 219.1 cm)
Mrs. Simon Guggenheim Fund
© 2004 Succession H. Matisse, Paris / Artists Rights Society (ARS), New York
Pablo Picasso. Les Demoiselles d'Avignon. 1907. Oil on canvas. 96 x 92” (243.9 x 233.7 cm) The Museum of Modern Art, New York. Acquired through the Lillie P. Bliss Bequest. © 2004 Estate of Pablo Picasso/Artists Rights Society (ARS), New York. Digital Image (C) 2004 The Museum of Modern Art.
Pablo Picasso. Les Demoiselles d’Avignon. 1907.
Oil on canvas. 96 x 92” (243.9 x 233.7 cm)
The Museum of Modern Art, New York. Acquired through the Lillie P. Bliss Bequest.
© 2004 Estate of Pablo Picasso/Artists Rights Society (ARS), New York.
Digital Image (C) 2004 The Museum of Modern Art.
Henri Rousseau. The Dream. 1910. Oil on canvas. 6' 8 1/2" x 9' 9 1/2" (204.5 x 298.5 cm). The Museum of Modern Art, New York.
Henri Rousseau. The Dream. 1910. Oil on canvas. 6′ 8 1/2″ x 9′ 9 1/2″ (204.5 x 298.5 cm). The Museum of Modern Art, New York.

7.1968 ny_moma_gardensummer2013_mseck

H
H
Picasso, Pablo
Picasso, Pablo

 

Andy Warhol: Campbell’s Soup Cans and Other Works
Andy Warhol: Campbell’s Soup Cans and Other Works
Andy Warhol: Campbell’s Soup Cans and Other Works
Andy Warhol: Campbell’s Soup Cans and Other Works
70_1968_1, 7/18/03, 11:27 AM, 8C, 5678x6002 (185+1207), 100%, chrome 6 stops,  1/8 s, R36.7, G27.5, B36.0 Betterlight HMI ISO-189 PHOTO>Thomas Griesel
70_1968_1, 7/18/03, 11:27 AM, 8C, 5678×6002 (185+1207), 100%, chrome 6 stops, 1/8 s, R36.7, G27.5, B36.0
Betterlight
HMI
ISO-189
PHOTO>Thomas Griesel

ny_moma10

ny_stern13

PHILIPPE STARCK  W.W. Stool. Design date: 1990 Sand-cast aluminum 38 1/2 x 21 1/4 x 22 5/8" (97.8 x 54 x 57.5 cm); seat h. 37 7/8" (96.2 cm) Manufacturer: Vitra AG, Basel, Switzerland The Museum of Modern Art, New York, Digital Image © 2004 The Museum of Modern Art, NY
PHILIPPE STARCK
W.W. Stool. Design date: 1990
Sand-cast aluminum
38 1/2 x 21 1/4 x 22 5/8″ (97.8 x 54 x 57.5 cm); seat h. 37 7/8″ (96.2 cm)
Manufacturer: Vitra AG, Basel, Switzerland
The Museum of Modern Art, New York,
Digital Image © 2004 The Museum of Modern Art, NY
Sheeler, Charles
Sheeler, Charles
GERRIT RIETVELD  Red Blue Chair. Design date: c. 1923 Painted wood 34 1/8 x 26 x 33" (86.7 x 66 x 83.8 cm), seat h. 13" (33 cm) The Museum of Modern Art, New York, Gift of Philip Johnson Digital Image © 2004 The Museum of Modern Art, NY
GERRIT RIETVELD
Red Blue Chair. Design date: c. 1923
Painted wood
34 1/8 x 26 x 33″ (86.7 x 66 x 83.8 cm), seat h. 13″ (33 cm)
The Museum of Modern Art, New York, Gift of Philip Johnson
Digital Image © 2004 The Museum of Modern Art, NY
PININFARINA  Cisitalia 202 GT Car. Design date: 1946 Aluminum body 49 x 57 5/8 x 158" (124.5 x 146.4 x 401.3 cm) Manufacturer: S.p.A. Carrozzeria Pininfarina, Torino, Italy The Museum of Modern Art, New York, Gift of the manufacturer Digital Image © 2004 The Museum of Modern Art, NY
PININFARINA
Cisitalia 202 GT Car. Design date: 1946
Aluminum body
49 x 57 5/8 x 158″ (124.5 x 146.4 x 401.3 cm)
Manufacturer: S.p.A. Carrozzeria Pininfarina, Torino, Italy
The Museum of Modern Art, New York, Gift of the manufacturer
Digital Image © 2004 The Museum of Modern Art, NY
Warhol, Andy
Warhol, Andy
Picasso Pablo (dit), Ruiz Picasso Pablo (1881-1973). Paris, musée Picasso. MP3693.
Picasso Pablo (dit), Ruiz Picasso Pablo (1881-1973). Paris, musée Picasso. MP3693.
Picasso, Pablo
Picasso, Pablo
The Museum of Modern Art, designed by Yoshio Taniguchi. View of The Donald B. and Catherine C. Marron Atrium. © 2004 Timothy Hursley.
The Museum of Modern Art, designed by Yoshio Taniguchi. View of The Donald B. and Catherine C. Marron Atrium.
© 2004 Timothy Hursley.
Staircase to 2nd floor with Andy Warhol’s Cow wallpaper in The Lewis B. and Dorothy Cullman Education and Research Building, designed by Yoshio Taniguchi. © 2006 Timothy Hursley Andy Warhol Cow wallpaper, 1966 © 2006 Andy Warhol Foundation for the Visual Arts / Artists Rights Society (ARS), New York
Staircase to 2nd floor with Andy Warhol’s Cow wallpaper in The Lewis B. and Dorothy Cullman Education and Research Building, designed by Yoshio Taniguchi. © 2006 Timothy Hursley
Andy Warhol
Cow wallpaper, 1966
© 2006 Andy Warhol Foundation for the Visual Arts / Artists Rights Society (ARS), New York