STENHUS MED ATTITYD

Huscompagniets visningshus i Bunkeflostrand.
HusCompagniets visningshus i Bunkeflostrand.

EN TIDLÖS DESIGN MED RÖTTER I DANSK ARKITEKTUR. OCH EN STOMME BYGGD HELT I STEN, SOM HÅLLER I GENERATIONER OCH SOM STÅR PALL FÖR NATURENS KRAFTER.
— DET GÅR INTE ATT BESKRIVA DEN GEDIGNA KÄNSLAN I ETT STENHUS. DEN MÅSTE UPPLEVAS PÅ PLATS, SÄGER ARKITEKT OCH HUSSÄLJARE TORD OLOFSSON PÅ HUSCOMPAGNIET, SOM RITAT OCH BYGGT DET LÄCKRA HUSET VID HAVET.

Foto Henrik Nero

Den minimalistiska stilen går igen även inomhus, med rena raka linjer och en skarp profil utan överflödiga detaljer.

På en havsnära tomt på Klagshamnsvägen 109 i Bunkeflostrand, med fantastisk utsikt över strandängarna, ligger HusCompagniets visningshus. Enplansvillan breder ut sig framför mig, med en design som på många sätt är tidlös men som ändå sticker ut. Stora fönsterpartier bryter den mörka fasaden och taket i plåt sätter stilen. Helt klart ett hus med attityd!
Tord Olofsson, arkitekt och hussäljare på HusCompagniet, tar emot och visar runt.
— Huset är byggt i minimalistisk stil med inslag av industriella detaljer. Med den mörka tegelfasaden och sadeltaket blir utseendet modernt med egen karaktär. Men faktum är att vi på HusCompagniet bygger hus i alla stilar. Vi har nämligen inga standardmodeller utan ritar varje hus efter kundens önskemål. De husmodeller som vi visar i vår katalog fungerar mer som inspiration för blivande husbyggare, säger han.
HusCompagniet bygger hus i Skåne och längs hela västkusten upp till Göteborg. Företaget är ännu inte så välkänt här i Sverige men desto mer känt på andra håll: Det är faktiskt ett av de största husföretagen i Danmark och inte mindre än vart tredje fristående hus i Danmark är byggt av HusCompagniet! Det svenska huvudkontoret ligger i Malmö, inte långt från Bunkeflostrand och visningshuset där vi nu befinner oss.

Stora fönsterpartier släpper in dagsljuset.

Att HusCompagniet inte är lika välkänt i Sverige som i Danmark har kanske sin förklaring. Husen byggs nämligen helt i sten.
— Att bygga stenhus har en lång tradition i länder som Danmark och Tyskland. I Skåne är det också vanligt att bygga hus i sten. I norra Sverige har vi istället en stark trähustradition, även om det långsamt håller på att ändras, säger Tord.
Som arkitekt och husbyggare är han en passionerad stenhusälskare — det är en stor anledning till varför han tycker så mycket om att arbeta på HusCompagniet, säger han.
— Det är en alldeles speciell känsla att gå in i ett stenhus jämfört med ett hus med träregelstomme. Stenväggarna är rejäla och gedigna, och de ger en ”tyngd” åt hela konstruktionen som liksom känns i luften. Dessutom är stenhus så tysta, det hörs knappt några ljud varken utifrån eller mellan rummen.
Det finns också många andra fördelar med stenhus. De håller i hundratals år — sten är ju ett helt oorganiskt material som varken kan mögla eller ruttna. De är också brandsäkra, lätta att sköta och underhålla och mycket täta och energieffektiva.
Huset är ett av HusCompagniets sammanlagt fem visningshus i Sverige. Fyra av visningshusen har öppet varje söndag med personal på plats, medan visningshuset i Göteborg öppnas för bokade besök. Tanken är att visningshusen ska vara lättillgängliga för allmänheten — de är nämligen en viktig del av företagets verksamhet, berättar Tord.
— För oss är det viktigt att kunderna kan besöka våra hus. Det går nämligen inte att korrekt beskriva den gedigna och massiva känslan i ett stenhus i en huskatalog, eller på ett kundmöte. Skillnaden måste upplevas på plats, i ett färdigbyggt hus. Kunderna måste få möjlighet att gå in i ett stenhus och se och känna själva.

