Spaweekend med gammaldags charm

Ständig uppkoppling på jobbet kräver – nedkoppling emellanåt. Gärna i en miljö med gammaldags charm som får en att glömma vardagens hektiska brus. Valet faller på Småstadsidyllen Söderköping och Söderköpings Brunn med anor från 1774.

Av Bea Lindström

Söderköpings Brunn är ståtligt och charmigt på samma gång med sin stora punchveranda, matsalar och lusthus men framför allt känns det vänligt. Och lite som att återvända till kurbadens storhetstid – men självklart i modern tappning. Vi anländer en sen eftermiddag och charmas genast av eftermiddagskaffet. Dels för att man kallar det just eftermiddagskaffe, i stället för det nu så vanliga ”afternoon tea”, dels för alla godsaker som dukas upp på buffén: Nygräddade våfflor med sylt och grädde, scones med hemgjorda marmelader och ostar, hembakade kakor… Den vänliga personalen får en att känna sig hemma. Lugnet sänker sig över kropp och själ.

Söderköpings Brunn har varit en plats där man hämtat nya krafter ända sedan 1820-talet, då man började med kallvattenkurer från den järnhaltiga S:t Ragnhilds källa. De tidiga morgnarnas kalla vattenlavemang är, som tur är, sedan länge borttagna men kurbad står fortfarande på behandlingsmenyn, liksom skön massage och ansiktsbehandlingar. Ett perfekt sätt att börja sin vistelse på Brunnen, är med just ett kurbad. Då glömmer man omvärlden en stund, i en doft av vildblommor eller eukalyptus med massage av jetstrålar som mjukar upp hela kroppen. Kanske ett glas mousserande till…

Pigga och utvilade efter en god natts sömn, är det dags att upptäcka Söderköping. Det är ett måste – staden är en riktig liten pärla.  Den anlades i början av 1200-talet runt Rådhustorget, och var fram till 1500-talet en av Sveriges mäktigaste handelsstäder. Här samlades kungar och herremän, och Gustav Vasa vistades gärna på närbelägna Stegeborg.

Att upptäcka stadens mysiga kärna med kullerstensbelagda gator och trånga gränder kantade med låga trähus är en riktig upplevelse. Här finns gott om intressanta byggnader, från de medeltida kyrkorna till det vackra Rådhuset från 1700-talet.

Stadsplanen är i stort densamma idag, men medeltidens bebyggelse låg tätare och gränderna var fler. Staden hade stor betydelse som hamnstad och här har också kungakröningar och viktiga riksmöten skett. Ett bra tips är att boka en kunnig guide, upplevelsen blir så mycket roligare med kunskap.

Eller så går ni på shoppingtur; det finns många mysiga små butiker för den shoppingsugne.

Under sommarhalvåret blommar staden upp lite extra med serveringar som ligger likt ett pärlband längs kanalen. Det är bara att slå sig ned och följa båtarnas färd genom slussen med blicken.

Vad ni än hittar på, avsluta gärna dagen med att bestiga Ramundberget; när ni väl tagit er upp till toppen väntar en underbar utsikt över staden. Runt hela berget sträcker sig också promenadvägar av olika karaktär och längd. En promenad i Brunnsparken från 1800-talet är också given, den tar dig tillbaka till brunnsdrickandets högtidsdagar.

Därefter är det ett sant nöje att besöka spa-avdelningen igen. Kurbadet rekommenderas – igen. Det är alltså ett välgörande bad med valfri badtillsats, som uppiggande eukalyptus eller stärkande och utrensande timjan och salvia. En ansiktsmassage samt hårbottenmassage, eller för den delen en helkroppsmassage, är en lisa för både kropp och själ.

Besöker man Brunnen under sommarmånaderna, kan man även ta ett dopp i den tempererade utomhuspoolen, omgiven av inbjudande soldäck.

Den goda maten är en annan upplevelse på Söderköpings Brunn. Köket bjuder på svenska klassiker – ibland tillsammans med smaker av internationell karaktär. Den stekta piggvarsfilén med räkor, riven pepparrot, hackat ägg och brynt smör serverade med färskpotatis rekommenderas varmt, liksom den helstekta kalvytterfilén med portvinsreduktion och grönsaksknyte. Och som avslutning: lakrits-semifreddo med hallonmylta och citronflarn… Vinkännaren går heller inte besviken från bordet; Brunnens vinkällare rymmer flaskor från de stora vindistrikten och sommelieren hjälper gärna till med passande val.

Man kan inte annat än sova gott när natten faller på.

Det här är Söderköpings Brunn

– Spa med kurbad och behandlingar.

– Pool: Uppvärmd pool maj-september.

– Restaurang: Svenska mattraditionerna blandas med smaker av internationell karaktär.

– Se & Göra: Kryssning på Göta Kanal med egna fartyget, S:t Annas skärgård, spa och pool. Upptäck också medeltidscharmen i Söderköping. Astrid Lindgrens värld och Kolmården ligger i närheten.

Mer: www.soderkopingsbrunn.se

Pakettips!

Paketet Spaweekend, med två övernattningar, omfattar Brunnens eftermiddagskaffe båda dagarna, ett glas mousserande båda dagarna, två trerätters middagar och frukost.  Två 25-minuters spabehandlingar (eller en 50 minuters spabehandling) per person. Pris  3 775 kronor per person i dubbelrum.