VÅGA WHISKY

Whisky har historiskt sett kanske mest ansetts vara en dryck för män, men tack och lov så förändras tiderna. Idag är det inte längre tabu för kvinnor att beställa ett glas whiskey eller gå på whiskyprovningar med väninnorna, utan har snarare blivit något utav en trend.

 

Björn Frantzéns Corner Club i Gamla Stan är en cocktailbar i amerikansk stil med nordiska influenser som varit ett självklart stopp under utekvällar de senaste åren tack vare sina prisade bartenders och drinkar. Den nuvarande drinkmenyn är inspirerad av de olika rummen som finns i våra hem. Vi träffade barmanagern tillika whisky-älskaren Kaitlin Wilkes för att prata om whisky i allmänhet och bad henne även ge oss tips på en riktigt god whiskydrink som alla kan uppskatta.

– Det tog mig ett helt år innan jag föll för whisky-kategorin. När jag var ny som professionell bartender för fem och ett halvt år sedan klarade jag bara av vodka och rom men det var bara att provsmaka om och om igen – först i lättare cocktails som Whisky Sour, för att sedan röra mig mot highball-drinkar som Scotch & Ginger. Rätt som det var kunde jag dricka whiskey rent då mina smaklökar hade vant sig vid smaken, berättar Kaitlin.

 

Har du märkt av ett ökat whiskyintresse från kvinnor?

Alla har olika smak, så det är vanligt att man varnar någon om de beställer till exempel en Old Fashion från vår meny. Men jag har definitivt sett ett intresse för bourbon och len skotsk whisky från kvinnor vilket är fantastiskt kul att se. Vi borde aldrig kategorisera spritdrycker efter kön då vi alla gillar olika saker så låt det vara öppet för alla att prova! Jag är glad att kvinnor slår hål på stereotyper och beställer Old Fashioneds och andra whiskydrinkar. Jag tycker att det handlar om introduktion och en bartender har alla möjligheter till det. Det var ju trots allt bartendern Tom Walker som fortsatte att servera mig olika whiskysorter (trots att jag hatade det då) som gjorde att jag fick upp ögonen för kategorin.

 

Vilken är Corner Clubs bästa whiskydrink just nu?

Det är Sticky Beetroot and Liquorice Old Fashioned. Det är vår tolkning utav en av Björn Frantzéns mest välkända desserter, där två av huvudelementen glaserade rödbetor och lakrits. Vi ville skapa en riktig god drink med de här två smakerna. Vi har använt oss av Naked Grouse Blended Malt whisky eftersom vi visste att dess jordighet skulle fungera väl ihop med den jordiga smaken från rödbetan. Adderingen av svartvinbär och körsbär blandar sig väl med whiskyns fruktiga toner, medan den saltiga lakritsen balanserar ut smakerna. Naked Grouse är en bra whiskey att introducera till nybörjare, men även en riktigt bra whisky att göra drinkar på. Och eftersom all whisky som ingår i den kommer från stora välkända destillerier som Glenroths, Macallan och Highland Park så vet man att det kommer att bli bra!

 

STICKY BEETROOT AND LIQUORICE OLD FASHIONED

Ingredienser:

50 ml The Naked Grouse Scotch som dragit i rödbetor

10 ml Blackcurrant & Liquorice syrup

5 ml Cherry Heering

2 skvättar absint

 

Såhär gör du:

Rör ihop alla ingredienserna med is, sila bort isen över en stor iskub i ett glas.

Dekorera med rödbeta och lakritspasta