Huset jag besöker är en rakt och stilrent enplanshus, 155 kvadratmeter stort. Den minimalistiska stilen går igen även inomhus, visar det sig, med rena raka linjer och en skarp profil utan överflödiga detaljer. Entrén ligger på gaveln och vi tar steget in i hallen. Härifrån kan jag se rakt igenom hela huset och nås av utsikten i andra änden, med vy över naturen och havet. Vilken atmosfär! På var sin sida om hallen ligger två sovrum, medan Master bedroom ligger avskilt lite längre bort, med egen walk in closet och badrum en suite. 

Planlösningen är alldeles fantastisk för en familj, konstaterar jag. De två mindre rummen ligger lite för sig själva men ändå lagom nära Master bedroom. Och allrummet kan lätt göras om till ett fjärde sovrum eller kanske till ett kontor om så skulle behövas.
Men det är ändå umgängesytorna på andra sidan huset, vid den gavel som vetter mot trädgården och havet, som får min totala uppmärksamhet. Här ligger vardagsrum, kök och matsalsdel i en halvöppen planlösning, med en fantastisk utsikt över nejden. Stora fönsterpartier i tre väderstreck släpper in dagsljuset som sprider sig vackert genom rummen. Inte mindre än fyra helglasade altandörrar öppnar mot trädgården på olika ställen i huset — min egen favoritplats utomhus blir genast den övertäckta terrassen som vi når från köket och matplatsen. Den kan lätt glasas in och göras om till ett uterum som kan användas årets runt, berättar Tord.
Köket är mitt favoritrum. Det är stort, ljust och väldig socialt. I centrum tronar en fantastisk och mycket inbjudande köksö med både köksho och spishäll. En dröm för den som gillar att laga mat och prata med gästerna på en och samma gång! Framför allt finns här plats för många, både för att laga maten och njuta av den tillsammans. Tord och jag slår oss ned vid köksön för en kopp kaffe och pratar vidare.

 

Vad tycker du som arkitekt bäst om med den här villan?
— Jag gillar förstås planlösningen, som är riktigt bra utformad för en familj att ”växa” i. Men mest tycker jag nog om det som jag alltid gillar så mycket med våra hus: Att själva grunden är ett riktigt bra kvalitetshus med ett tidlöst utseende, som kunden med enkla medel kan sätta sin egen prägel på. Här har vi dragit stilen litet mer åt industrikänsla och minimalism. Om kunden hellre vill ha ett klassiskt utseende, eller ett mer lantligt, så går det lätt att åstadkomma.
Jag gillar också att fönstren i våra hus livar med fasaden och att fönster, fönsterbänkar och dörröppningar putsas in. Det ger de där djupa fina smygarna utan onödiga lister som ger en fin atmosfär.

Vilka är fördelarna med ert byggsätt, tycker du? 
— Det finns många fördelar. Flexibiliteten är en viktig parameter som kunderna uppskattar. HusCompagniet har ju som sagt inga standardhus utan skräddarsyr varje hus med de lösningar som kunden vill ha. Våra hus byggs på plats, sten för sten. Det ger stor flexibilitet.
Tryggheten är också väldigt viktig. Företaget är väletablerat och finns en väl fungerande organisation att luta sig mot. Det är ett väloljat maskineri och jag som arkitekt och säljare kan alltid kan känna mig trygg med att kunderna får vad de önskar. Tack vare stabil ekonomi kan vi också erbjuda mycket förmånliga betalningsvillkor. Kunden betalar bara en mindre handpenning vid bokningen och först när huset är färdigbyggt och kunden tar över det betalas resten av summan för huset. Kunden slipper tänka på dubbla lån och extra avgifter. Vi ger också ett fast pris och ett fast inflyttningsdatum. Det känns jättebra.

——————————————————————
Så här bygger HusCompagniet
Kunden utformar det blivande huset i samarbete med sälj- och arkitektteamet på HusCompagniet. När alla detaljer är klara skrivs kontrakt och byggprocessen påbörjas. Familjen betalar handpenning och får ett fast inflyttningsdatum. Huset byggs på totalentreprenad, vilket betyder att Huscompagniet ansvarar för hela bygget och att huset överlämnas till kunden efter slutbesiktning. Husen byggs på plats på tomten, sten för sten. Materialet är i lättbetongblock med utvändig glasullsisolering och en fasad av bränt tegel. Hela bygget tar mellan 25 och 29 veckor (25 veckor för ett enplanshus).
—————————————————————

Läs mer om HusCompagniet på deras hemsida >>