TOPP 10: FLODRESOR

Lifestyle listar de 10 bästa flodresorna i världen, från Amazonas till Zambezi.

Av Andy Round

1 AMAZONAS

Ljusår bortom de vanliga fiske-ekorna och kanoterna som trafikerar Amazonas i Peru, är Aqua en 12-hytts lyxkryssare med über-exklusiva referenser. Kryssaren påminner om en Mississippi-ångbåt utan hjulet och designen är av arkitekten Jordi Puig. I köket basar kocken Pedro Miguel Schiaffino som arbetar på Michelin-restauranger i Italien. Sedan finns de naturliga attraktioner.a. Om du älskar jätte-flodens uttrar, krokodiler, vrålapor, anakondor, sällsynta svarta kajmaner och regionens otroliga rosa (ja, rosa) delfiner, då har du kommit till rätt ställe. Kryssningar varierar i längd från fyra till sju dagar och börja från 2 500 dollar. Och det finns ingen TV-apparater i hytterna. Som Aqua-chefenFrancesco Galli Zugaro säger: – Fönstren är stora och naturen ger upplevelser.

www.aquaexpeditions.com

2 RAJANG RIVER

Floden som skär genom det grönskande hjärtat av Borneo från Sarawak är den berömda Rajang River och drottningen av floden är den överdådiga RV Orient Pandaw, denna flytande och femstjärniga farkost är konstruerad med underbar 18-tals känsla , rottingstolar, silkeskimonos och en eftermiddag med Earl Grey. Det finns ett bibliotek, en teater, strandpromenads-område och ett observationsdäck. Stora sevärdheter längs vägen inkluderar vilda djur (det finns gott om krokodiler, varaner och ett stort utbud av fåglar). Du kan göra vandringar i djungeln för att besöka tidigare huvudhägs-stammar (de slutade hugga huvudet av folk på 1950-talet) och shoppa i den kinesiska handels-staden Sibu. Voyages Jules Verne har åtta-dygns-resor nästa år från 2500 pund.

www.vjv.co.uk

3 IRRAWADDY

Hundratals gamla palats, utsmyckade pagoder och buddhistiska tempel ligger runt floden i Irrawaddy i Burma som tysta vaktposter och vaktar Myanmars ärorika förlorade historia. Floden fortsätter att vara en livlina för detta naturligtvis fantastiska land med färjor, pråmar och fiskebåtar som trafikerar floden med sina handelsfartyg. Kryssningsfartyget Road To Mandalay förvaltas av Orient Express och erbjuder burmesisk lyx, från regionala rätter till lyxiga hytter alla utrustade med satellit-TV. Fyra nätter från Bagan till Mandalay startar från 1900 euro per person.

www.orient-express.com

4 VOLGA

Häpnadsväckande i skala, Moder Volga är den längsta floden i Europa och sträcker sig från Moskva 3700 kilometer ner till Kaspiska havet. Med tusentals bifloder, reservoarer, sjöar och kanaler, är det lätt att njuta av vattenförbindelserna mellan Moskva och S: t Petersburg. Och det bästa sättet att uppleva detta på är ombord lyx-kryssaren MS Volga Dream som tar 100 passagerare. Fartyget byggdes 1959 och renoverades kärleksfullt 2007, Nu kan det erbjuda  kräsna resenärer: bastu, gym, datorrum och bibliotek. Och, naturligtvis, attraktionerna i Kreml, Vasilij, Röda torget, Eremitaget, Peterhof och ”ryska vita nätter” är en stor anledning att beställa en resa. Men fartyget har också orkesterkonserter och även operaföreställningar med Rysslands toppartister. Priserna är på begäran via företagets webbplats.

www.volgadream.com

5 GANGES

Det är den största floden i Asien. Kulturellt, religiöst och geografiskt är det i hjärtat i det svindlande landet Indien. Med sina 2500 kilometer flyter Ganges flyter förbi några av de mest öde-områdena liksom de mest befolkade områdena i Indien. RV Sukapha är ett litet, exklusivt passagerarfartyg med rum för passagerare 24 personer. Panorama-soldäck, parasoll, kolonial prakt ochen kall drink på eftermiddagen är viktiga skäl för att boka denna passage genom Indien. Tretton nätter för att utforska denna underbara kontinent börjar på 3500 dollar.

