STORSLAGET PÅ MAURITIUS

Beachcombers sexstjärniga hotell Royal Palm på ön Mauritius är magnifikt och vackert, privat och romantiskt. En grundlig renovering förra året har resulterat i ännu rymligare sviter.

-Allt har ändrats men ingenting är annorlunda, säger Royal Palms vd Jacques Silvant och gör en svepande gest över den imponerande lobbyn där porlande vatten ackompanjerar våra beundrande utrop.

Renoveringen har kostat tio miljoner euro, sviternas antal har minskats till 69 istället för 84, detta för att göra dem ännu rymligare. Den minsta sviten är på 55 kvm, den största 300 kvm. Samtliga har havsutsikt och egen terrass, och den som önskar kan här inta en privat och ostörd måltid.

Stephane Sogliuzzo är biträdande chef för Royal Palm. Han säger:

– Vi vet att besökarna uppskattar lyxen med stora ytor. Våra gäster är inga rumsnummer, vi känner alla vid namn.

Hälften av alla resenärer återkommer. De flesta som är här för första gången blir nämligen snabbt förälskade.

Common Area; Reception; Poolside; Service;Royal Palm är vackert beläget vid Mauritius nordvästra kust, 75 km från flygplatsen och 25 km från huvudstaden Port Louis. Indiska Oceanens turkosa vatten smeker den vita sandstranden. Hotellets siluett smälter in i naturen, vilket beror på Beachcombers strikta regel: Aldrig över trädtopparna! Man anser att arkitekturen inte ska störa den omgivande miljön. Palmer och grönska och porlande vatten över lavastenar är utmärkande för Royal Palm. Reception, restauranger, barer … allt är smakfullt arrangerat utomhus. Endast taket skyddar mot eventuella regnskurar, inga väggar stänger in.

Ett besök i konstgalleriet och butiken med exklusiva kläder och accessoarer är ett fint avbrott från sol och bad. På min promenad runt hotellområdet upptäcker jag en tennisplan och ett ”dagis” – en förtjusande lekplats med inne- och uterum och egen pool för hotellgästernas barn. Utbildade barnskötare ser till att barnen trivs. Ytterligare en bit in bland palmerna ligger Royal Palms exklusiva spa (2 000 kvm stort). Konceptet har tagits fram tillsammans med det välkända hudvårdsmärket Clarins, som har lång erfarenhet av gedigen dermatologisk forskning kring kroppens sinnen. Jag kan välja mellan många högkvalitativa behandlingar samt bastu och hamam, Yoga, Chakra-meditation eller Reiki.

Efter en underbar behandling dåsar jag utomhus i en av de stora fåtöljerna där jag blir serverad en kopp välsmakande te med citron och ingefära – allt till ljudet av porlande vatten som rinner över de vackert byggda stenavsatserna.ny_spa08-natt

Det är maj och regnperiod, vilket visar sig vara en utmärkt tid att besöka Mauritius; klimatet är fantastiskt med 22-26 grader dygnet runt, temperaturen i havet är densamma. Regnet kommer i korta uppfriskande skurar.

Bekväma bäddar i flygbolaget Emirates Business Class bidrar till att vi landar utvilade på Mauritius internationella flygplats, som fått namn efter öns förste premiärminister efter självständigheten 1968, Sir Seewoosagur Ramgoolam.

Mauritius skapades för åtta miljoner år sedan ur ett vulkanutbrott. På väg norrut passerar vi de karaktäristiska svarta, spetsiga bergen som en gång sprutade eld, den frodiga grönskan är sprungen ur det tropiska mikroklimatet. Sockerrörsfälten är många; ön är självförsörjande i rom och råsocker. Ett av världens längsta obrutna korallrev omger ön, och att dyka med tuber här är en fascinerande upplevelse.

