VÄRLDENS BRÖD

Tack vare köksmaskinen Algoritmer och den populäre bagaren Sébastien Boudet kan man nu baka ”Världens bröd”, ett tvärsnitt av de mest populära bröden runt om i världen. Brödets form och ingredienser har fastställts av algoritmer, som har bearbetat brödrecept från jordens alla hörn. Slutresultatet är ett saftigt flatbread – världens bröd.

Ankarsrum Kitchen AB, tillverkare av den anrika svenska köksmaskinen Ankarsrum Assistent Original, avslöjar idag receptet på ”Världens bröd”. Med receptet kan stora och små hemmabagare baka ett bröd som är ett tvärsnitt av bröd från länder runt om i världen.

– Köksmaskinen Ankarsrum Assistent Original blir allt mer populär, både i Sverige och utomlands. I samband med vår allt starkare position internationellt uppstod tanken om att hitta ett sätt att engagera och förena människor världen över genom bakning.  Idag kan vi stolt dela med oss av receptet på ”Världens bröd”, ett globalt brödrecept som representerar världens människor och grundar sig i det vi har gemensamt. Vi hoppas att alla hemmabagare, nybörjare såväl som erfarna, ger sig på att baka brödet, säger Marcus Grimerö, marknadschef på Ankarsrum Kitchen AB.

Receptet på ”Världens bröd” är datagenererat och byggt på algoritmers bearbetning av de vanligaste ingredienserna och attributen i brödrecept världen över.  På så sätt har ett tvärsnitt gällande ingredienser, mängder, bakningsteknik och form kunnat fastställas. Resultatet blev ett flatbread med bland annat tre sorters mjöl. Från komplex data till saftigt bröd med Sébastien Boudet För att göra det datagenererade receptet möjligt att baka i praktiken har Ankarsrum samarbetat med den framstående bagaren Sébastien Boudet, känd bland annat som jurymedlem i tv-programmet Dessertmästarna i Kanal 5.

Utifrån datorns recept har Sébastien tagit fram det slutgiltiga receptet på ”Världens bröd”, exempelvis har han optimerat måtten på ingredienserna.

– I och med att datorer och människor inte talar samma språk har min roll varit att göra receptet mänskligt. Jag har dedikerat mitt liv åt att baka bröd och har mycket kunskap och erfarenhet om hur bröd ser ut och bakas runt om i världen. Att ha varit med och skapat ett bröd som inte är så traditionellt och dessutom representerar ett tvärssnitt av olika länder i världen är spännande. I en allt mer polariserad värld tycker jag att brödbakning är ett fantastiskt sätt för oss att förenas, säger bagaren Sébastien Boudet.