www.vjv.com

6 YANGZI RIVER

Yangzi Explorer

Spökstäder, stora mäktiga raviner, jättegrottor, atmosfäriska skogar, skyhöga bergskedjor och den största dammen på jorden karakteriserar den tredje längsta floden på jorden, Yangzi. Och fartyget som dominerar dessa vatten är den berömda MS Yangzi Explorer. En favorit bland exklusiva reseföretag, fartyget tar endast högst 124 passagerare och varje hytt har en balkong. Det finns spa, teaterföreställningar, historieprofessors-guider och ett åtagande att aldrig ha karaokekvällar Explorer är en elegant aktör i en anmärkningsvärd del av världen. För bokning och priser besök fartygets sida.

www.yangziexplorer.org

7 CANAL DU MIDI

OK, Canal du Midi i södra Frankrike kan vara lika självklart som det överfulla Seine och det är inte tekniskt en flod, men ärligt talat är det desto bättre just av den anledningen. När det gäller att åka på vattnet är det svårt att slå en lyxpråm (och de bästa – såsom Enchanté, Anjodi, Roi Soleil eller Alouette) och glida längs den trädkantade kanalen med sina vackra byar. Ombord finns det kockar med en oändlig meny av den bästa gastronomin som Frankrike kan erbjuda. Det är inte billig men vissa erfarenheter är ovärderliga. Abercrombie & Kent har ett stort urval med pråm-priser på runt 33 900 dollar.

www.abercrombiekent.com

8 RHEN

Det är 1200 kilometer lång. Det är EU:s mest populära flod att kryssa på. Och den passerar sagoslott, medeltida städer, gotiska katedraler och neoklassiska palats. Så vad mer kan man önska? Den tar dig också förbi några av de mest pittoreska landskapen i Holland, Tyskland, Frankrike och Schweiz. Företag som Travelsphere erbjuder 10-dagars kryssningar. I priset ingår helpension på den fashionabla MV Prinsessan Christina stannar i Köln, Andernach, Cochem, Bopphard och varje historiskt centrum som du kan tänka dig.

www.travelsphere.co.uk

9 NILEN

I många avseenden erbjuder Egyptens Nilen den ultimata flodkryssningen. Nilen är kungen (och egyptiska drottningen) av flod-kryssnigar. Från Luxor till Aswan är den mest populära resan. Du får uppleva templen i Karnak, Tutankhamuns grav, Nefertaris grandiosa grav i Valley of the Queens. På vägen till Asswan är ruinerna av Edfu är särskilt imponerande (om du inte lider av tempel-trötthet då) och i Aswan gör du en avstickare för att se den fantastiska Abu Simbel. Mellan attraktionerna är det naturligtvis viktigt att ha något anständigt anständigt ställe att koppla av på när du reser på en av de mest historiska floderna i världen. Och för att vara ärlig, så kan du inte bo bättre än på Oberoi Philae Nile Cruiser eller Oberoi Zahra Luxury Nile Cruiser. www.oberoihotels.com

10 ZAMBEZI

Tycker du om att fotografera zebror, elefanter och krokodiler Excellent. Då måste du boka upp dig på en lyxkryssning längs Zambezifloden mellan Namibia och Botswana. Och det är svårt att slå de exklusiva resor som erbjuds av femstjärniga Zambezi Queen som erbjuder resor längs stranden vid Chobe National Park som är fylld av vilda djur, 120 000 elefanter strövar fritt och 400 fågelarter fyller himlen. Zambezi Queen erbjuder djurskådningsturer på land med 4×4, djurliv från båtar och gourmetmåltider ombord.

www.zambeziqueen.com

OCH SLUTLIGEN

Mycket älskad av rättstavningslärare och Mark Twain-entusiaster är Mississippi, det längsta flodsystemet i Nordamerika som är svindlande 3750 kilometer lång. Mycket klassiskt amerikanskt blir det från New Orleans till Memphis, Elvis, jazz, voodoo, inbördeskriget, Cajun-mat och kanske till och med lite Mardi Gras. Tragiskt nog så är dagarna med ångbåtsturer med Mississippi Queen över och American Queen, den största ångbåt som någonsin byggts, har gått i pension. Men allt är inte jämmer och elände. Den ikoniska Delta Queen, flodens sista återstående stora ångbåt, har omvandlats till ett boutiquehotell med 88 hytter och alla härliga ursprungliga från sin storhetstid omsorgsfullt restaurerat. Förtöjd i Chattanooga.

www.deltaqueenhotel.com