Öns unika fauna bevaras i de många botaniska trädgårdarna, de flesta grundlades under 1700-talet. Den internationellt kända Sir Seewoosagur Ramgoolam Botaniska Trädgård i Pamplemousses har plantor från hela världen. Här finns omkring 80 palmarter, 25 arter av olika frukt- och kryddträd, litania, mahogny och pandanus med flera, samt en hybrid av tre träd.

– Tre olika arter har funnit varandra och växt samman. Ett unikt träd med olika sorters löv på samma grenar har skapats, förklarar vår guide Dozia.

Detta får mig att tänka på öns befolkning som består av olika etniciteter, religioner och språk, smaker och färger. Historien är fylld av sjörövare och kolonialmakternas kamp om herraväldet; 1598 kom holländarna till ön, 1721 tog det franska handelskompaniet över (Compagnie Française des Indes). Båda länderna utnyttjade ön som en kolonial guldgruva när man insåg möjligheten till sockerrörsproduktion, och slavar från Madagaskar importerades som arbetskraft. 1810 tog britterna över, och slaveriet avskaffades äntligen under 1800-talet. På ett av de svarta bergen finns en minnesplats över en grupp slavar som flydde hit upp, och när engelsmännen kom för att berätta att de var fria förstod de inte språket utan slängde sig ner från klippan. Så småningom byttes arbetskraften från Madagaskar ut mot en halv miljon kontraktsarbetande indier.

Mauritierna är mycket stolta över det mångkulturella samhället. Man respekterar varandras religioner och firar allas högtider. Denna multikulturella atmosfär genomsyrar även matlagningskonsten.Royal Palm Mauritius

Royal Palms restaurang La Goélette är en av Indiska Oceanens mest raffinerade restauranger. Vi njuter av sofistikerad matlagning med influenser från Indien, Kina och Europa som knyts samman med färska råvaror från Mauritius. Färsk fisk hämtas dagligen i hamnen Coin de Mire nära hotellet.

På strandrestaurangen Le Bar Plage serveras ”miljonärssalladen”, en exklusiv rätt som tillagas av palmhjärta. En sådd palm måste växa under fem år innan den är mogen att skördas. Och räcker då till två sallader.

Sea view; vue sur la mer; Beach view; vue sur la plage; Ocean view; vue sur l'océan;Den franske mästerkocken Michel de Mattéis hade arbetat med mat i 30 år innan han 2003 blev chef för Royal Palms kök. Han har bland annat mottagit utmärkelsen Meilleur Ouvrier de France (Frankrikes bäste hantverkare), och idag ses hans namn som garanti för utmärkt gastronomi.

Hos Royal Palm har Michel de Mattéis fria händer att experimentera med öns mångsidiga arv.

– Som kock är det viktigt att få vara kreativ, och ingen har hittills sagt nej till mina förslag. Ärligt talat har jag under hela min karriär aldrig arbetat på ett ställe lika fantastiskt som Royal Palm, framhåller han.

Efter en utsökt middag, skapad av mästerkocken och hans mannar, är det en ljuvlig känsla att i den varma svarta natten avsluta en storslagen dag med en stund i lobbyn, avnjuta ett glas rom och lyssna till något av de förstklassiga, proffsiga band som varje kväll musicerar på hotellet.

Royal Palm

 

Sea view; vue sur la mer; Beach view; vue sur la plage; Ocean view; vue sur l'océan;
Sea view; vue sur la mer; Beach view; vue sur la plage; Ocean view; vue sur l’océan;
Sea view; vue sur la mer; Beach view; vue sur la plage; Ocean view; vue sur l'océan;
Sea view; vue sur la mer; Beach view; vue sur la plage; Ocean view; vue sur l’océan;
Sea view; vue sur la mer; Beach view; vue sur la plage; Ocean view; vue sur l'océan;
Sea view; vue sur la mer; Beach view; vue sur la plage; Ocean view; vue sur l’océan;
Sea view; vue sur la mer; Beach view; vue sur la plage; Ocean view; vue sur l'océan;
Sea view; vue sur la mer; Beach view; vue sur la plage; Ocean view; vue sur l’océan;