Specialitet: Estetiska behandlingar

Marie Engman har specialiserat sig på injektioner med botox och fillers, och är känd för sina smärtfria behandlingar. Hon är även en erfaren och internationellt efterfrågad utbildare inom detta område. Hon tog nyligen emot Lifestyle Wellness på egna Engmankliniken. 

Av Joakim Hayenhjelm

Marie Engman är sjuksköterska i grunden, med lång erfarenhet som assisterande plastiksjuksköterska sedan många år, och har varit med och drivit flera kliniker inom skönhet och hälsa tidigare. Hon har jobbat inom både rekonstruktiv kirurgi och estetisk kirurgi på kliniker både internationellt och i Sverige och har arbetat tillsammans med välrenommerade plastikkirurger. Att hon började med injektioner skedde lite av en slump då en läkare på den klinik där hon för tillfället jobbade bad henne att ta hand om botox- och fillerinjektioner och skickade henne på utbildning hos Q-Med (numera Galderma) då han själv inte var så intresserad av dessa behandlingar. Men hon märkte att hon hade anlag för det efter alla år på olika kliniker och en insikt om ansiktets anatomi. Sedan dess har hon byggt ett grundmurat renommé och är idag en välkänd profil som under många år utbildat andra i fillerinjektioner på regelbunden basis, både här hemma i Sverige och internationellt.

Marie tar emot mig på egna Engmankliniken i Råsunda, Solna. Kliniken ligger diskret i en lägenhetsvåning och när man kommer in är det ljust och fräscht, men inte alls som i en sjukhusmiljö, utan snarare som en tjusigt inredd bostad på Östermalm. Det är lika hemtrevligt och inbjudande som Maries välkomnande. Det är det här som är Maries specialitet – patienten hamnar alltid i första rummet. Det handlar om patientsäkerhet, förtroende och god service.

– När jag började göra botox- och filler behandlingar för 15 år sedan tog jag med mig disciplinerna som jag lärt mig inom plastikkirurgin. Jag ringde patienterna dagen innan, välkomnade dem till kliniken, kollade att allt var väl med hälsan, la bedövning, skickade hem dem med god information, ringde patienten dagen efter för att höra att allt står väl till med dem, och bokade in ett återbesök 10-14 dagar senare. Det visade sig vara lyckosamt för på den här tiden visste ingen vem jag var, men i och med att jag jobbade med patienterna på det här sättet – och fortfarande gör – så växte mitt renommé i och med att mina patienter rekommenderade mig till vänner och bekanta. Och patienterna kom alltid tillbaka, säger Marie.

– Jag bygger en relation och en service till mina patienter och gör smärtfria behandlingar. Det gör att de får ett förtroende för mig. Det blir på ett sätt som en relation eftersom jag ser till att ge mycket tid till varje patient som ofta återkommer under lång tid framöver för kompletterande behandlingar.

Hur ser du på patientsäkerhet i branschen?
– Jag får ibland nya patienter som kommer från behandlare som inte är legitimerade eller certifierade. Jag har en läkare bakom mig och tycker att det är av yttersta vikt att man tar hand om patienterna om något går fel. Om ens patient råkar ut för biverkningar som till exempel svullnad är det viktigt att som behandlare veta hur man ska ta hand om detta med direktiv av en läkare som står bakom. I Stockholm finns det otroligt många skickliga behandlare som även är certifierade av Estetiska Injektionsrådet, men det finns också en marknad som är totalt oreglerad och det är där vi som har den här kunskapen kan gå in och hjälpa till där de här problemen uppstår. Det gäller att man har en otrolig närkontakt med patienten och att måste följa upp vad det är som har hänt. Min erfarenhet säger mig att problemen inte kommer från produkterna, utan att problemen kommer från den som behandlar. Man har antingen för lite tid, kanske inte kan produkten eller saknar tillräcklig erfarenhet.

Du är känd för att göra smärtfria och säkra fillerbehandlingar, vad är det som särskiljer din teknik?
– Dels har det väl att göra med min yrkesbakgrund, min erfarenhet och mitt kunnande, men sedan använder jag mig av speciella SoftfFil-kanyler som är böjliga och trubbiga sedan många år tillbaka. De är de bästa på marknaden som jag ser det. Med en sådan trubbig kanyl riskerar jag inte att skada varken nerver eller stora blodkärl. De kanylerna gör det väldigt säkert och har visat sig vara bra för att injicera i känsliga områden som under ögonen, näsan, samt kinder och kindben. Det är mitt motto att göra så smärtfria behandlingar som möjligt och jag hyser stor respekt för patientens känslighet. Alla är väldigt olika; en del känner ingenting, medan andra har haft så ont under en tidigare injektionsbehandling att de inte velat göra om det. Då gäller det att få patienten att förstå att det kan göra mindre ont att använda lokalbedövning.

– Det är helheten som jag är väldigt noga med. Helheten bygger på en avslappnad miljö; att kliniken ska vara trevlig och att jag ger tid för patienten så att de känner sig välkomna. Att de känner att de har kommit till en person som verkligen bryr sig om dem. Patientsäkerheten skapas genom erfarenheten jag byggt upp under många år och givetvis arbetar jag endast med fillerprodukter av absolut högsta kvalitet. Jag vill också framhålla att jag respekterar att det för många patienter är en betydande investering man gör för att öka sitt välbefinnande och att jag försöker erbjuda en kostnadseffektiv tjänst. Den stora glädjen är att jag får så otroligt fin feedback, och tacksamhet. Det betyder mycket för mig eftersom jag i och med detta får bekräftelse på att mina patienter känner sig trygga och nöjda med resultatet av mitt arbete.