Sjön suger – inte

Aeroboat 2Aeroboat 6 copy
Av Tobias Skarhall

En av de snabbaste och mest eleganta miniyachter som någonsin har skapats presenterades i början av maj av det brittiska företaget Claydon Reeves på en mässa i London. Aeroboat är det perfekta valet för dig som vill njuta av en frukost i Saint-Tropez, en lunch i Antibes följt av en middag i Monaco. Allt på en och samma dag!

 

Den yttre designen på Aeroboat har tagit inspiration från krigsflygplanet Spitfire, som blev känt under andra världskriget. Miniyachten använder sig även av den berömda Rolls-Royce Merlin-motorn, vilket bygger på känslan av absolut toppklass. Merlin V12-motorn har upp till 2 500 hästkrafter – motsvarar 25 stycke Ford Fiesta – och kan nå en hastighet över 50 knop. Här talar vi om att färdas med både kraft och stil.

 

Aeroboat är en yacht som verkligen skiner av sitt brittiska arv. Varje modell har en unik design som skapas genom kolfiber och ett ultralätt trämaterial – allt hämtat från Storbritannien. Även produktionen sker självklart på brittisk mark.

 

Yachtens insida påminner mycket om en lyxig sportbil med säten av exklusivt läder och en instrumentbräda i skimrande trä. De främre sittplatserna har tagit inspiration från Spitfires landningsställ och yachten styrs enkelt med hjälp av navigationssystemet som använder sig av touch-screen-teknologi. Hastigheten kontrolleras genom ett lättmanövrerat joystick.

 

Aeroboat skräddarsys efter kundens önskemål och kostar mellan två och tre miljoner pund beroende på tillval. Det självklara valet för dig som är ute efter en elegant miniyacht som tar dig till utvalda destinationer på nolltid. Aeroboat kan självklart också användas som komplement till en större yacht vid exempelvis dagsturer längs kusten.

 

Denna miniyacht från Claydon Reeves har plats för sju passagerare. Under däck finns en hytt för övernattning och ett litet badrum. Företagets grundare och en av arkitekterna bakom Aeroboat, Mike Reeves, har sagt följande om sitt nytillskott:

 

– Vi är fast beslutna om att revolutionera modern yacht-design. Aeroboat har skapats genom innovativt material, ett fräscht nytänkande vad gäller designen och strävan efter att producera en miniyacht som sticker ut från mängden.

 

Claydon Reeves beskriver sig själv som ”en ny art bland brittiska yacht-designers”. Företaget grundades för drygt två år sedan och teamet bakom Aeroboat har över 30 års erfarenhet av yachtindustrin.

 

Aeroboat kommer att produceras i en begränsad upplaga – endast tio exemplar – som specialdesignas efter kundens önskemål. Allt från cockpit, interiör, motor och exteriör. Så passa på att bli en av de stolta ägarna innan det är för sent!

 

Aeroboat 3

 

Fakta Aeroboat:

Längd: 14,64 meter

Bredd: 2,98 meter

Vikt: 7 700 kilo

Passagerare: Max 7 personer

Motor: Rolls-Royce Merlin V12

Kraft: 1 600 – 2 500 hästkrafter

Maxhastighet: 50 knop

Produktion: Begränsad upplaga – 10 stycken

Designers: Claydon Reeves, Hampshire, England

 

För mer information, besök www.claydonreeves.com.