Stiltips: Inredning och Homestyling

Josefin Schmidt jobbar som inredningsstylist och är vd och grundare av det hyllade inredningsföretaget Decor Baltazarstyle. Nu delar hon med sig av sina tankar och stiltips när det kommer till inredning och homestyling.

Text & styling Josefin Schmidt, Decor Baltazarstyle
Foto Tess Wallenberg

Med hjärtat och själen på Bali, fick sänghimlen flytta hem till Sverige. Till lägenheten belägen på Kungsholms strand med utsikt över Karlbergssjön. En personlig harmonisk känsla svävar i atmosfären. Karaktären syns tydligt. Önskan om att varje morgon vakna upp i sin alldeles egna Bungalow, med vinden i tyget, ombonat av natur, värme och vatten. Morgonkaffet avnjuts med ro och öppnar upp för nya äventyr under sänghimlen.
Karaktären är uppbyggd efter ett väletablerat och kraftfullt uttryck ”Love Warriors”.

Samhället idag lever i en trend. Trend är ett uttryck för förändring. Genom magasin, sociala medier och vår omgivning blir hjärnan matad med trender. Det handlar om mode, inredning, design, konst… ja listan kan bli lång. Men trots alla källor som finns till för att hjälpa oss att följa trender är vi många som i frustration aldrig riktigt känt att vi lever i den rådande trenden.

Vi kan se de fina hemmen som enligt konstens alla regler bockar av allt på listan när det kommer till rådande trender, det gillar vi. Dessutom finns det hem som inte alls följt reglerna vad beträffar nuvarande trender, men som ändå utstrålar det personliga, harmoniska och karriäristiska. Kan vi bli precis lika förtjusta i det trendbrytande hemmet som i det hem som hade alla rätt enligt trenden?

Vad är det som gör att man gillar miljöer som sinsemellan ändå är väldigt olika? Svaret är att det finns en karaktär som dominerar. Att inreda ett hem handlar om så mycket mer än att bläddra i inredningstidningarna och i tanken följa trenderna. Det kan se så lätt ut på en bild, men i slutändan är det du som ägare av bostaden, som är nyckeln till det hela. Du kan följa alla de trender som kommer, till punkt och pricka, men i slutändan är det ändå personligheten och karaktären man vill se – vad just du tycker om och vad du väljer att lämna framme.

Ett hems personlighet kliver fram där det oväntade är mixat med det förväntade. ”Hej Y- stolar, ni är så uttjatade, men trots det kan jag inte släppa tanken på att ha er hemma.” En tanke som jag ofta hör personer uttrycka. Det är klart att du ska ha ett par Y-stolar men gör något nytt med dem, något annorlunda, något som är du! Då kommer du kunna ha dem hur länge som helst. Kombinera stolarna med det där lite annorlunda bordet som du tycker om, eller blanda upp stolarna med några helt andra – som då blir din karaktär och som blir just din trend.

Som om att ni skulle ha blivit mycket klokare av det där… antagligen inte. Det jag egentligen vill säga är att sluta prata om trender. Du är din egen trend. Jag följer inga trender, men jag följer min karaktär. Jag vill förmedla att karaktären, du själv, är nyckeln till ett trivsamt harmoniskt hem. Jag är fullt medveten om att det inte är så lätt att inreda ett hem vackert, harmoniskt och personligt som de ser ut att vara i flödet på Instagram eller i inredningstidningarna, men med träning kan du ta dig närmre din kärna i ditt hem.

Jag skulle råda dig att titta på många miljöer, de finns vart du än är, hos grannen, vännerna, i tidningarna, filmer och offentliga miljöer. När du fastnar för en miljö, stanna upp, tänk efter. Vad är det som gör att du gillar just denna miljö? Är det helheten, någon speciell möbel eller något snyggt stilleben? Träna ögat. Samla informationen du tar till dig och plocka ihop de olika bitarna du tycker om i en moodboard så har du snart det där personliga och karaktäristiska hemmet – en mix av det väntade och oväntade.

Kom ihåg att liksom du, förändras ditt hem. Inred i din förändring och våga vara självisk. Inreder du för andras skull snarare än din egen kommer du bara längre bort från din egen kärna och närmre frustrationen att inte leva i det perfekta hemmet.

Tips!
– Håll dina ögon öppna och samla inspiration.
– Sortera i inspirationen, handplocka det du själv gillar
– Ta hjälp av en inredare för att kombinera din inredning, möblering och placering.
– Lev i dit hem och tona ner visionen om ett färdiginrett hem – det kommer alltid vara i förändring så länge du förändras