UTSTÄLLNINGEN CHAMPAGNE! PÅ SPRITMUSEUM

Foto Jonas Lindström
Foto Jonas Lindström

50 AND FABULOUS!
SPRITMUSEUM FYLLER 50 ÅR OCH VAD PASSAR BÄTTRE ÄN ATT FIRA MED EN UTSTÄLLNING OM CHAMPAGNE? BAKOM DE ROSALACKADE DETALJERNA OCH JORDNÄRA TONERNA PÅ UTSTÄLLNINGEN STÅR DESIGNSTUDION FORM US WITH LOVE.  

Aldrig tidigare har så många druckit så mycket champagne som idag. Trenden är global, men trevligt nog är Sverige ett av de länder i världen där ökningen gått snabbast. Sedan några år är lilla Sverige den tionde största marknaden för champagne i världen! Det har Spritmuseum i Stockholm tagit fasta på när de nu visar en utställning om champagne.

Utställningen berättar om jordmåner, jäsning, bubblor och mycket annat kring själva tillverkningen men gör också nedslag i trender och populärkultur. Champagnens plats i hiphopen, historierna kring champagnevispen och Marie Antoinettes mytomspunna bröst — samt vår egen tids ökade fokus på smak och på champagne som ett riktigt vin och inte enbart bubblig flärd speglas i utställningen.
— Vi tittar även på den svenska bubbelhistorien. Den innehåller många roliga berättelser om allt från brännvinskungen L.O. Smiths champagnekrig och Zarah Leanders “förföriska skum i enskilt rum” till helnyktra alternativ som Pommac och Champis, berättar intendent Eva Lenneman.

Ända sedan 1980-talet har intresset för champagne ökat lavinartat. Då som nu symboliserar champagne så mycket mer än det som finns i flaskan. Få drycker är så mytomspunna och laddade med föreställningar om lyx och flärd som champagne.

— Jacob Dahlin förde in champagnen i svenskarnas tv-soffor på 80-talet med sitt omtalade ”Skål tamejfan!” i programmet Jacobs stege. Det liksom Stureplansbratsens vaskningar har sin självklara plats i utställningen, fortsätter Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent.

Utställningen berättar också om vad är det som gör det mousserande vinet från regionen Champagne i Frankrike så unikt och om hur odlarchampagnen blivit den nya bubblande trenden i vinvärlden.

Torsdag till lördag erbjuder Spritmuseum provningar, många på temat champagne och självklart serveras både bubbel och champagne i museets bar och restaurang. Även temadagar med champagneproducenter är inplanerade den 27 januari och 10 mars. För hela programmet, se www.spritmuseum.se.

Kort kuriosa om champagne
1 Det goda livet Under 1800-talet blev champagnen Frankrikes mest lönsamma exportvara. Genom att öppna en flaska champagne markerade man att det här minsann var inte vilken dag som helst.
2 ”Le dosage” kallas det socker som vinmakaren häller i champagnen innan den slutgiltiga korken sätts på plats. Den äldsta champagnen var ett riktigt sött vin och idag är riktigt torr eller till och med sockerfri champagne en trend.
3 Sockret dolde oönskad smak Sockret var också ett sätt att kompensera för att man inte hade särskilt stor kontroll över produktionsprocessen och behövde dölja oönskade smaker.
4 Goût Anglais innehöll 22-65 gram socker per liter champagne, i Frankrike låg sockermängden på cirka 165 gram per liter. I mitten av 1800-talet exporterade champagne med 200 gram socker per liter till Sverige och Skandinavien. Värst var ryssarna, med 250-330 gr socker per liter.
5 Att dricka champagne ur coupe!
– Coupens sex appeal. När Sophia Loren och Marilyn Monroe drack champagne var det självklart ur en coupe.
– 2008 skapade Karl Lagerfeld en bröstinspirerad skål for Dom Perignon som hyllning till Claudia Schiffer.
– 2015 Kate Moss lånade ut formen av sitt vänstra bröst till ett coupeglas åt en restaurang i London, hon firade 25 år i modebranschen.
6 Skål tamejfan! Hösten 1985 storsatsade TV1 på svenskproducerad underhållning. Jacobs stege med Jacob ”Galaxen” Dahlin började sändas lördagen den 12 oktober 1985. Första världsstjärnan som bjöds in var Diana Ross. Uttrycket ”Skål tamejfan” blev en landsplåga och försäljningen av särskilt rosa champagne steg i höjden. Millennieskiftet innebar det definitiva genombrottet för champagnen i Sverige. Före det var konsumtionen stadig och pendlade mellan 250 000–500 000 flaskor per år. Men inför nyår 1999 bröts miljonvallen.